Obilježen Dan općine i 25. godina od osnutka

Na blagdan sv. Vida 15. je lipnja obilježen Dan općine Rešetari i ujedno proslavljena 25. obljetnica od ustroja ove Općine, koja je "povukla" najviše sredstava iz EU projekata u BPŽ.

DAN OPCINE REŠETARI

U sklopu sadržaja domaćini su gostima pokazali kako teku završni radovi izgradnje Vodospreme u Rešetarima, a potom su zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, polaganjem vijenaca, minutom šutnje i molitvom koju je vodio domaći župnik vlč. Josip Bogović.

Uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja je počela intoniranjem državne himne i minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje, a potom ju je otvorila predsjednica Milka Perković. Tom je prilikom, uz čestitku uz Dan općine, i 25. obljetnicu, među ostalim, rekla: "Kao i većina općina, tako i Općina Rešetari ove godine obilježava 25. godina od osnutka i slavimo ga s ponosom, jer smatramo da smo ispunili očekivanja ponajprije njezinih mještana, a onda i onih koji su nam je ostavili u nasljedstvo trudeći se iz godine u godinu svojim radom stvarati sredinu poželjnu za život svakon njezinom stanovniku.

DAN OPCINE REŠETARI

Ne mogu danas, a da se ne sjetim onih koji su najzaslužniji zato što imamo domovinu, a to su hrvatski branitelji, posebice oni koji su dali najviše što su imali, svoje živote. Hvala im na nesebičnosti i žrtvi jer da nije bilo njih ne bismo zasigurno niti mi danas bili ovdje. Općina Rešetari je i proteklih godina bila veliko gradilište, danas je također i strojevi su vidljivi u svakom njezinom naselju.Dosta je toga učinjeno, ali uvijek se može bolje i više . Imamo planove i u gospodarskom i u demografskom pogledu. Pozivam sve one kojima je u interesu razvoj i napredak naše općine neka nam se pridruže u radu i neka ovaj Dan općine bude prigoda za razumijevanje i rad na zajedničkom dobru, a nesuglasice neka nam budu mogućnost nadmetanja".

Predsjednica Općinskog vijeća također je dodala kako je u ovih godinu dana održano 6 sjednica i kako je odaziv vijećnika bio gotovo 100%. -Raspravljali smo i donijeli niz zaključaka i odluka u skladu sa zakonom potrebnih za pravilan i ozbiljan rad ove općine, njezin razvoj i napredak. Neke od odluka su možda i nepopularne, ali su nužne, a vrijeme će pokazati koliko su bile važne za pravilno obavljanje poslova, punjenje proračuna, svakodnevni život građana.Bez obzira na stranačke razlike, Odluke su donošene gotovo jednoglasno, a to govori da nam je svima na prvom mjestu bio čovjek, odnosno stanovnik naše općine, njegov život i ostanak na ovim prostorima-dodala je Perković i zahvalila na radu svim vijećnicima, načelniku Zlatku Agi i njegovom zamjeniku Željku Kolakoviću na plodnoj suradnji, a dobitnicima nagrada uputila čestitke.

DAN OPCINE REŠETARI

IZVJEŠĆE O AKTIVNOSTIMA i PROJEKTIMA

Izvješće o brojnim aktivnostima i projektima provedenim i onima koji su u planu prezentirao je načelnik Zlatko Aga i, među ostalim naglasio:"Nedavno je i u medijima objavljeno kako smo treća općina u RH koja je iskoristila najviše sredstava iz EU. To nam je i ponos, ali i obveza da ustrajemo na tom putu i dalje. Prošle godine smo ponovno dobili povjerenje na loklanim izborima, što također obvezuje i nosi odgovornosti. Ove je godine Općina Rešetari planirala povijesno najveći proračun u iznosu od 26,8 milijuna kuna, što je Općinsko vijeće i usvojilo. A na dobrom smo putu da ga i ostvarimo. Najveći su projekti na području cijele općine vezani za infrastrukturu i to vodoopskrbu i odvodnju. Počeli smo ga prije dvije godine, a time unijeli i 130 milijuna kuna uz minimalno sufinanciranje nešto više od 1%. Zahvalni smo našim mještanima u svim naseljima ( dobili su besplatne priključke na korištenje spomenute infrastrukture) što istu koriste, a time će među prvima dosegnuti i visoki standard življenja u Slavoniji. Siguran sam da smo jedina JLS koja je napravila ovakav projekt uz ovako povoljne uvjete i da je to zapravo povijesno ulaganje u ovih 25. godina postojanja.U proteklih godinu dana uređeno je i asfaltirano više od 8 km nerazvrstanih cesta, počeli smo rekonstrukciju 3 km pješačkih staza i ona je u tijeku, uređeni su prilazi i mjesna groblja, plato ispred mrtvačnice u naseljima Rešetari, Brđani, Adžamovci i Gunjavci.

Financiranjem iz sredstava EU i putem Natječaja Agencije za ruralni razvoj te ministarstva poljoprivrede ovih je dana potpisan ugovor za izvođenje radova uređenja ulice sv. Valentina u Adžamovcima u vrijednosti 2,2,milijuna kn, a bit će završena do kraja ovoga ljeta. Jedan od najzahtjevnijih poslova završili smo ovih dana , a rtiječ je o cesti Drežnik- Bukovica u brdskom dijelu u dužini od 3,5 km, koja će imati veliko značenje za ukupni razvoj općine, ali i turističko-poljoprivredne planove u vremenu koje je pred nama. Vrijednost radova u dvije etape je veća od 1,8 milijuna kuna.Za sanaciju zatvorene deponije u Rešetarima prikupili smo svu dokumentaciju koju smo bili obvezni napraviti prema standardima financiranja EU i počeli smo provođenje monitoringa koji će trajati 10 godina na objektu.Dobbili smo sve pohvale za provedbu 20. milijuna kuna ovog najvažnijeg ekološkog projekta u općini.

Pripremili smo dokumentaciju i građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade novoga dječjeg vrtića i uskoro ćemo aplicirati s ovim projektom za financiranje kroz EU fondove. U tijeku je apliciranje projekta reciklažnog dvorišta u Rešetarima također prema EU fondovima. Poseban projekt znanja i učenja za sve u našem malom općinskom uredu bio je projekt EU Twining IPA 2012 "Jačanje integriteta javne uprave, koji je upravo završio i kojega smo uspješno proveli u suradnji s Ministarstvom uprave. Potpisali smo ugovor za provedbu EU projekta "ZAŽELI" pod nazivom " Kreirajmo kvalitetniji život zajedno" s Ministarstvom rada, a njime će biti zaposleno 30 žena. Vrijednost projekta je gotovo 5 milijuna kn. Poseban naglasak stavljamo na djeccu i mlade i vodimo brigu za 50 djece u redovnom radu vrtića i za 50 djece u predškolskim aktivnostima. Partneri smo DND općine Rešetari u provedbi ljetnog i zimskog kampa, provodimo niz projekata za djecu, a posebno pomažemo provedbu EU projekata osnovne škole "Ante Starčevića", a koja surađuje i sa školama drugih regija. U vremenu koje je iza nas pripremili smo i izradili projekte energetske obnove OŠ u Rešetarima s osnivačem BPŽ, kao i projekte dogradnje i adaptacije postojećeg prostora škole. Ovaj posao počinje uskoro, a ukupno ulaganje bit će 10 milijuna kuna.

Također vodimo brigu o zdravlju naših sugrađana, a slijedom suradnje Županijskih domova zdravlja, naših liječnika i stomatologa, kao i Ljekarne "Zubović" čime je zdravstvena skrb na području općine podignuta na visoku razinu.

Uz sve gospodarske subjekte koji doprinose razvoju općine izdvajamo ipak Kožaru "Psunj" i obitelj Ljubić koji zapošljavaju 130 radnika.

Uređene su i klupske prostorije NK "Budućnosti" i pred završetkom je izgradnja novog pomoćnog nogometnog igrališta. I na taj način stvaramo uvjete za kvalitetnije bavljenje sportom naše djece i mladih. Svime ovime stvaramo uvjete za ostanak naših ljudi na ovim prostorima.

DAN OPCINE REŠETARI

U planu su i projekti dogradnje zgrade općine, cesta, dva mosta, kružnog toka, infrastrukture u poduzetničkoj zoni, vatrogasnih objekata i ovoga doma u Rešetarima, kao i kružnog toka i obilaznice državne ceste. Vrlo brzo kreće izrada projekta akumulacije jezera uz Rešetaricu sa šetnicom, kao i spajanje vodotokova Šumetlice i Rešetarice što će donijeti novu dimenziju vizure ovoga prostora, ali i kvalitetnijeg življenja", istaknuo je u Izvješću načelnik Aga.

Puno je partnera uključeno u provedbu svih projekata, a slijedom toga načelnik je zahvalio Ministartsvu regionalnog razvoja, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu uprave, Ministarstvu rada, Fondu za zaštitu okoliša, Hrvatskim vodama, Brodsko-posavskoj županiji, gradu Nova Gradiška, općini Cernik (pročistač otpadnih voda, vodoopskrba na cijelom području općine), Komunalnom poduzeću Vodovod Zapadna Slavonija, svim vijećnicima, kao i svim udrugama i dobronamjernim ljudima koji se trude dati doprinos razvoju općine.

Čestitke su za sve učinjeno na području ove općine, kao i na njihovih 25. godina od osnivanja uputili i najavili i daljnju suradnju, potporu i zajedničke projekte Sandro Jurman, načelnik prijateljske općine Kanfanar, Davor Radić, predsjednik Općinskog vijeća općine Marina, župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović, u ime Hrvatskih voda Davorin Piha, u ime Ministarstva uprave Mladen Nakić, u ime Ministarstva graditeljstva Pavo Šašlin.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner