5.Smotra folklornog stvaralaštva nacionalnih manjina

U organizaciji SKD "Prosvjete" Pododbora Okučani  17. je prosinca održana 5-a Smotra folklornog stvaralaštva nacionalnih manjina s međunarodnim karakterom. Potporu ovoj manifestaciji dala je općina Okučani, ali i županija Brodsko-posavska.

 

Uz domaćine iz Okučana sudjelovali su i članovi SKD "Prosvjete" Pododbora Viškovo i Virovitica, potom Češka beseda Nova Gradiška i okolica, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske iz mjesta Novi Gradac, KUD "Tkanica" Okučani, ukrajinski KUD "Andrij Pelih" iz Šumeća te gosti iz BIH, članovi KUD-a "Hasan Mujezinović" iz Cazina te KUD-a "Mirkovo kolo" iz Vrbaške.

Cilj ove Smotre svih ovih godina je pokazati kulturnu baštinu i tradicijske običaje koji su utkani u identitet nacionalnih manjina RH i potvrditi kako baš ta različitost tvori veliko bogatstvo, kako naše Domovine, tako i drugih zemalja.

Veliki broj okupljenih u okučanskom Društvenom domu u ime domaćina i organizatora pozdravio je i poželio dobrodošlicu Ilija Drageljević, koji je Smotru i otvorio. Zahvalio je sudionicima Smotre i svima koji su dolaskom podržali rad SKD „Prosvjete“ Pododbora Okučani, kao i načelniku Aci Vidakoviću i županiji na potpori.

U publici su, među ostalima, bili i također dolaskom podržali ovaj kulturni događaj, uz načelnika općine Okučani  Acu Vidakovića, koji je za sve sudionike upriličio i prijam i dožupan Požeško-slavonski Miroslav Grozdanić, potom paroh daruvarski, protojerej-stavrofor Luka Bosanac, potom Rade Bosanac, dugogodišnji zastupnik srpske nacionalne manjine u Županiji te Miroslav Matić, načelnik Policijske postaje granične policije Stara Gradiška. Poslije raznovrsnog i bogatog kulturno-umjetničkog programa druženje svih sudionika nastavljeno je uz pjesmu i ples, a poslije održanog Božićnog koncerta u Gornjim Bogićevcima pridružili su se i načelnik općine Pavo Klarić, kao i predstavnici KUD-a "Starča" Mara Klarić, predsjednica te Gina Peterle i Marijana Bogdanović.

Načelnik općine Okučani Aca Vidaković  ponosan je i na ovu Smotru, jer, kako je naglasio i na prijamu, nacionalne manjine su naše bogatstvo. – Mi smo u Okučanima prvi u RH održali Smotru folklora društava nacionalnih manjina, kao što smo organizirali i nogometnu utakmicu Kluba Kozara iz Bosanske Gradiške u Okučanima, a naša „Tkanica“ nastupila je u spomenutom gradu u BIH u sklopu međugranične suradnje, kada u drugim mjestima u RH nisu još ni znali da se ovakvi projekti provode. Vi ste naši prijatelji i uvijek ste dobro došli u naše Okučane- istaknuo je, među ostalim načelnik Vidaković na prijamu.

5.Smotra folklornog stvaralaštva nacionalnih manjina

Poslije programa Smotre druženje je nastavljeno uz glazbu, ples i pjesmu.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner