Izdvojeni Glas

Novi Red - razgovor spovodom

Razgovarali smo sa gitaristom i producentom albuma grupe NOVI RED, Marinom.

Kao što smo i prije već pisali bend dolazi iz Čakovca i Varaždina te jedan član iz Dalmacije. Postavu čine Igor Fajdetić - vokal, Marin Mack - gitara, Ivan Ković - gitara, David Zamudić - bas i Marko Kovačić - bubnjevi. Bend u ovoj postavi djeluje od ljeta 2012. godine, a sam proces snimanja albuma započeo je početkom 9. mjeseca iste godine.

Recite nam kako je počela priča oko albuma?

Sama ideja oko albuma pojavila se puno prije kada smo se Igor i ja upoznali i osnovali bend. Bilo je to otprilike prije 5 godina, kada smo kao i svaki bend u početku svirali covere da jednog dana na probu Igor nije došao sa prvom autorskom pjesmom, Ništa isto nije, koja je snimljena tek 2011. godine kada smo kao bend na Demofestu u Čakovcu osvojili snimanje pjesme u studiu. Za isto imenu pjesmo smo i snimili spot pod vodstvom režisera - Elvisa Granića, a premijeru smo imali na stranici NG-buntovnici. Kako je vrijeme prolazilo izbacili smo još dvije pjesme - Jedan dan i Kuda idemo, doduše sve je to išlo previše polako te smo odlučili da trebamo uvesti neke promjene i napokon smo okupili sadašnju postavu, dečke koji su spremni za rad na autorskim stvarima i krenuli u proces snimanja album, koji je trajao nešto više od 7 mjeseci.

Kako je išao proces snimanja i gdje ste snimali?

U proces snimanja albuma smo krenuli potpuno samostalno, a sav materijal smo snimili kod mene u ajmo reći "kućnom" studiu i iako u početku skeptični kako će to sve ispasti, nismo odustajali. Meni je ovo, kao producentu, na neki način bio prvi projekt, pošto u budućnosti planiram otvoriti komercijalni studiu, i želio sam da to ispadne najbolje što može za uvjete u kojima radimo i mogu reći da smo svi zadovoljni za završnim rezultatima. Gledajući to s druge strane, kao član benda, imao sam određenu ideju o zvuku benda i uz odlične savjete i ideje dečki iz benda uspjeli smo stvoriti zajednički viziju samog albuma.

Na albumu se nalazi sveukupno 13 pjesama, možete nam malo više reći o njima?

Za to je najbolje da čujete album, ali da uz 4 pjesme koje su već prije objavljene na youtubeu - Ništa isto nije, Jedan dan, Kuda idemo i Sudbina nalazi se još 9 novih pjesama. Ima tu balada, ima punokrvnih rock stvari, a ima i ska i regge ritmova. Naravno da svi članovi u bendu nemamo potpuno istu viziju pjesama, zato smo i napravili album sa raznovrsnijim pjesmama, ali sve u okvirima rock glazbe i na kraju najvažnije je to da smo svi zadovoljni učinjenim. Svatko od članova je dao doprinos krajnjem zvuku cijelog albuma svojim idejama, a na meni je onda bilo da sve to nekako uklopim, i napravim da to zvuči kako smo zamislili, a sad da uvijek može bolje, može. Što se tiče tekstova pjesama, sve potpisuje naš vokal Igor, kao i većinu glazbe za album, a aranžman smo radili svi članovi benda zajedno.

Gledano sa produkcijske strane, kako ste došli na ideju ta to radite sami?

Ja uz to što sviram gitaru, oduvijek me zanimala glazbena produkcija i tako sam počeo uz bend baviti se snimanjem i to je polako preraslo u ozbiljnu "ljubav". Odlučio sam da je to ono čime se želim baviti i prošle godine sam upisao SAE Institute u Ljubljani, točnije smjer Audio Engineering, a ovaj album je zapravo moj prvi projekt kojeg radim i kao producent. Sve je to dovelo do toga da polako radim na svom studiu, a naravno da je to bendu velika privilegija i mislim da smo to odlično sve skupa iskoristili. Jako je zabavno raditi na način da produciram vlastiti bend jer točna znam što želim od zvuka samog benda i sve savjete i ideje drugih članova onda nije problem uklopiti u tu cjelinu. Samim krajnjim rezultatom sam zadovoljan, a sad ćemo vidjeti kako će publika prihvatiti ove naše pjesme.

Par riječi za kraj…

Pa eto, drago mi je da smo popričali i da nas podržavate u radu, u ime cijelog benda se zahvaljujem i nadamo se ubrzo nekom koncertu u vašem kraju, uvijek se ondje lijepo vrati. Pozdrav od Marina Macka 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner