R'n'R škola

ROCK AND ROLL FACTORY ili mala škola dobrog ukusa

Kako slušati i znati prepoznati najvažniju sporednu stvar na svijetu

RnR skola

Iako je o njemu kao izrazito subjektivnoj kategoriji vrlo nezahvalno raspravljati, ukus je nešto što je, itekako,  uz sugestije, pravilno usmjeravanje ili, ako baš hoćete, na kraju krajeva i kopiranje, moguće naučiti, ili bar, fino ispolirati.

Uostalom i dobrom se ukusu, kao i svemu drugome u životu, učimo još od najranijih dana, u roditeljskom domu, saznavajući i spoznavajući pojmove lijepog i manje lijepog, ukusnog i neukusnog, trasha i kiča, kvalitetnog i onog manje kvalitetnog. Tako, bi bar, u teoriji, stvar trebala zvučati, iako je u praksi , to, ipak malo teže, posebno kada je riječ o visoko sofisticiranom i pomno brušenom glazbenom ukusu. E, taj je posebno zeznut, iako vam, s druge strane, možda baš zbog truda koji je u njegovo razvijanje potrebno uložiti, pruža najviše zadovoljstva. A, dobro je poznato kako samo dobra glazba i gotovo ništa drugo, može u nama potaknuti najsnažnije emocije. Ipak, da bi znali slušati, osjetiti i prepoznati ono glazbeno vrijedno, potrebno je puno više od par uvodnih, edukativnih informacija. S druge strane, upravo takve informacije mogu biti dobar uvodni vodič u čarobni svijet harmonija, nota i tonova, a od nečega se, ionako mora krenuti.Kako smo mi, osim one buntovničke crte vidljive izvana, ekipa koja čvrsto vjeruje u edukativnu ulogu medija i nevjerojatnu snagu dobre glazbe, nadobudno smo si u zadatak dobrom glazbenom ukusu podučiti i sve vas koji možda, nekim čudom, još uvijek niste otkrili čarobnu škrinju s glazbenim blagom, povesti vas na putovanje  najvažnijom sporednom stvari na svijetu-rock and roll.om. Pišite i pamtite...a, onda se bacite na samostalno otrkivanje, jer samo se tako uči dobrom ukusu.LEKCIJA PRVA-GREATEST SONGWRITERS OF ALL TIME

..“ Pitaš me kako pišem. Ovako pišem. Riješim se guštera. Izbjegavam kamen mudraca. Maknem svoju ličnost iz vida tako da mogu koristiti riječ ja koliko god puta hoću, a da ne uvrijedim svoju težnju ka skromnosti. Zatim odustanem. Obavljam glupe, svakodnevne sitnice. Previše jedem. Optužujem sebi najbliže ljude da su mi upropastili talent. Pitam se, što je zapravo pjesma i hoće li me, ikada posjetiti. Zatim mi dođeš ti. I radosna vijest je moja...“ Iako na engleskom zvuči još snažnije, ovako je, u svom jedinstvenom stilu, proces kreative i put nastajanje pjesme opisao majstor stiha, čovjek čija  je poezija svojevrsni vodič za putovanje u unutarnji svijet, autor stihova koje možete doslovno, tjelesno osjetiti, šarmer  s pokrićem koji je svoj prostor u glazbenoj povijesti odano osigurao. Izađemo li iz prostora poetike, znanost će reći kako  genijalnost i kreativnost čine 1 posto talenta i 99 posto krvavog rada. Glavni likovi priče u nastavku imaju i jedno i drugo. Beskrajne količine talenta, ali i respektabilne diskografske opuse kojima su zauvijek promijenili i definirali glazbenu povijest.Oni su nas inspirirali, ali i zamislili, uz njih smo plakali i smijali se, zaboravljali nesretne ljubavi i činili boljima one sretne, dizali se s dna i pronalazili u svakom njihovom stihu. Jer, uz pojam antologije, koji su, odavno zaslužili, veličina je, možda upravo u tome. I, tko zna, možda su sve njihove pjesme pisane upravo nama..Stoga, naslonite se, uživajte i pokušajte pronaći gdje stanuje inspiracija. Dobro došli u čarobne svjetove najvećih glazbenih autora.

BOB DYLAN

Bez namjere preopširnog ulaženja u biografske podatke, kada je o njemu riječ, važno je spomenuti kultni  Greenwich Village u New Yorku, mjesto bez koje bi glazbena povijest izgledala sasvim drugačije.  Ovako, upijajući sve što se oko njega događalo, nastala je čarolija izražena glazbom. Jer, on je, istovremeno,  klasični blueser, pjevač starinskih jazzy plesnjaka, ali i majstor balada koje su ga učinile slavnim - bez  kozmetičkih zahvata i šminkanja, moćno  staromodan,  šarmantnih, duhovitih, ciničnih, ironičnih, zaigranih, filozofsko-religijskih stihova. Vjerojatno ne postoji životna situacija, koju on nije opjevao. Upravo to je  ono zbog čega mu se uvijek  treba vraćati, ali i preslušavati njegove albume u nedogled, bez straha da će vam ikad dosaditi. Jer, magija  koju je sposoban napraviti,  naprosto je fantastična.Stoga, je istinski vanserijski genijalac.

BRUCE SPRINGSTEEN

Imate li, kojim slučajem, predrasude oko Amerike, zbog činjenice kako se smatraju najmoćnijom nacijom na svijetu, jer su  im najstariji kulturni spomenici  još uvijek novijeg datuma od tri četvrtine europskih građevina, ili jednostavno zato što misle kako su najveći,  kada je riječ o glazbenim proizvodima, jedna im stvar ide u prilog i tu sve predrasude  jednostavno nestaju. ON JE JEDAN, umjetnik nad umjetnicima, čovjek čiji lik i djelo mora pratiti i ona čuvena- God bless America! Njega, kaže kritika, obožavate  onako kako se obožava glazba općenito - strasno, bezuvjetno i pomalo fanatično. Jer, nitko kao on nije znao pjevati o prašnjavoj cesti, o izgubljenosti u tuđim i vlastitim životima, ili  o tome kako je pravi put ponekad puno lakše pronaći nego vam se to možda čini. Samo on, THE BOSS. Stoga, otkrijte čaroliju i čistu  kemiju koja., brutalno iskreno i energično,  dolazi iz 'pravih' instrumenata. I što je još važnije- da biste mogli slušati i otkrivati njegovu glazbu , ne morate uopće imati posebne sposobnosti. Morate biti samo spremni barem na trenutak povjerovati u magiju, jer je jedino tako moguće objasniti ovakvu glazbu.

NEIL YOUNG

Njegova arhiva zapravo je  esencijalno štivo za razumijevanje rock glazbe općenito. Jer, nitko kao on nije znao slaviti pojam slobode, putovanja, mirisa prašnjave  ceste, ali i pronaći  put  kući, put prema svjetlu. Tu je i čarolija ljubavi, ali ne one na kakvu ste navikli, jednostavne,  zanesenjačke, mladenačke. Njegova je ljubav, više od ljubavi - to je religija, mir i dom. Svaki  njegov pravi  obožavatelj, rćei će znalci,   upoznat je i s njegove dvije osobnosti. Jedna predstavlja nježnog folk trubadura s gitarom u ruci i usnom harmonikom za vratom, dok je druga sirova, kaotična i neurotična, praćena grmljavinom distorziranih električnih gitara. Ma koliko bile različite,  dijele jednu bitnu stavku: iznad sve te buke uvijek se nazire njegov krhki falsetto kojim priča  čudesne priče. Unatoč promašajima, neuspjelim albumima, ovo je čovjek koji zna iznenaditi.I čini top uspješno već gotovo pola stoljeća. Kada se zaželite mirisa i okusa prerije i nesputane energije ceste, najbolji pratitelj na putovanjima, bit će vam genijalni, ostarjeli Kanađanin..

MICK JEGGER AND KEITH RICHARDS

Unatoč činjenici kako su najkontroverzniji tandem u povijesti glazbe,  oni su i ljudi koji su izumili, ali i svijetu predstavili rock and roll. Skloni sadomazohizmu, autodestrukciji, iskušavanju vlastitih granica tjelesnosti, dijeljenju žena, ali i ideja, njihovu kreativnost nitko nije mogao uništiti.Iako se ni dan danas ne mogu složiti oko mjesta, vremena i okolnosti koje su ih spojile, odavno su dio antologije. On, zahvaljujući svom specifičnom vokalu, ali i ovaj drugi, jedinstvenog stila sviranja. Brutalno moćni, tjelesno sirovi do bola,  energijski pogubni, skloni skretanju u opsesivni blues, ali i čarobno poetične balade, bili su i ostali čista esencija žanra i strasti. Oni su kreativci koji su svijetu poklonili glazbenu  čaroliju i glavni razlog zašto se kamenje i dalje kotrlja.

.JOHN LENNON I PAUL MCCARTNEY

Iako određeni cinici tvrde kako su jedan za drugoga bili ono što je Mozart bio Salieriju, činjenica je kako su činili jedan od najgenijalnijih i kreativno najmoćnijih autorskih timova u povijesti glazbe. Bili su i ostali povezani nekim čudnim, sudbinskim vezama, daleko manje konfliktni od prethodne dvojice, ali gotovo jednako različiti. Iza njih je ostao ogroman, poetski nedostižan opus  od 200-njak jednako moćnih hitova, ali i čarobna priča o najvećem bendu svih vremena. Iako mnogi tvrde kako je big boss bio ovaj medijski isfuraniji, činjenica je da jedan bez drugoga ne bi mogli. Bili su, poput starog bračnog para, ustvrdio je Ringo Star, umjetnici čiju ste međuusobnu kemiju, ali i nadopunjavanje, doslovno mogli osjetiti. Za razliku od Keitha i Micka kod kojih je jedan uvijek morao biti šef, njih su dvojica o svemu odlučivali zajedno. Upravo to je i razlog što nisu potrajali. Na sreću, povijest pamti...jer nema više takvih kao što su oni...

A sad solo..JOHN LENNON

Iako mnogi tvrde kako njegova sola karijera nije ni do koljena onoj iz vremena  Beatlesa, onog trenutka kada dublje uronite u njegove kreativne, poteske svjetove, shvatite kako tvrdnja ne drži vodu.  Jer, on nije samo  samo velikan  i ikona glazbene scene, on je pjesnik generacije,  borac za ljudska prava, mir, ljubav i slobodu, osoba koju ćemo  pamtiti  po karizmatičnosti i jedinstvenoj kemiji kojom je zračio. Svijet će zasigurno vječno tražiti odgovor na pitanje  kakav je utjecaj mogao imati na neke nove klince, da mu izvjesni Mark David Chapman nije hladnokrvno pucao  u leđa i svijet učinio ružnijim mjestom za život. U svakom slučaju, djelo koje je ostavio danas je obavezna literatura svakog ljubitelja glazbe,  jer od njega nećemo čuti samo dobre pjesme nego i shvatiti kakav bi svijet trebao biti , ali i i koje su to, istinski vrijedne stvari u životu.  Svima koji ga cijene, njegovu glazbu ne treba objašnjavati . Onima koji ga, možda, dosada nisu zavoljeli , još imate vremena, jer njegova glazba neprolazi!

Pa opet solo..PAUL MCCARTNEY

Nije mala stvar pisati recenzije za autora koji je izdao više od 20 solo albuma, ali je  i  najbogatiji čovjek Velike Britanije. Jer, on je umjetnik koji je svojom glazbom, ali i glazbom Beatlesa, udario temelje popularnoj glazbi i koji je i dan danas neiscrpan izvor ideja, bilo da ga cijenite, ili samo osjećate potrebno i zasluženo  strahopoštovanje. Osim što je vrelo kreativnosti, ali i onaj zanatskiji dio čuvenog tandema, tvrde kritičari, on je i Beatle koji je uspješno odgulio najdužu solo karijeru , majstorski miješajući  stare utjecaje s modernim zvukom. Uz melodije koje vole sve generacije, na tragu pjesmarice čarobnih 60-tih, njegov prepoznatljivi falsetirani vokal fino se nadopunjava s glazbenom podlogom, dajući diskografiji toliko potreban pečat starog šarma , ali i dokaz kako istinski talent nikada ne nestaje.Sir je i danas majstor nad majstorima...

PAUL SIMON

On je, složit će se mnogi , jedan od onih malobrojnih koji su stali uz bok Dylanu , i neuništivom , večeras spomenutom  Neilu Young. Osim toga, nije slučajno kako je,  i  jedan od najpopularnijih izvođača i najprofinjenijih kantautora našeg vremena, genijalni  folk-rock trubadur i nekadašnja niža polovica najpopularnijeg svjetskog dueta. Ono po čemu se izdvaja od svih drugih , njegova je nevjerojatna sposobnost za ispričati priču  s, na prvi pogled, banalnim tekstom. Neka vas jednostavnost ne zavara-  jer, jednom kad zagrebete ispod ,shvatitit ćete koliko se životne mudrosti krije iza svake riječi. On nikad nije bio izvođač koji će svojim obožavateljima nuditi smisao na dlanu, kod njega se za smisao valja, pomučiti.  Ipak, rezultati do kojih ćete doći , su fascinantni. Jer, on slušatelju nudi briljantan i ranije neviđen spoj slabo poznate tradicionalne glazbe i vrhunskog popa, umotan u prepoznatljivi kantautorski pečat, gust i sladak, poput najboljeg kalifornijskog vina. Živjeli..i svakako ga otkrijte

ELTON JOHN

Punih 40 godina njiho su dvojica imali jednostavan dogovor i uspješan recept za sjajnu karijeru-jedan je pisao stihove, drugi glazbu.Dok su radili na hitu, nikada nisu bili u istoj prostoriji, i provodili su zajedno što je moguće manje vremena. Možda je, upravo zbog toga, riječ o jednoj od najsupješnijih i najdugovječnijih suradnji u glazbenom 20.stoljeću.A, sve je počelo sasvim slučajno nakon što su se obojica davne 1967.javili na isti oglas za posao..Iako će im mnogi zamjeriti  što su se s vremenom prodali i ušetali u čisti, financijski isplativi maintsream, BERNIE TAUPIN I ELTON JOHN u svojim su najkreativnijim danima svijetu poklonili nekoliko istinskih užitaka.Da nije bilo Bernija i njegove nevjerojatne poezije, zasigurno nikada ne bi bilo ni njega. Čisti užitak i dokaz prethodnoj tvrdnji slijedi u njegovom opusu..

THE DOORS

 .Prije nego li je postao 'kralj guštera', bio je, ali i ostao, isključivo i prvenstveno  pjesnik. I iako ga se, ovisno o sezoni i trendovima, slavilo kao vrhunskog pjesnika i pokapalo kao precijenjenog pijanicu koji piše pubertetske stihove, svijetu je ostavio čarobno naslijeđe, rock liriku, poniranje u psihodeliju uz pomoć stihova, ali i potragu za smislom na tragu poezije. I nije slučajno da je skončao na magičnom groblju PER LA CHEZ, bok uz bok najvćeima-Oscaru Wilde ili Victoru Hugo-u. .U kombinaciji s njegovom magijskom lirikom, koja, i ne sluteći, otvara vrata u nepoznato, lascivnim gitarama, religijski moćnim blues orguljama, odsutnosti bas gitare, ali i brutalno snažnim bubnjevima-rock and roll je po prvi puta zakoračio u umjetnost, te poeziji dao kraljevsko mjesto. Nikada prije, ali i nikada kasnije , stih i  rock and roll nisu koračali  toliko zajedno i toliko snažno...Samo u vrijeme DOORSA....I nikada nije i neće biti moćnije poetike od one nesretnog  kralja guštera. .Ovako zvuči čarolija Raya Manzareka, Robya Krigera, Johna Densmora i Jamesa Douglasa Morissona....Ladies and gentleman,

NICK CAVE

Za one koji znaju, ali i one koji ne znaju bitan je podatak kako je on vječni, neokrunjeni kralj mračnih, melankoličnih, ali predivno strastvenih pjesama,omotanih  sloj  po sloj, oko njegovog filozofsko moćnog vokala i apsolutno  fantastičnog basa.. Osim toga, on publici nudi jedinstven uvid u vlastiti  pogled na život i uvjerenje kako  samo rijetki mogu u životu postići nešto nalik na sreću. Pa, tko voli, nek izvoli, iako se isplati zaroniti u nešto tamnije boje. Pisanje mi je  način da se približim Bogu" rekao je objašnjavajući svoj kreativni proces i učeći nas kakosu Biblija i njeni motivi,  nit koja se provlači kroz čitavu  njegovu karijeru.  U tom smislu, možemo ga tumačiti kao sasvim čudnog, pomalo prolupalog propovjednika , brutlano odanog vlastitim  uvjerenjim, ali i glazbenika čiji je svaki od brojnih albuma, neponovljivo iskustvo, koje iz godine u godinu,  postaje sve veličanstvenije. Ili, tako misle samo pravi obožavatelji australskog pjesnika nad pjesnicima? U svakom slučaju, njega možete ili voljeti ili mrziti. Ipak, ne možete mu poreći talent i genijalnost, ali i pjesmaricu prepunu  mračnih, sjetnih, gnjevnih i, prije svega, predivnih pjesama.Usudite se otkriti njgeovu magiju...Isplati se...

VAN MORISSON

Pitate li kritiki ili publiku, odgovor će biti isti- on je jedan od najcjenjenijih kantautora popularne glazbe 20. stoljeća, vječni kauboj iz Welsa, čovjek koji pola stoljeća iznimno uspješno  izvlači najbolje iz rhythm & bluesa američkog juga, ali i iz keltskoga soula, stvarajući sasvim svoj prepoznatljivi zvuk. Tajna njegovog uspjeha leži u činjenici kako VAN THE MAN nikada nije bio pomodan glazbenik, nego umjetnik koji je uvijek slijedio onaj zvuk koji je u tom trenutku odgovarao njegovom raspoloženju i  inspiraciji. Osim toga, samo ona zna tajnu kako stare i pomalo istrošene napjeve pretvoriti u svježe melodije koje vam možda  zvuče poznato, ali nikako ne i prožvakano. On će vas uvijek povesti na čarobno i nezaboravno putovanje, kroz dobro poznati koktel soula, jazza, countrya i keltskog folka.Iako je samozatajan kada je riječ o načinu na koji stvara, da nije  njegove keltske duše promiješane s osjećajima samoće i ostavljenosti, tko zna u kom bi smjeru otišla i inspiracija...

 LEONARD COHEN

Umjetnik s velikim početnim slovom, pjesnik vremena i glas poezije, čovjek s čijim smo stihovima o kreativnosti najavili vremeplov, na najbolji će i uhu najugodniji način emisiju i zatvoriti. Jer, jačeg, moćnijeg i senzualnijeg jednostavno nema...Tražite li univerzalni vodič za putovanje kroz unutarnje svjetove, uronite u njegovu intimu i dobit ćete sve- strast, bol, ljubav i magiju, tajnu i istinu...Ne tako davno, izvjesni domaći kritičar reče kako ovaj genijalac zvuči  poput uskrslog Tina Ujevića koji je, nakon što je opet došao na zemlju, pohitao pravac u kafanu, naručio jednu litru crnog, i zapjevao s bendom kojeg je tamo zatekao. Smrt, depresija, žudnja, ljubav, sve to je vidio, gotovo sve je probao i o svemu će tome kroz svoj duboki šapat reći kako se preživljava. On je, složit će se mnogi, esencijalno, nezaobilazno štivo za sve usamljene intelektualce, a pogotovo intelektualke, ali i za sve one  koji žele biti zavedeni  stihovima, glazbom i diskretnim šarmom stare životne škole. Tražite li intimu, melankoliju i opipljivo strastvenu  emociju, on nudi sve.U ogromnim količinama..I dokazuje kako i patnja može biti moćna, a svijet obojan crnim, ponekad primamljiv. Ionako sve ovisi o kutu gledanja..