Gaudeamus

Što je medijska pismenost lll

Ili…Birajmo što gledamo 3.

Stvarnost izgleda ovako-vaši klinci danas znatno više vremena provode uz medije i ekrane nego li u školi ili, pak,  s roditeljima. U tome trebaju vodstvo odraslih osoba kojima vjeruju. Ipak, valja znati kako je riječ o ni malo lakom zadatku, jer medijska pismenost u 21. stoljeću postaje sve složenija. Brzina razvoja tehnologija je veća od naših kapaciteta da razumijemo sve posljedice koje njena masovna primjena nosi.

Zbog svega toga, slažu se i stručnjaci, kontinuirana edukacija roditelja, skrbnika, ali i djece i stalno podizanje razine medijske pismenosti najbolji je način  zaštite djece od potencijalno štetnih medijskih sadržaja.

O tome govore i pozitivna iskustva drugih zemalja koje su veći naglasak stavljale na edukaciju nego na zabrane. Medijska je pismenost danas vrlo važna, možda i esencijalna, i to podjednako i za djecu i za odrasle. Od lošeg, nekvalitetnog i potencijalno štetnog medijskog sadržaja najbolje se štitimo ako smo ga u stanju kritički promišljati. Da su se stvari značajno na bolje promijenile već tijekom prve godine kampanje, pokazuje i posjećenost specijalizirano internetskog  portala na koji svakodnevno navraćuju svi oni  koji na bilo koji način sudjeluju u odgoju djece i mladih, tragajući za sveobuhvatnim pregledom  pouzdanih i korisnih informacija o medijima, ali prije svega i o njihovu potencijalnom utjecaju na razvoj djece. Važno je osvijestiti kako su suvremene generacije klinaca, koje odrastaju s računalima umjesto uz slikovnice, već od najranije dobi izložena snažnim medijskim utjecajima, a najučinkovitija zaštita od potencijalno štetnih sadržaja, zasigurno je poznavanje medija i sposobnost kritičkog razmišljanja o tome što čitamo, gledamo i slušamo u medijima“. Vodite, stoga računa o tome svaki put kada dijete, brojne druge,, kvalitetne načine provođenja slobodnog vremena, zamijeni ekranom računala ili televizora. Ili, poslušajte iskustva i savjete medijski pismenijih roditelja

Stoga su u kampanji „Birajmo što gledamo“ snage udružili svi oni kojima je na prvom mjestu dobrobit djece i mladih, želeći, uz pomoć vlastitih snaga i znanja  roditeljima i djeci ponuditi sve što kao stručnjaci i institucije znaju o medijima, ali i želeći da specijalizirani portal koji u tome pomaže, dugoročno postane suvremena platforma za suradnju kroz koju ćemo svi zajedno nastaviti istraživati, učiti i tražiti odgovore na pitanja koja će se i dalje otvarati s razvojem tehnologije i medija. Znajući to, puno ćemo ih lakše prepustiti toliko omiljenim ekranima. Ili, se potrudite i naučite kako u medijskim sadržajima uživati zajedno. Pokušajte..I budite sigurni kako će i vama kao roditeljima, ali i vašim klincima, vrijeme školskih praznika biti puno sadržajnije. Birajte što gledate..I birajte, prije svega njihovu dobrobit. 

Facebook