Mladi i odgoj za medije

U sklopu projekta "Školski radio", kojega u partnerstvu provode Udruga NG-Buntovnici, Nakladnik UNITAS WeBradija, Elektrotehnička i ekonomska srednja škola te OŠ "Mato Lovrak" Nova Gradiška,

održana je 25. listopada druga radionica s temom "Medijska pismenost". Provedena je u OŠ "Mato Lovrak" s učenicima, članovima novinarske sekcije škole i njihovim mentoricama Natalijom Golovrški i Sanelom Jurić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

Radionicu smo počeli pitanjem-Znaju li učenici što je medijska pismenost ili bar pretpostavljaju- Uslijedila je PowerPoint prezentacija "Mladi i mediji" u kojoj su bile zastupljene teme vezane uz ulogu medija u odgoju djece i mladih, o tome tko treba posjedovati medijske kompetencije, koji  čimbenici utječu na odgoj, o tipovima odgoja, za što se zalaže odgajatelj, a za što manipulator.

 

Razgovaralo se i o tome koliko djeca i zašto gledaju TV, koliki je utjecaj TV sadržaja na djecu i njihovo odrastanje, usvajanje oblika ponašanja, prezentirani su i savjeti za roditelje i nastavnike, ali i djecu i mlade. Raspravljalo se o i utjecaju reallity showa na stavove, razmišljanja o zaradi, moralnim vrijednostima i porukama koje šalju gledatelju posebno djeci i mladima. Predložili smo ciljano gledanje TV sadržaja primjerenih informiranju, edukaciji i zabavi sukladno djeci i mladima. Posebno smo se zadržali na pitanju Interneta i njegovog utjecaja na mlade, na sadržaje koje konzumiraju, stranice koje posjećuju. S obzirom da je OŠ "Mato Lovrak" bila jedna od OŠ koja je sudjelovala u projektu "Sigurnost djece na internetu" djeca su kroz razgovor i vlastite primjere iz škole, ali i izvan nje, potvrdila koliko znaju o opasnostima koje ih na internetu, kao i društvenim mrežama vrebaju i zapravo pokazala  vrlo visoku razinu  osvještenosti  o tom problemu, kao i o korisnim sadržajima koje mogu i trebaju konzumirati.

Također smo elaborirali i temu utjecaja Radija i Tiska na mlade i formiranje njihovih stavova, kao i temu utjecaja Reklama u njihovu svakodnevnu životu, kao i opasnostima vezanima, među ostalim i za njihovo zdravlje.

Naučili su tijekom radionice razliku između medijske pismenosti u smislu stjecanja vještina vezanih uz konkretni medij te medijske kompetencije kao stjecanja znanja i vještina za zaštitu privatnosti, razvoj kritičkog razmišljanja, interkulturalni dijalog, prepoznavanje informacije. Više puta ponovili smo kako trebaju paziti koristeći različite medije da ne vladaju oni njima, nego da se djeca i mladi trebaju učiti i naučiti živjeti s medijima i koristiti pozitivne i poticajne sadržaje za dobrobit njihova zdravog razvoja i sigurnog odrastanja.

Djeca su tijekom radionice vrlo aktivno sudjelovala u razgovoru, jer smo ju proveli na interaktivan način i sama su uočila ono što ne bi trebala raditi kako u školi, tako i kod kuće i u slobodno vrijeme konzumirajući sadržaje određenih medija.

Prikazali smo i edukativne spotove  AEM-a i UNICEF-a, ali i razmišljanja poznatih medijskih voditelja,  s primjerima kako mediji i određeni sadržaji te provođenje vremena uz medije bez kontorle roditelja ili starijih osoba, mogu štetno djelovati na njih uz još jednu važnu poruku-najvažnija je obitelj i svakodnevna komunikacija unutar obitelji.

U zaključku radionice odredili smo uz pomoć njihovih mentorica i grupe koje će (3-4 djece) obraditi određenu temu temeljenu na sadržajima ove radionice. Teme su birali sami, pa i njihovim izborom pokazali kako su shvatili što im tema medijska pismenost poručuje. Jedna od tema za koju su se odlučili bila je bulimija, koju će obraditi i putem snimanja ankete, potom su uočili kako bi mogli temom o "zaštitnom znaku" njihove škole "drvenom vlaku" po knjizi Mate Lovraka "Vlak u snijegu“, doprinijeti njegovoj obnovi i ljepšem izgledu okoliša škole,...

Inače, već nakon prve radionice i upoznavanja s osnovama novinarstva i novinarskih vrsta učenici i OŠ Mato Lovrak i ETŠ i ekonosmke škole pod vodstvom mentora počeli su objavljivati priloge na školskim web stranicama i također na portalu NG-Buntovnici s čime nastavlju i dalje.

NGB-26.10.2017-001

NGB-26.10.2017-004

NGB-26.10.2017-005

NGB-26.10.2017-006

Slijedi i radionica s istom temom, dakle "Medijska pismenost" s učenicima ETŠ i ekonomske škole 2. studenog.                                                                                 

Momir Divjak, Kristina Piccolo, Ivanka Herceg

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška