Izdvojeni Glas

Umjetnost je kao i ljubav. Strahovito nekorisna i strahovito važna.

Nešto poput najave i poziva….ili vidimo se na izložbi Dominika Poletta

dp

Umjetnost je, kaže tako Wikipedia, a slaže se i Bratoljub Klaić, „specifična ljudska djelatnost čije se značenje konstituira u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkog djela i publike, kroz vlastiti, visoko razvijeni i autonomni jezik“.

Istovremeno, riječ je o djelatnosti koje nema bez umjetnika, osobe koja, potaknuta umjetničkim nadahnućem, uz talent i osjećaj za lijepo, stvara umjetnička djela kojim izražava vlastitu kreativnost, misli i osjećanja, te na taj način komunicira sa svijetom. 

Biti umjetnik nije tek pitanje školovanja i stvar osobnog odabira, iako ima nešto ( doduše malo?!) i u tome. Jer, prije svega umjetnikom se ne postaje. Umjetnik jednostavno jesi. Ili nisi. I mada je profesionalci doživljavaju kao zanimanje, umjetnost je, reći će vam svi oni koji za umjetnost ( iako ne nužno i od umjetnosti) istinski žive, puno više od toga. Životni poziv i opredijeljenje, svjetonazor i ideologija, onaj trajni i stalni kreativni unutarnji „crv“ kojeg, na ovaj ili onaj način, morate pustiti van.

I možda, baš stoga, nije slučajno što se latinski termin za umjetnost, „ars“,istovremeno krije i u nazivu jednog od zeznutijih otrova. Osim toga, istinskog umjetnika, dakle onog koji svoju, ali i umjetnost „in general“ živi i diše, vrlo lako možete prepoznati. A, upravo je takav umjetnik i lik zbog kojeg i čitav ovaj ( tipično ne-novinarski, moj, dug) uvod. Čovjek čije su ( relativno neuobičajeno)  i ime i prezime, baš kao i čitav njegov habitus, već na prvi pogled, umjetnički. ( doduše, svi smo mi iz kvarta pomalo „na svoju stranu“). Dodajte tome i za umjetnike, gotovo, tipičnu samozatajnost ( jer oni koji znaju i koji vrijede, uglavnom su i u pravilu, najskromniji, neskloni javnom produciranju i samo reklamiranju. Osim toga,  sve ono što misle i što jesu, ionako najbolje izražavaju upravo kroz umjetnost. U prilog tome ide i činjenica kako je vrlo nerado pristao i na ovaj oblik marketinga, ali što ćeš, treba ponekad doći do ljudi i na ovakav način, zaobilazeći skromnost.

Sve to, gore navedeno, ali sigurna sam ( a potvrditi mogu i svi oni koji ga dobro poznaju) i puno, puno više je Dominik Poletto. Novogradiški kreativac, iznimno vješt u nebrojnim kreativnim medijima, ali osobno najviše odan slikarstvu, amater koji je vještinom i tehnikom odavno prešišao amaterizam, a priznaju mu to i akademci, u posljednje vrijeme, gotovo jednako vrstan fotograf, čovjek koji će se sugrađanima prvom samostalnom izložbom postavljenom u prostoru Pučkog otvorenog učilišta „Relković“, službeno predstaviti uz Dan grada, u subotu, 10.prosinca.

I mada je tu, upravo spomenutu, životnu avanturu, u svom prepoznatljivom stilu najavio sugrađanima ( ukoliko to još niste učinili, u prostorima virtualne stvarnosti i facebook bespuća, istog onog prostora na kojem, edukacije radi, ali i bolje pripreme uoči izložbe, možete vidjeti neke od do sad nastalih radova, obavezno potražite urnebesnu video reklamu i pripremite džepno izdanje talijanskog rječnika ), red je, reći i koju o umjetniku. Osim toga, osnovne crtice iz životopisa, ionako prate službeni katalog svake prave izložbe. A, ova će, poznavajući Dominikov slikarski rukopis, biti pun pogodak.

Obzirom kako će većinu onoga što želi reći, reći upravo slikama, podaci koji slijede i koje sam uspjela „izvući“ ( pogledaj još jednom, u tekstu ranije naveden,dio o samozatajnosti!), bit će nešto skromniji. Pa, hajmo redom…

Dominik Poletto sa slikarstvom i umjetnošću živi već nekoliko desetljeća, još od osnovne škole, vrijedno i s puno ljubavi radeći na usavršavanju tehnike, otkrivanju vlastitog slikarskog rukopisa, ali i posebno inspirativnih motiva. Izlazak iz umjetničke intime i privatnosti dogodio se početkom 80-tih, kroz djelovanje i rad u likovnoj grupi „Petrović“ iz Rešetara. Bile su to, kako sam kaže, zlatne godine, vrijeme naklonjeno svim oblicima umjetnosti, godine u kojima se izlagalo diljem Hrvatske, ali i više puta putovalo izvan nje, vrijeme u kojima se slikarski izgrađivao i dotjerivao. 30-ak godina kasnije, Dominik uglavnom radi u ulju, iako se u posljednje vrijeme sve češće „druži“ i s akrilom.

I mada se, kao svaki istinski kreativac, voli okušati u različitim slikarskim tehnikama, igrajući se s brojnim formama i motivima, omiljene su mu teme Slavonija, njeni krajolici i pejzaži, i neizostavni konji. Tu su i dva sasvim posebna ciklusa pomalo rubnih tema, jedan pod nazivom „Erotikon“, te slike s motivima odbačenih automobilksih školjki. Riječ je o ciklusu koji pomno i dugotrajno, malo, po malo, kako vrijeme i inspiracija dozvole, dograđuje i ljubomorno čuva od pogleda, iako ne isključuje mogućnost da u nekoj daljoj budućnosti i ova slikarska priča bude predstavljena publici. Slika uglavnom noću, s velikom strašću, jer jedini su to trenuci  u kojima može biti sam sa sobom, a svako odvaraćanje pozornosti, kako kaže, kvari krajnji rezultat. Iako je već izgradio vlastiti prepoznatljiv slikarski rukopis, dobri uzori uvijek su inspiracija, ali i prilika za naučiti nešto novo, a Dominik, oduvijek uči od onih najboljih, istinski velikih i posebno mu dragih- Safeta Zeca, Dimitrija Popovića, Miljenka Stančiča, Josipa Vanište i ne manje velikog, a posebno mu dragog, našeg Željka Subića.

Osim slikarstva koje je stalna i nesumnjivo trajna njegova ljubav, još jedna velika strast Dominika Poletta je fotografija, jer je, kako kaže, vrlo slična slikarstvu, ali i stoga što ga često puta odvede na mjesta koja, da nije nje, zacijelo nikada ne bi vidio ni posjetio.

Kako s drugim podacima iz životopisa nisam upoznata, ( umjetnik je, skromno, smatrao kako je i ovo previše), ovdje ćemo morati i završiti. Doduše ne prije nego li vas još jednom pozovemo na otvorenje izložbe. Vidimo se onda u subotu, 10.prosinca u 12.sati? Autoru, Dominku Polettu bit će iznimno zadovoljstvo, a svi vi ostali bit ćete bogatiji za sjajno umjetničko iskustvo. Uostalom ništa drugo ne hrani dušu toliko kao dobra umjetnost.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner