Radionica "Medijska pismenost" u ETŠ, ekonomskoj školi

"Medijska pismenost" bila je tema druge radionice održane 2. studnoga u novogradiškoj Elektrotehničkoj,  ekonomskoj srednjoj školi s članovima novinarske sekcije i sudionicima u projektu "Školski radio" čiji je nositelj Udruga NG-Buntovnici, Nakladnik UNITAS Webradija., a partneri ETŠ, ekonomska i gradska OŠ "Mato Lovrak" uz podršku Grada NG i portala AEM-a medijskapismenost.hr.

Riječi je bilo o tome što je medijska pismenost i na koga se odnosi (mediji, djeca, odgojne ustanove,  roditelji).

Kako prepoznati pozitivne i negativne posljedice medijskog izvještavanja,o moći medija, medijskim vrstama po svom odabiru i načinu izvještavanja, skrivenom marketingu i kako se mediji s tim nose, kao i o utjecaju na konzumente takvih sadržaja, pitanja učenika vezano uz vlasništva osumljičenil ili optuženih u pojedinim  medijskim nakladnicima i način kako ti mediji , redakcije ili novinari jednostrano izvještavaju kad su u pitanju aktualnosti koje su vezane za nihove vlasnike, suvlasnike ili bližu i daljnju rodbini i prijatelje. Također se razgovaralo o primjerima iz prakse u komercijalnim i neprofitnim medijima, primjerima radijskih izvještavanja, intervjua, audio-video materijala, gdje su prezentirana i osobna iskustva predavača.

U realziaciji  radionice korišteni  su također video materijali AEM-a  i UNICEF-a, ali i MUP-a RH ("Mladi i mediji, "Web-Detektivi", spotovi vezani za nasilje, bulimiju, sadržaje neprimjerene dobnim skupinama na TV-u, ...)

Cilj  radionice bio je  informirati mlade za usvajanje i razvijanje vještina prepoznavanja neprimjerenih i opasnih medijskih sadržaja i potaći ih na iznošenje vlastitih stavova iz kojih se vidi kako sadržaje koje gledaju ili čitaju ne usvajaju "zdravo za gotvo" nego o njima pormišljaju. Također jedan od ciljeva je i potaknuti sudionike da o određenim sadržajima raspravljaju s roditeljima, profesorima i međusobno, a kako bi se stvorili uvjeti za njihov zdrav mentalni i fizički razvoj, ali i poučiti ih pozitivnom komuniciranju s drugima, kao i uvažavanju i poštivanju drugačijih bez predrasuda.

Srednjoškolci su, s obzirom na njihovu dob (2.,3, 4, razredi) pokazali uvelike formirane i to pozitivne stavove. Naime, prepoznaju štetnost određenih sadržaja i potrebu da se više u javnosti prezentiraju oni koji potiču na kreativnost, rad, podršku slabijima i slično. Uočavaju također, što smo saznali putem interaktivne radionice, potrebu tolerancije i  prezentiranja sadržaja korisnih za njihovo školovanje, slobodno vrijeme, ali i potrebu veće komunikacije s roditeljima. Potakli smo ih da otvoreno zatraže razgovor u obitelji, ali i u školi s profesorima i mentorima, za sve ono za što imaju dvojbe, ali i za ono što smatraju dobrim.

U suradnji i uz potporu mentora  Zrinke Ivančić, Mateje Vlaović (prof. engleskog jezika) i Tibora Čolovića (dipl. ing. elektrotehnike) dogovoreni su  daljnji koraci za iduće razdoblje. Učenici su formirali skupine koje će se baviti određenim temama- vijest za školsku web-stranicu i portal NG-Buntovnici o održanoj radionici, priprema glazbenih emisija uz pojašnjenje predavača o načinu izvedbe, priprema jinglova za školsku emisiju, priprema sinopsisa emitiranja sadržaja unutar ETŠ i ekonomske škole  putem školskog razglasa. Za sve dogovoreno dobili su rok od tjedan dana kada počinjemo s praktičnim tehničkim i novinarskim radom u redakciji UnitasWebRadija gdje će steći prva iskustva za miks-pultom ,kao i u studiju i kada će sudjelovati i u snimanju svoje prve glazbene emisije.

Taj izravni rad u stvaranju radijskog proizvoda omogućit će nam ujedno i realizaciju teme "Radijsko novinarstvo" gdje će biti upoznati s razlikama pisanja vijesti, informacija za radio, odnosno web-stranice ili portale, snimanjem audio materijala, montažama, a ujedno će i sami moći uvidjeti kakav sadržaj nude u smislu medijske pismenosti.

NGB-02.11.2017-001

NGB-02.11.2017-002

NGB-02.11.2017-003

NGB-02.11.2017-007

NGB-02.11.2017-008

NGB-02.11.2017-009

NGB-02.11.2017-010

NGB-02.11.2017-011

FOTO: Valentina Ivanišević
Momir Divjak, Kristina Piccolo, Ivanka Herceg

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška