Razgovor uz kavu- Ema Botica

Ovo vrijeme baš i nije vrijeme za velika druženja pa smo na jedan neobavezni razgovor uz kavu ,, priveli ''   Emu K. Boticu.

Književnicu i autoricu knjige Nositelj elemenata. O knjizi smo već pisali na portalu NG-Buntovnici, a ovaj puta Vam donosimo naš neobavezni razgovor uz kavu pa pročitajte o čemu smo sve pričali:

NGB: Pozdrav, kakva si učenica bila u osnovnoj, a kakva srednjoj školi?

Uvijek sam bila solidna učenica i učenje mi je rijetko stvaralo probleme. Bila sam odgovorna i redovito izvršavala zadatke, a takva sam i danas. Neke karakteristike očito se mogu prepoznati jako rano.

 

NGB: Jesi li više dnevni ili noćni tip?

Mislim da sam više dnevni tip, popodne mi je najdraži dio dana i volim vrijeme intenzivnog sunca. 

NGB: Koju knjigu si zadnju pročitala i o čemu se radi u njoj?

Čitala sam knjigu koju sam lektorirala Čovjek koji je tješio Nagasaki. Riječ je o doktoru i katoliku Nagaiju koji je kroz svoju vjeru, djela i riječi donio nadu japanskom narodu pogođenu eksplozijama atomske bombe te njegovoj važnosti za grad Nagasaki. 

NGB: Imaju li muškarci i žene jednaka prava? Navedi nam bar jedan primjer zašto to misliš.

Zakonska prava svakako da, ali uvijek se razne stvari skrivaju ispod površine. Mislim da se ipak danas previše bavi nebitnim stvarima, a ne inzistira na stvarnosti da se žene i dalje moraju bojati da će ostati bez posla ako ostanu trudne, a ne rade u državnim ustanovama. 

NGB: Vjeruješ li u teorije zavjere i koju si zadnju teoriju čula?

Nisam sklona teorijama zavjere i općenito ih ignoriram, tako da ni sada nisam u toku.

NGB: Voliš li više mačke ili pse i zašto?

Sklonija sam mačkama jer imaju tu razinu neovisnosti, ne traže neprestanu pozornost i držim da su korisnije u lovu na štetočine.

NGB: Kakve osobine, po tvom mišljenju, treba imati žena, a kakve muškarac?

Mislim da trebaju imati više razumijevanja jedni za druge, blagost u odnošenju jedni prema drugima i poštovanje, a osobine ovise od osobe do osobe i ne vjerujem da tu mogu govoriti nešto općenito.

NGB: Kako se opuštš? Opiši nam malo

Najčešći način je šetnja uz obalu uz zalazak sunca. Jako me to umiruje i potiče inspiraciju.

NGB: Reci nam čega se najradije sjećeš iz razdoblja tvoje osnovne, a čega iz srednje škole?

U osnovnoj školi rado se sjećam razdoblja svoje uživljenost u Sumrak i prijateljske grupice koju je ta uživljenost povezala, a razdoblje srednje škole bilo je za mene više prijelazno razdoblje, razdoblje prvog sazrijevanja i oformiranja nekih ideala i vidika puta u budućnost.

NGB: Kojeg svog putovanja se najradije sjećaš i zašto?

Moram reći da je to bilo moje putovanje u Barcelonu. Bila sam s dragim ljudima, upoznavale smo taj predivan grad tople atmosfere, predivne arhitekture i duge povijesti. To putovanje bilo je za mene tako predivno, puno mira i sreće, a jedno je od mjesta koje želim ponovno posjetiti. Bilo je jedno od onih mjesta gdje su se sve hvale ostvarile.

NGB: Je li tehnologija dobra ili loša?

Ni jedno ni drugo. Odrasla sam s njezinim napretkom tako da je sastavni dio moga života, ali koliko smo od nje dobili, čini mi se da smo zbog nje puno toga izgubili. Na kraju krajeva, ona je sredstvo, a ljudi su se očito tim sredstvom počeli koristiti i u dobre i u loše svrhe.

NGB: Gledaš li božićne filmove i koji film ti je najbolji?

Definicija božićnih filmova široka je i nejasna, ali svakako ću se svrstati u onu kategoriju ljubitelja prva dva dijela Sam u kući, a vjerojatno ću pogledati i neki film kršćanske tematike.

NGB: Jesi se kao dijete bavio sportom i kojim?

Bavila sam se sportskom gimnastikom i mislim da je taj sport jako utjecao na moj život, razvio disciplinu, svijest o važnosti truda i trpljenja za dolazak do cilja, kao i važnost autoriteta. Sportovi su još uvijek područje koje zahtjeva apsolutnu poslušnost, ali i povjerenje između trenera i sportaša, i mislim da su sportske vrijednosti one vrijednosti koje naše društvo treba ponovno otkriti, a ne gledati sport samo kao ideal zdravoga života i prazne zabave.

NGB: Što misliš o ravnozemljšima i je li Zemlja zaista ravna ploča?

To je toliko apsurdno da uopće ne bih ulazila u to. Zemlja može biti ravna ploča samo u pričama fantastike, a i iskoristit ću priliku da razbijem jednu iluziju koja i dan danas vlada: srednji vijek je savršeno dobro znao da je zemlja okrugla i ta činjenica se nebrojeno puta navodi kao činjenica u djelima srednjega vijeka.

NGB: Opiši nam jedan svoj dan.

Moji dani prilično su raznoliki, ali svaki se sastoji od čitanja i pisanja (umjetničkog ili stručnog) te molitve, nekada tu ima šetnji, nekada pečenja kolača, nekada druženja s prijateljima, nekada izleta u prirodu. Nemam rutinu kakvu znam da je imao npr. Balzac.

AEM banner

Imamo 128 gostiju i nema članova online