"Mreža školskih radija"

Naziv je ovogodišnjeg projekta kojemu je nositelj Građanska inicijativa NG-Buntovnici, a partneri Elektrotehnička i ekonomska škola, OŠ "Mato Lovrak" te novogradiška Gimnazija i OŠ Ljudevita Gaja.

Sadržaj provedbe projekta i ciljeve predstavili su voditelj Momir Divjak i suradnica na projektu Ivanka Herceg.

Na radnom su sastanku 16. svibnja u maloj gradskoj vijećnici sudjelovale ravnateljica Gimnazije prof. Ljiljana Ptačnik i prof. Silvija Pečnjak voditeljica gimnazijske novinarske sekcije, potom prof. Natalija Golovrški, koja je kao jedna od mentorica (druga je i prof. Sanela Jurić) predstavljala OŠ "Mato Lovrak", potom učiteljica Marinela Banovčić,OŠ Ljudevita Gaja te profesorice Ivana Jurašinović i Mateja Vlaović iz ETŠ i ekonomske škole. O iskustvima sudjelovanja u projektu "Školski radio" u prošloj godini te o zanimanju učenika, njihovoj motivaciji, znanjima koje su stekli upoznale su predstavnice OŠ "Mato Lovrak" i ETŠ i ekonomske škole.

U planu je ove godine u školama koje su se pridružile najprije provesti radionice na kojima će učenici usvojiti znanja o osnovama novinarstva i novinarskim vrstama, potom o fotografiji, radijskom novinarstvu, medijskoj pismenosti, a potom slijede i praktične radionice u kojima će osmišljavati, snimati i okušati se i u proizvodnji tonskih priloga i emisija. Istodobno će učenici o svim aktivnostima i manifestacijama koje škola organizira, kao i onima u kojima sudjeluju s ciljem općeg dobra pisati te uz fotografije objavljivati na škoslkim i web stranici NG-Buntovnika. Vlastite tonske uratke također će moći objaviti na UNITAS WebRadiju (Nakladnik je Građanska inicijativa NG-Buntovnici) u čijem prostoru će se odvijati praktični dio projekta, kao i na web stranicama škola. Sudionici projekta ETŠ i ekonomske škole i OŠ "Mato Lovrak" nastavit će i s izradom emisija i njihovim snimanjima, montažom i daljnjim usavršavanjem u proizvodnji radijskog programa u prostorima UNITAS WebRadija NG.

Ciljevi projekta su: razvijanje kreativnosti učenika, usvajanje znanja i različitih vještina, razvijanje kritičkog načina razmišljanja, timski rad,uvažavanje različitih stavova i mišljenja, usvajanje vrijednosti kao što su istina, objektivnost, poštovanje drugih i drugačijih, jasna komunikacija.

Krajnji cilj projekta je povezivanje i međusobna suradnja školskih novinarskih ekipa te stvaranje zajedničke web stranice "Mreže školskih radija".

Podsjetimo! Prošle godine Građanska inicijativa NG-Buntovnici bila je nositelj projekta "Školski radio" koji je proveden u partnerstvu s ETŠ i ekonomskom srednjom školom te OŠ "Mato Lovrak". Namjera je bila u daljnjoj nadgradnji uključiti i ostale gradske škole, a nadamo se kako će do slijedeće godine zanimanje pokazati i Industrijsko-obrtnička škola NG. U sklopu projekta u ETŠ i ekonomskoj školi opremljen je studio iz kojega prije početka nastave i tijekom velikog odmora učenici-tehničari odabiru i emitiraju glazbu i sve ono što je potrebno i od općeg je interesa za učenike, kao i emisije koje prema dogovoru i rasporedu stvara i proizvodi cijela novinarsko tehnička ekipa. U planu je opremiti i studio u OŠ "Mato Lovrak" kako bi učenici -sudionici projekta samostalnije mogli kreirati i prezentirati sadržaje unutar svoje škole.

Isto je cilj razvojem projekta učiniti i u Gimnaziji NG i OŠ Ljudevita Gaja.

Naravno, u svim školama partnerima na projektu rad novinarsko-tehničkih ekipa odvijat će se pod mentorstvom profesora. S ovim projektom Građanska inicijativa "NG-Buntovnici" natjecala se za sredstva Grada Nova Gradiška i uspješno prošla i ove godine, a pokrovitelj je portal medijskapismenost.hr Agencije za elektroničke medije RH.

Veselimo se suradnji s mladima, kojima i na ovaj način zajedno sa školama, omogućujemo korisne dodatne sadržaje.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška