Izdvojeni Glas

KRATKI VODIČ

Što nas očekuje u Novoj godini iz pozicije knjigovodstva i računovodstva?

kv2

NOVA GRADIŠKA – Puno je novina i promjena koje će stupiti na snagu s prvim danom nove 2017. godine. Obrt za kjigovodstvo KV Vere Mrnjec iz Nove Gradiške, sastavio je kratki vodič za one koji žele rekonstruirati poslovanje, ali i one koji tek kreću u poduzetničke vode.

Puno je novina i promjena koje će stupiti na snagu s prvim danom nove 2017. godine. Na žalost, većina njih baš i nije pretjerano povoljna.Krenimo, stoga od onoga što svi već znate – povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu. Dakle, nakon 3 godine stopa PDV-a od 25 posto ponovno očekuje ugostitelje . Svjesni smo što to sve znači- povećanje obveze za PDV pri obračunu istoga, gotovo za 50% u odnosu na obračune u 2016. godini; smanjenje dohotka, a posljedično i moguće smanjenje broja radnika ili tek, u najgorem slučaju, smanjenje obveze poreza na dohodak.
Ipak, ako ove godine prijeđete prag od 230.000,00 kn i na taj način „po sili zakona“ uđete u sustav PDV-a, već sljedeće godine , ostvarite li primitke niže od 300.000,00 kn, možete, godine 2018., zatražiti izlazak iz sustava PDV-a. Hajmo sumirati- rok ostanka u sustavu PDV-a se smanjio ukoliko ste u sustav ušli po sili zakona, iz istoga možete izići već sljedeće godine, a ukoliko ste u sustav ušli dobrovoljno, izlaz možete zatražiti nakon 3 godine (a ne nakon 5,kao što ste to mogli prije najnovijih izmjena).Smatram kako je riječ o iznimno  vrijednoj informaciji koju bi svaki poduzetnik  trebao imati na umu!

Usvojite i ovo- nakon što je HZZO zbog mogućnosti koju mu je dao Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, probao naplatiti osnovno zdravstveno osiguranje direktorima, ali i u isto vrijeme zaposlenima u svojim novoosnovanim društvima po vrlo visokoj osnovici, od prvog dana nove godine ,takvi radnici koji su ujedno i direktori i članovi uprave u svojim društvima, neće  moći plaćati doprinose na minimalnu osnovicu radnika, već će njihova osnovica iznositi  5.030,35 kn. To znači da ukoliko ste do sada plaćali doprinose u ukupnom iznosu od 1.160,64, s 1.siječnja 2017.godine plaćat ćete ih u ukupnom iznosu od 1.871,29 kn. Ukoliko ste, pak, mlađi od 30 godina i kao takvi prijavljeni u svom društvu kao radnik, od osnovice ćete plaćati samo mirovinska osiguranja u iznosu od 20% od zadane osnovice.Mali obveznici fiskalizacije od 1.siječnja.2017. godine, a najkasnije do 1.srpnja. moraju osposobiti naplatni uređaj za fiskalizaciju gotovinskih računa!
Također, otvarate li nakon Nove godine trgovinu ili ugostiteljski objekt, a u smislu poduzetničke organizacije želite da to bude obrt (naravno, poštujući Zakon o obrtu), možete razmisliti i o paušalnom obrtu, jer brojne zakonske novine nude i tu mogućnost! Ukoliko ne znate razliku, jedna od njih je i ta da u tom slučaju plaćate manje iznose doprinosa, nego li kao obrtnik koji nije u paušalu (razlika je u ovoj godini bila čak 747,44 kn!).
Uz dosada navedene, niz je drugih promjena, poput promjene iznosa osobnog odbitka, nove osnovice za uzdržavane članove i njihovi faktori, smanjenje doprinosa kod isplate drugog dohotka, te uvođenje obveze plaćanja doprinosa za autorske naknade, kao i plaćanje doprinosa na drugi dohodak koji se isplaćuje umirovljenicima.
Nadamo se kako smo Vas kratkim i brzim vodičem informirali, ali i pružili niz novih, korisnih savjeta, uz čiju ćete pomoć, te uz još uvijek ponešto vremena,  restrukturirati poslovanje. Onima pak, koji razmišljaju o otvaranju djelatnosti, nastojali smo dati na uvid osnovne podatke, one koje bi, svakako, trebali imati na umu, razmišljaju li o upuštanju u poduzetničke vode.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner