Izdvojeni Glas

Koja je veza između kraja godine i Billy Holiday i je li glazba najvažnija sporedna stvar na svijetu?

Preporučena glazbena kompilacija za duboka osobna promišljanja

 

Kažu kako je kraj godine idealan trenutak za osobnu inventuru.

Podvlačenje „refe“ pod učinjeno ili propušteno, promišljanje o pogrešno i uspješno poduzetim koracima, uz obavezno obećanje ( koje se, nekako nikad, ali baš nikad, ne ispuni, odnosno već prvom prilikom prekrši) kako ćemo slijedeći puta bolje. I pametnije, i promišljenije i odmjerenije.Mondena self help literatura, ali i kolumnisti „Cosmopolitena“ reći će vam kako bi tu inventuru bilo najbolje obaviti u formi dnevnika, nekog fancy smancy pisma upućenog samome sebi, stručnjaci zaduženi za liječenje duše preporučit će vikanje ili bilo koji drugi manje glasan, manje agresivan način ispoljavanja osjećaja i misli, umjetnici- bilo kakav oblik i formu kreativnog izražavanja:bojom i kistom, ili, pak glazbom?  Način je to, uostalom, na koji su, od kako je svijeta i vijeka, ali i čovjekove potrebe da emocije prelije u zvuk, nastale i neke od antologijskih melodija kao stvorenih za „kontanje“, ali i „poniranje u same sebe“.

Planirate li, stoga, kojim slučajem, u skladu s običajem i modom, krenuti ovih dana na putovanje prostorima osobnosti i„sebstva“, pobrinite se i za dobru prateću glazbenu kulisu. Jer, osim za užitak, glazba je oduvijek služila i kao sjajan medij, svojevrstan vodič ka onostranom, ali i unu-stranom. Želeći vam olakšati proces, ali i učvrstiti odluku ( jer, valja konačno u jednu godinu ući na pravi način, obećavajući samome sebi kako je dosta istih, glupih grešaka!!), donosimo vam jedinstvenu, (doduše osobnu i personalnu ) kompilaciju prepunu melodija koje govore upravo o tome-životnom smislu, ali i podsjećaju na prioritete. Jer, što god isplanirali za slijedeću, kako god se dogodilo ove, i godina iza nas potvrdila je kako je ionako, sve najvrednije, skriveno u sitnicama.  Osmjehu i pogledu, dodiru i zagrljaju, čaši finog vina, dobroj klopi u društvu prijatelja, osjećaju sunca i kiše na koži, ali i glazbi. Glazbi!!! Toj, posebno važnoj maloj, velikoj životnoj čaroliji uz koju je svaki trenutak toliko bolji! Kao prilog tome, neka vam posluži spisak u nastavku. Bit će dovoljno i ako tek potaknuti pročitanim, odlučite poslušati predloženo. A onda inspirirani najboljim bluesom, bit će lakše pregrmjeti i novu godinu. Što god nam ona nosila…

Fact of life, ili jedna od onih nezaobilaznih, okrutnih činjenica glasi: život i smrt, koliko god to grubo zvučalo, lice su  i naličje iste kovanice. Tko to shvati i prihvati , bez pretjerane patetike, svoje će vrijeme iskoristiti na najbolji način. Poput starih blusera s američkog juga, genijalaca koji su tu činjenicu  prihvaćali s čudesnom snagom i dostojanstvom, gotovo strastveno, izvlačeći od nje ono najbolje. U tome su, iako ih dijeli nekoliko stoljeća, pomalo slični  reperima, u čijim se stihovima, istovremeno, provlače obje stvarnosti. Ultimativni primjer genijalnosti kreiran je davne 1928. zahvaljujući najvećem među bluserima. Magična je to  engleska folk balada iz 18.stoljeća, ali i teški blues u kojem on, gotovo sadomazohistički planira vlastitu smrt, dok gleda nju, mrtvu. Nešto poput uglazbljene, američke varijante Matoševog „Nocturna“. Lože li, vas, glazbeno više suvremene obrade od onih izvornih, originalu se najviše približio dr.House, Hugh Laurie .U svakom slučaju, o novom kraju ili novom početku, polupunoj ili polupraznoj čaši života, bez glazbene čarolije Lousia Armstronga zvane „St.James informary blues“, nikako ne bi trebali promišljati o smislu.  

Kad bi, između brojnih njegovih brutalno snažnih melodija trebali izabrati samo jednu koja snagom, smislom, filozofijom i količinom strasti može konkurirati legendarnoj „I put a spell on you“ onda je to definitivno meldija „I hear the voies“ legendarnog Screamin Jay Hawkinsa. Briljantan je to podsjetnik na činjenicu koliko je zapravo bio velik kao umjetnik, ali i kao čovjek, svjesan svih grešnih životnih užitaka. Kralj ponajboljeg rytmah and bluesa, čarobno moćnog soula, ali i pionir tipično svog žanra zvanog shock rock, neizostavan je izbor želite li uz glazbu, razmišljati o smislu života. Uostalom, jedino je on imao hrabrosti javno priznati kako čuje glasove .Iste one koje imamo svi, zvali ih  savjest ili nekako drugačije. Kad one svoje, vlastite, na trenutak poželite utišaati, slušajte njegove vrišteće i svijet će postati bolje mjesto.

Iako ih na prvu ne bi poistovjetili s bluesom, na čuvenom bijelom , dvostrukom albumu, danas kolekcionarskom primjerku svih najvećih fanova, Lennon je generacijama u naslijeđe ostavio čarobni kozmički blues, napisan u vrijeme bendovske potrage za Bogom i smislom negdje u bespućima Indije, s  referencama na Boba Dylana i Roberta Johnsona, svojevrsna parodija na brojne Britance koji se očajnički trude ufurati u američki blues film. Napola satirična, napola mazohistički ozbiljna, s povremenim odlascima u beznađe i želju za samoubojstvom, stvar je to koja je svojevrstan odgovor na tadašnje debate o tome mogu li bijelci, uopće osjetiti i doživjeti blues na pravi način. Stvar „Yer blues“ jedna je od onih koje daju naslutiti kamo su i kojim putem možda mogli nastaviti Beatlesi da u njihov život nije ušetala Joko Onno.Genijalna melodija za najsnažnije refleksivne trenutke, na početku, ali i na kraju...

Ona je žena čiji je vokal i glazbeni stil stvoren za razmišljanje, ali i z trenutke strasti.Umjetnica koja je zauvijek promijenila poimanje vokala u američkoj glazbenoj povijesti, čarobnica jazza, bluesa , žena od čijeg glasa, ali i snage interpertacije dolsovno gubite ravnotežu.Energija, brutalno-suptilna hrapavost, savršeno emotivna uvjerljivost, ali i život nagrižen brojnim problemima i pogrešnim skretanjima, podarili su Lady Day uvjerljivost kojoj se malo tko uspio približiti. Tražite li vjetrove promjene, sve ili ništa, u Billie Holiday i glazbenoj čaroliji zvanoj „All or nothing at all“, možete pronaći sve.for body and soul. Postoji li Bog, onda smo to svi mi-zaključak je genijalca stihova, Johna Lennona, umjetnika koji se čudesnoj himni života poznatoj pod nazivom „God“ oporavljao nakon prekida s Beatlesima, odlučivši u kreativnom smislu, porušiti sve ranije glazbene mostove.Bog je ideja kojom mjerimo svoju bol, ali i pronalazimo novu snagu, zaključio je Lennon davne 1970., misleći na istočnjačko-budistička božanstva, ali i potvrđujući vječnu, univerzalnu tezu, kako bi, baš poput jedinstva svijeta i čovječanstva i koncept Boga  trebao biti zajednički svima. Dobra pomoć za sva vaša osobna pitanja o smislu, zar ne?

Specifičan po svom vokalu, odabiru glazbenih tema, ali i činjenici kako je od pop ikone 60 tih izrastao u zvijezdu eksperimentalne glazbe 21.stljeća, sve to i puno umjetnički više krije se iza imena Scota Walkera , umjetnika koji je opsesivno proučavao glazbeno naslijeđe genijalnog Jacquesa Brela, kralja mračne šansone, koji je svojim čarobnim baritonom istraživao prostore ljudske smrtnosti i pitanje smisla. Brel se osjeti i u Walkerovoj glazbenoj čaroliji zvanoj „My death“stvari prepunoj lirskog fatalizma i mračnih tonova,kao stvorenih za duboka razmišljanja na kraju godine...

Za početak, umjesto teasera, sasvim dosta. Sve ostalo je na vama. Hoćete li popis iskoristiti za pitanja o smislu i besmislu još jedne godine u životu ili tek za otkrivanje dobre glazbe i kreiranje vlastitog doborg ukusa, pa ga, dobro inspirirani, još i proširiti, sasvim je svejedno. Jer, prava će vas glazba, iovako i onako, bez previše truda, natjerati na razmišljanje. A, onda ćete, osim što čete se moći hvaliti vrsnim glazbenim ukusom, početi povlačiti i bolje životne poteze. I onda još jednom recite kako upravo glazba nije najvažnija sporedna stvar na svijetu?!

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner