Izdvojeni Glas

Sve je relativno, moj Alberte..

Ili što znači biti rođen pod sretnom zvijezdom?

Ovo je jedan od onih tekstova iz kojih ,sasvim sigurno, nećete naučiti aposlutno ništa korisno, ali bi se mogli zabaviti.

Osim toga, postanete li, kojim slučajem, jednog dana, kandidat nekog od televizijskih kvizova, možda vas baš „ubode“ jedna od ovih priča. Jer, kao i sve prave priče i ove koje slijede imaju „naravoučenije“, a ono kaže kako je sreća, uostalom kao i sve drugo u životu, relativna. Ovisila o vama samima, hiru sudbine, rasporedu zvijezda ili tek dobro raspoređenim brojevima.

 

Što uopće znači „imati sreće“? Redovno pogađati loto brojeve? Bez prevelikog truda, pronalaziti djetelinu s četiri lista? Ogrepsti se za sitnicu u svakoj mogućoj i nemogućoj nagradnoj igri, ili, pak, proživjeti život laganini, bez značajnijih poraza? Je li sreća element upisan i utkan u DNK lanac, ili tek pitanje sudbine i slučajnosti? Možemo li, uopće naučiti i odlučiti biti sretni, ili stvari, pak, šljakaju odlukom „šefa odozgor“, bez da na njih utječemo? Nemam pojma, ali sam sto posto uvjerena kako svatko od nas poznaje bar nekog „rođenog pod sretnom zvijezdom“, kao i nekolicinu onih s drugog kraja spektra- vječnih baksuza na koje se nevolje lijepe poput magneta i koje sreća obilazi u velikom luku. Ovo su priče o takvima,  (da je riječ o filmu, umjesto uvoda, na špici bi se sad pojavilo ono „based on the true story)

 

 Saobraćajka, metak i infarkt u 10 sekundi

Izvjesni Rolando ( nije da ga poznajemo, ali pisalo u novinama) te je kobne večeri, vozeći se autoputom na motoru, naišao na psa koji je prelazio cestu. Želeći ga zaobići, izgubio je kontrolu nad motorom, uvjeren kako priča ovim sretno završava. I za psa i za njega… Malo sutra….jer, Rolando je čini se, jedan od onih istinskih pehista…Padajući, tko zna kako i na koji način, siroti Rolando, koji je u vožnju krenuo opasan pištoljem, uspio je samom sebi propucati preponu, a onda od šoka, u nekoliko sekundi, dobiti i srčani udar. Na sreću, riječ je o gotovo tipičnoj holivudskoj priči koja završava happy endom, i Rolandovim potpunim oporavkom.Naravoučenije-ako se već vozite motorom po autoputu, pištolj obavezno ostavite kod kuće!

 On jedini nije dobio na lutriji

Španjolska Božićna lutrija najveća je na svijetu i po mnogo čemu se razlikuje od svih drugih, jer listići za ovu lutriju prodaju se diljem zemlje, od vrata do vrata, (na principu naših inkasatora) i što je još važnije-svi vrijede jednako. Jedna takva lutrija održana je u  gradiću Sodeto, u kojem je od ukupno 250 domaćinstava, svoje listiće nabavilo njih 249. Jedini mještanin koji je ostao bez listića, ali i bez ikakve zarade ( uz nekolicinu sretnika koji su osvojili 130 tisuća dolara, bilo je onih koji su preko noći postali milijunaši) bio je izvjesni Costis Mitsotakis, baksuz na čija je vrata, sasvim slučajno, zaboravila pokucati „bingo djevojka“.

Narvoučenije-razmišljaš li o mogućem dobitku na lotu, pobrini se da kupiš listić, ne oslanjajući se na door to door trgovce..

Putovanje iz horora

Johanna Ganthaler i gospodin suprug vraćajući se s godišnjeg odmora u Brazilu, zakasnili su na let. Srećom, jer avion se srušio usmrtivši 228 putnika. Nemajući izbora ni alternativnog povratnog prijevoznog sredstva, Ganthaleri su stisnuli zube, rezervirali novi let za lijedeći dan i sretno slijetjeli. Nakon uspješno odrađene vožnje avionom, do kuće ih je još čekala kraća vožnja automobilom. Vjerovali u onog gore ili u vlastiti zdrav razum, sasvim je svejedno, jer čini se kako je netko čvrsto odlučio da par, pošto poto, na ovaj ili onaj način, kada su već propustili nesretni let, mora nastradati. Dogodilo se to gotovo već u blizini obiteljskog doma, kada se automobil zabio u kamion. U bizarnoj nesreći Johanna je izgubila život, a suprug se izvukao s teškim ozljedama.Narvoučenije-mh, u ovakvim ga situacijama baš i nema… dovoljno da pomisliš kako se  negdje gore možda ipak neznan netko povremeno igra s našim životima. Ili je sve stvar poprilično bizarne sudbine?

Izgubila je kuću u uraganu - pet puta

Život u Louisiani podrazumijeva probleme s poplavama i uraganima, no čini se da je Melanie rijetko koji zaobišao.Godine 1965. uragan Betsy razorio je njen prvi dom. 20-ak godina kasnije, 1985. na red je došla kuća koju je sredio opasni Juan. Nakon sedam godina mira, stigao je George, krivac za treću uništenu kuću, a onda i Katrina, koja je, uz tragediju, na izvjesni način i promijenila Melaninu sreću. Čuvši za ovu iako tragičnu, medijski zanimljivu priču, ekipa reality showa Hideous Houses, odlučila je, 2012.godine, renovirati Melaninu kuću. Slične planove o ponešto drugačijem i puno strašnijem renoviranju, imao je i uragan Isaac, još jedan, peti  u nizu, koji nije zaobišao Melanin dom, ostavljajući je još jednom bez krova nad glavom. Naravoučenije-ako već razmišljate o selidbi u Ameriku, svakako zaobiđite Louisianu.. .Jer, osim uragana ima tamo i vampira. I to onih pravih, višestoljetnih, poput Louisa i Lestata,na primjer….

 Najveći pehist svih vremena

Sudbina se potrudila da John Lyne nikad ne spozna što je dosada, mir ili odmor. Lijepe stvari njemu se baš i ne događaju, a i kad se dogode, ubrzo ih zasjeni nešto gore. Recimo samo da se John skoro utopio, preživio  tri saobraćajne nesreće, udarila ga je struja, dvaput ga je pogodio grom, ali i pregazio autobus. Kao dječak je pao sa stabla i slomio ruku, istu onu koja je, doduše na drugom mjestu, slomljena ponovno, godinama kasnije, u saobraćajki koja se dogodila na petak 13. Zbog brojnih „zanimljivih“ crtica iz životopisa ( sigurna sam kako John na ovo ne gleda kao na zanimljivosti) John je nedavno dobio vlastiti komadić medijskog prostora, gostujući na televiziji kao najnesretniji čovjek u Britaniji. Da priča bude bolja, kad je nakon obavljenog razgovora ustajao, upao je u rupu. Sve skupa završilo bi, tek, kao zgodna tv anegdota da John pritom nije ozbiljno ozlijedio leđa, noge i koljena, izgubivši na duže vrijeme i radnu sposobnost. Naraovučenije- svaki put kad gostuješ na televiziji, dobro pazi gdje staješ!

Za razliku od prethodnih baksuza, priče koje slijede definitivno govore o ljudima rođenim pod sretnom zvijezdom, što će reći kako, možda i ima nešto u tom smješnom horoskopu? Moš, misliti!!

Prošli bez ozljeda u tri teroristička napada

Britanci Jason i Jenny Cairns čak su tri puta preživjeli teroristički napad.U New Yorku su se zatekli kobnog 11. rujna 2001. Četiri godine poslije boravili su u Londonu kada je u podzemnoj željeznici eksplodirala bomba ubivši 53 ljudi. Treći teroristički napad u kojem je poginulo čak 173 ljudi, doživjeli su u indijskom Bombaju . Iz svih su napada ne samo sačuvali živu glavu, nego izišli potpuno neozlijeđeni .

Rekorder u preživljenim  udarima groma

Rendžer Roy Sullivan drži rekord kao čovjek kojeg je najviše puta udario grom. Učino je to ( on-grom) čak sedam puta u razdoblju od 1942. i 1977.( Znanstvenici i statističari kažu kako su šanse da vas za života pogodi grom 1:6.250 ). Svih sedam puta grom je Roya pronašao i sustigao u nacionalnom parku Shenandoah ,Virginia, ostavljajući ga svih sedam puta živim i zdravim. Zanimljivo je kako, unatoč organizmu otpornom na udare groma, Roy nije bio otporan na bolne emocije. Preminuo je 1983. od rane koju si je sam nanio zbog neprežaljene ljubavi.

Preživio obje atomske bombe

Japanac Tsutomu Yamaguchi bio je u Hirošimi i Nagasakiju kada su bačene atomske bombe. Tog 6. kolovoza 1945. bio je na poslovnom putovanju u Hirošimi. Prvu atomsku bombu u povijesti je preživio zadobivši samo opekline. Idućeg dana vratio se kući u Nagasaki. Nakon dva dana Amerikanci su bacili i drugu atomsku bombu. Činjenicu da je preživio oba napada japanska vlada mu je priznala tek prije dvije godine nakon što je uspio dokazati kako je tog povijesno kobnog dana bio u Hirošimi . 

Ubio ga metak koji ga je okrznuo 20 godina ranije

Henry Ziegland je 1883. godine prekinuo vezu s djevojkom koja se nakon očito, bolnog prekida, ubila. Tražeći osvetu, djevojčin je braat pucao na Zieglanda, a potom izvršio suicid. Metak koji je namijenio Zieglandu samo je okrznuo metu i zabio se u obližnje drvo. Iako je preživio atentat, Zieglanda je nakon 20 godina, nevjerojatnim obratom sudbine, glave došao isti onaj metak, zaustavljen u drvetu. Naime, drvo koje mu je spasilo život Ziegland nije uspio oboriti ručno, pa je stvar odlučio završiti dinamitom.  Pri ekspoloziji, metak zaostao u drvetu 20 godina, zabio se frajeru u glavu, ubivši ga na mjestu.  

Meteor u kuku

Jedina žena na svijetu koju je pogodio meteor je Amerikanka Anne Hodge. Kobne večeri u studenom 1954. odmarala je na kauču u svojoj kući u Alabami kada joj je kroz krov uletio meteor i pogodio je u kuk. Nakon neobične nesreće mnogi su željeli kupiti meteor no zaplijenila ga je policija. Nakon što joj je vraćen, a u nedostatku zainteresiranih kupaca, Anne je meteor  darovala Muzeju prirodne povijesti u Alabami, piše“Pigjockey“ 

I probajte se sad samo još jednom reći kako nemate sreće!! Jer, sve je relativno, moj Alberte….

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner