NK "Sloga" - početci

44303274 1187979091355892 7962339870330847232 o

Priča kreće od četvorice novogradiška studenta - Oskar Kadrnka, Adolf Bauer, Marijan Derkos i Milan Matoković. Oni su tijekom studija u Zagrebu došli u dodir sa sportom koji je tada u Hrvatskoj bio u povojima - nogometom. Kada bi se god vratili na ferije u svoj grad, oni su navedenu igru igrali na improviziranom igralištu na Urijama. Međutim, budući da se ondje subotom održavao stočni sajam, moralo se prići nekakvoj alternativi, a to je bilo prostrano Matokovićevo dvorište gdje je načinjeno prvo igralište u Novoj Gradiški.

 Zbog popularizacije nogometa u Novoj Gradiški, u travnju 1910. godine na inicijativu Milana Matokovića osnovan je nogometni klub u Novoj Gradiški. Prvi kapetan kluba bio je Milan Matoković, ali vrlo kratkotrajno. Na osnivačkoj skupštini početkom travnja 1910. godine za prvog predsjednika je izabran Milan Matoković, kapetan kluba je postao Oskar Kadrnka, blagajnik Adolf Bauer, a ostali igrači kluba su postali članovi uprave. Klubu je dobio ime Športski klub "Unitas"

Budući da u novogradiškom kraju nije bilo drugih klubova, "Unitas" je organizirao utakmice između svojih igrača te je nastupao samo na prijateljskim utakmicama sve do početka Prvog svjetskog rata iz razloga što nogometnog natjecanja tada nije bilo. Prva zabilježena međumjesna utakmica bila je u Požegi 1913. godine protiv "Požeškog športskog kluba", a rezultat utakmice nije poznat.

Tijekom Prvog svjetskog rata došlo je do stagnacije kluba, a igrači su morali poći u rat. Tijekom ratnih godina inicijativu u svoje ruke preuzeo je Marijan Derkos koji je za predsjednika neslužbeno izabran 1916. godine te je smatran predsjednikom bez obzira što nije održana skupština. Derkos je obavljao sve poslove u klubu, od same organizacije kluba pa sve do treniranja.

Nakon kraja Prvog svjetskog rata, postupno se obnavljao i život u Novoj Gradiški. Prva skupština "Unitasa" održana je 15. srpnja 1919. godine na kojoj je i službeno za predsjednika izabran Marijan Derkos, a za blagajnika je izabran Ivan Kučinić. Međutim, Derkos je zbog poslovnih obveza morao napustiti grad pa je već 26. srpnja 1919. godine izabran novi predsjednik. To je bio profesor Juraj Kušmišević.

U ljeto 1919. "Unitas" je odigrao niz prijateljskih utakmica na novogradiškim Urijama, a iz utakmice između "Unitasa" i brodskog "Željezničara" imamo i prvu zabilježenu jedanaestoricu igrača koji su započeli utakmicu za "Unitas": Milan Matoković, Mihael Prica, Milan Kunce, Milan Poljak, Pero Brnčić, Ruda Brnčić, Hugo Šuber, Fritz Holschuck, Hugl, Belobrajdić, Bogdanović.

Izvor: NK Sloga Nova Gradiška