Požar na odlagalištu otpada „Baćanska“ u općini Davor lokaliziran, vatrogasci i dalje rade na gašenju, očekuju sanaciju požarišta tijekom današnjeg i sutrašnjega dana

Jučer (11. svibnja)  poslijepodne zapalilo se odlagalište otpada na deponiju „Baćanska“ u općini Davor.

Vatrogasci DVD-a Davor, Orubica i Staro Petrovo Selo gasili su ga tijekom noći i stavljen je pod kontrolu. Na požarištu se dežuralo i noćas, a danas su aktivnosti na sanaciji i potpunom gašenju nastavljeni. Ovim zahtjevnim poslom koordinira Stjepan Županić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije.

 

 

Bili smo na licu mjesta na deponiji „Baćanska“ 12. svibnja u prijepodnevnim satima. Još izdaleka smo vidjeli gusti dim koji se širio s požarišta, a na dolasku smo osjetili i vrlo neugodan miris. 

Prilikom dolaska na deponiju susreli smo načelnika općine Davor Đuru Anđelkovića, koji je vrlo brzo, zbog obveza i otišao, a u kratkom telefonskom razgovoru naveo je da je na sastanku i da je sve pojašnjeno u Priopćenju koje je za javnost uputila Općina Davor. Priopćenje objavljujemo u cjelosti:

U kratkom razgovoru s Mariom Čičkom, direktorom Komunalca Davor u sklopu kojega je i deponija Baćanska“ saznajemo kako se požar dogodio 11. svibnja u poslijepodnevnim satima te da su na intervenciju dignuti vatrogasci DVD-a Davor, Orubica, Štivica, Godinjak, Staro Petrovo Selo. Gašenjem požara na deponiji koordinira Stjepan Županić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije.

Na pitanje od kuda se sve zbrinjava otpad na Baćanskoj, Mario Čičak, direktor Komunalca Davor odgovorio je kako se dovozi s područja općine Vrbje, Davor, Nova Kapela, a nešto otpada prerađenoga iz MBO postrojenja stiže i iz Varaždina.

-Geodeti svake godine obavljaju mjerenja i prema tome dobivamo dozvole. Prema podacima za ovu godinu, za koju smo također dobili dozvolu za deponiju, kapacitet Baćanske je pri kraju tako da će njezina sanacija biti obavljena u dogovoru sa Fondom za zaštitu okoliša i trebala bi krenuti do kraja godine.

Sreća je što deponija  nije blizu naselja,  požar se gasi isključivo vodom, a što se tiče možebitne opasnosti od procjeđivanja, podloga je čvrsta i okoliš nije u opasnosti- rekao nem je Mario Čičak.

-Teško je procijeniti uzrok požara. Najvažnije je da nitko nije u opasnosti. Požar se postepeno gasi, čekamo strojeve kako bismo ga mogli gasiti u dubini i očekujemo kako će biti ugašen tijekom današnjega i sutrašnjega dana- rekao nam je Stjepan Županić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije.

Tijekom našega razgovora stiglo je još vatrogasaca iz Starog Petrovoga Sela i Štivice s vozilima.

Na pitanje zašto županijski zapovjednik koordinira ovim poslom, odgovorio nam je da je tako jer je požarište zahtjevnije, u gašenju sudjeluje vše postrojbi iz više jedinica lokalne samouprave.

 

-Gasilo se noćas, lokaliziran je požar, na tome je radilo više od 20 ljudi, 8 je vatrogasaca dežuralo do jutra, a potom smo danas nastavili i povećali broj vatrogasaca koji će naravno raditi u smjenama. Dio deponije na kojoj je požar buknuo visok je preko 20 metara i slijedi otkopavanje naslaga dio po dio, nasipanje zemljom i tako prema zakonitostima struke. Posao je i težak i mora se na dosta toga paziti i zbog zdravlja vatrogasaca jer se dim i dalje diže. Eksplozija ne bi trebalo biti.  Dosta jak vjetar ne ide nam  u prilog, a imamo i „kovačku vatru“, fizički je teško za ljude, a naravno ovisi i u koju dubinu je požar otišao.

No zato su ovdje educirani vatrogasci koji imaju itekako iskustva za gašenje ovakvih požara- rekao nam je Stjepan Županić.

Deponiju Baćanska posjetio je danas i župan Danijel Marušić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AEM banner

 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner