Izdvojeni Glas

Izrada studije uređenja centra grada

Novo ruho Nove Gradiške- potencijalno sjajna priča ili tek priča s neizvjesnim nastavkom i još neizvjesnijim krajem?

Iako je u dugoj ( ili ne, baš tako dugoj, ovisi kako se uzme, a i sve je relativno, moj Alberte) povijesti grada,  bilo već sjajnih i manje sjajnih ideja, bisera od ideja, utopističkih i aposlutno nemogućih ideja, dogodi se, pa, tu i tamo, zaluta pokoja vrhunska.

Jedna od onih za koju, odmah, na prvu, znate kako je valja zadržati. I pošto poto, izrealizirati do kraja. Kako sada stvari izgledaju, takva bi mogla biti arhitektonska priča o novom, suvremenom izgledu grada, ali i priča koja bi se mogla pretvoriti i u onu turističku, istu onu koja bi, dugoročno, rezultirala pozicioniranjem i brendiranjem grada.

Priča je to pokrenuta idejom ( zasigurno pomalo i životnom vokacijom?!)  prvog čovjeka grada, priča koja bi se, itekako, uz malo dobre volje, znanja i predanosti, mogla istjerati do kraja, ali istovremeno, na žalost i priča koja bi, iz razno raznih, manje ili više poznatih  razloga, isto tako mogla stati taman kad se zalaufa. Ipak, kako god završili svibanjski lokalni izbori, kome god Novogradiščani odlučili pokloniti povjerenje, ovo bi trebala biti priča oko koje će se, politički, složiti svi. Jer, riječ je o značajnom iskoraku ka urbanosti koju smo odavno izgubili, svojevrsnom hvatanju priključka sa suvremenošću, ali i potezu koji je dobar za grad. Na kraju krajeva, upravo se u to, dobrobit Nove Gradiške i svih Novogradiščana, redovno zaklinju svi oni koji pretendiraju na mjesto gradskog vijećnika .

Riječ je o priči kojom bi grad trebao dobiti potpuno  novo, suvremeno urbanističko ruho. Pobrinut će se za to studenti Arhitektonskih fakulteta iz Zagreba i Splita predvođeni uglednim mentorima- profesorima i arhitektima-Heleni Paver Njirić i Hrvoju Njiriću, u okviru izrade studije uređenja centra grada. 

Nakon prošlomjesečnog fakultativnog posjeta gradu i iznimno profesionalno izazovnog radnog vikenda, mladi kreatori budućeg izgleda grada dobili su zadatak osmisliti i napraviti idejno rješenje uređenja Ulice Slavonskih graničara zajedno s amfiteatrom vezanim uz pozornicu, te dio od „Zagrebačke banke“ do „Konzuma“ na gradskoj tržnici. Čak da kojim slučajem od čitave priče i suradnje s arhitektonskim fakultetom dugoročno ništa i ne bude, prostor je ovo koji , kao središnji gradski, ali i kao izrazito urbanističko ruglo, već godinama (prije nego li je na zgarištima „nepoćudnog“ sakralnog objekta, niknuo „arboretum“), i pored nebrojenih, predizbornih obećanja, ali i onih davanih u dnevno političke svrhe, pored gotovih ideja i planova, doslovno vapi za „make overom“….Osim toga, zar nije apsurd imati onakvu središnju pozornicu, a čitav turistički image grada graditi oko glazbene manifestacije?!

Tu je i popratni, iako tek planirani dio projekta- dugoročna ideja o izgradnji Muzeja Vojne krajine, simbolično nazvanog „Muzeja granica“, čime bi, Nova Gradiška kao grad nastao isključivo zbog potreba Vojne Krajine, istovremeno na pravi način odao počast najznačajnijem dijelu svoje povijesti, ali i značajno popravio vlastitu kulturnu sliku sredine koja se epitetom urbanosti ponosi više od dva i pol stoljeća. ( op.a., spomenimo, čisto ako ste zaboravili, kako smo, zaslugom genijalca na čelnoj poziciji grada, jednog od najslavnijih naših gradonačelnika, Kramarića, bili jedan od prvih gradova s javnom elektirčnom rasvjetom?! I to tamo još 30-i neke.?!  A gdje smo sad??)

Muzej bi, kaže tako ideja,  konceptom i načinom postava objedinio sve važne povijesne činjenice i epohe koje Novu Gradišku, nekadašnji Friedrischdorf, karakteriziraju kao grad-od vremena Vojne Krajine do godina Domovinskog rata. Možda bi upravo jedan takav prostor, jedinstven u Hrvatskoj,  u nedostatku drugih ( ili ikakvih?!) pomogao toliko željenom razvoju kontinentalnog turizma i u našem gradu? I možda bi, upravo na osnovu tog jednog sadržaja, mogli dogovoriti i suradnju s brojnim osnovnim školama iz cijele zemlje, pa dovoditi klince na eksurziju? Osim toga, plan nam je biti akademski grad, grad sa sveučilišnim kampusom, grad otvoren za studente iz cijeloga svijeta. Zar ne bi bilo dobro i zbog njih, ali i zbog brojnih drugih potencijalnih gostiju, imati jedan ovakav sadržaj? 

Mladi arhitekti, kreatori nove suvremene vizure grada, ovih su dana vratili „na mjesto zločina“, spremni prezentirati nastalo, ali se i suočiti s ocjenom prosudbene komisije. A njen je sastav, recimo jer nije manje bitno, itekako kvalitetno i kreativno odabran,. Prije svega, tu je Miro Gavran, ( čovjek koji je svoj lokalpatriotizam i odanost gradu odavno potvrdio, a u njegove estetske kriterije, kao dramatičara i romanopisca ne moramo sumnjati ), potom Silvije Petranović, ( iako je puno manje vezan za svoj rodni grad nego li Miro, i znatno rjeđe „u gostima“, iz objektivnih ili sasvim suprotnih razloga- ne znam, pa neću pretjerno ni komentirati, čovjek je Novogradiščanin, a obzirom na srodnu branšu, redateljsku, pretpostavimo i visokih estetskih kriterija),  Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu  ( vrhunska stručnjakinja, žena svjesna vrijednosti čuvanja i zaaštite povijesnog obilježja i naslijeđa, ali i upoznata sa suvremenim urbanističkim trendovima, i na kraju krajeva, iz naše županije), te brigadni general Mladen Mikolčević, naš čovjek, odnedavno i počasni građanin grada

Nakon studioznog, kvalitetnog, mada ne i jednostavnog, i transparentnog vijećanja, članovi komisije odlučili su tko su najbolji, ali i kako će izgledati Nova Nova Gradiška, vodeći se prije svega idejom o arhitektonskoj kombinaciji suvremenosti i povijesnih specifičnosti grada.

Prvu nagradu za najbolje idejno rješenje Ulice Slavonskih graničara s prijedlogom gradske pozornice dobile su studentice arhitektonskog fakulteta iz Zagreba-Ela Ptiček i Vana Pavlić, drugu su nagradu zaslužile -Antonija Bošnjak i Sara Blekić, a trećenagrađene su Stefani Majčica i Karlo Ugarković.Najbolje idejno rješenje „Muzeja granica“ ponudili su Ante Furać i Ivan Beidenegl, drugonagrađeni su Lea Majzec i Ian Kruezi, dok je treća nagrada pripala Hani Paleka i Ivanu Repušiću.

Koja je slijedeća faza, u kom će se smjeru i kom brzinom priča odvijati dalje, hoće li projekt uređenja centra grada, kroz koju godinu, svojatati svi, i lijevi i desni i pozicija i opozicija, hoće li se, kao i toliko puta do sada sa dobrim pričama i još boljim idejama, od svega  odustati, tek ćemo vidjeti. Ili nećemo?

Izrada studije uređenja centra grada

 

U svakom slučaju, riječ je o priči koja „drži vodu“. Osim toga, odavno već zaslužujemo novu Novu Gradišku. Ova s potencijalno novim, drugačijim centrom grada, mogla bi biti dobar početak.?!

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner