Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Svetosavska akademija u Pakracu

U organizaciji parohije Pakračke, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i lokalnog pododbora SKD „Prosvjeta“ u četvrtak 26. januara u gradskoj vijećnici u Pakracu održana je četvrta po redu  Svetosavska akademija u Pakracu. Prenoseći blagoslove i pozdrave Preosveštenog vladike pakračko-slavonskog g. Jovana, uvodno slovo održao je nadležni paroh protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović, ističući da „ni jedan početak nije bio lak, pa tako ni ovaj naš. Započeli smo pre četiri godine, sa prvom Svetosavskom akademijom u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, u tadašnjem gradilištu koje po uređenju ni približno nije ličilo našem današnjem hramu. Sećamo se i posleratnog truda SKD Prosvjete koja je sa prvim generacijama, i u većem broju, započinjala očuvanje vere i tradicije na ovim prostorima. Danas, nakon višegodišnjeg truda i rada, proslava praznika i okupljanje se oko našeg rodonačelnika, prosvetitelja i Arhiepiskopa Svetoga Save, ponovo postaje naš sastavni deo života, kulture i tradicije“.

Mnoštvu vernika, roditelja i dece, kulturno-umetničkim programom i recitacijama predstavili su se učenici pravoslavne veronauke u OŠ Braće Radić zajedno sa SKD „Prosvjeta“ iz Pakraca.

Naročitoj radosti ovogodišnje Svetosavske akademije doprinelo je intoniranje Svetosavske himne koju su odpevali mladi Svetosavci Pakraca.

Na kraju programa, djeci su tradicionalno podeljeni i Svetosavski paketić.  Ovaj dar Srpskog narodnog vijeća pakračkoj i lipičkoj djeci osiguran je u sklopu saradnje SNV-a i predsjednika VSNM grada Pakraca Nikole Ivanovića.

''Posebno raduje činjenica što glavnu ulogu u programu naše akademije čine naša djeca iz Pakraca i Lipika, učenici dodatne nastave na srpskom i pravoslavnog vjeronauka u pakračkoj osnovnoj školi. Ovo je dokaz da se sav uloženi trud u pokretanje i jačanje ovakvih oblika manjinskog obrazovanja isplatio i da je potrebno nastaviti raditi s djecom i mladima.'' 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner