„Zadaće muzeja u uvjetima kriza“

Zajednička je tema ovogodišnje, 16-e po redu, „Noći muzeja“, manifestacije, koja, zbog pandemije koronavirusa, donosi bogatstvo sadržaja online.

Među sudionicima, njih 171 i ove je godine bio i naš Gradski muzej Nova Gradiška u kojemu su sadržaji 29. siječnja počeli u poslijepodnevnim satima zanimljivom radionicom koju je vodio akademski slikar Željko Subić.

Naravno, odvijala se uz epidemiološke mjere, a većina sadržaja također je poklonicima umjetnosti ponuđena online.

-Ovo je najneobičnija „Noć muzeja“ jer se manifestacija održava „digitalno“. Gradski muzej Nova Gradiška priredio je dva značajna programa, koji su rezultat dosadašnjih izožbi. Riječ je o izložbi Željka Subića „Novoj Gradiški na dar“ i svi oni koji ju nisu posjetili moći će u virtualnu šetnju i razgledavanje.

Uz ovu je izložbu vezana i radionica na kojoj će akademski slikar i prof. Željko Subić zajedno sa školskom djecom (broj sudionika prilagođen epidemiološkim mjerama) „odraditi“ temu „Kulturna baština-prošlost i sadašnjost“. Određeni predmeti baštine, pohranjeni u Muzeju će biti pokazani i temeljem fotografija sudionici će ih spojiti, u likovnim tehnikama, sa bar kodovima. Djeca će tako na kreativan način učiti o svojoj baštini što je i poanta te radionice. Osim baštine u Muzeju, i sam Grad je dijelom spomenička baština i među motivima svakako će biti i kapa zvonika naše crkve sv. Terezije Avilske.

Drugi naš program- virtualni je- već postojeća gostujuća izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama. U video uradak koji će omogućiti virtualnu šetnju i ovom izložbom dodali smo i nematerijalna kulturna dobra s našega područja: „Kolo na dva štuka“, šetana kola raširena na području Slavonije, a kod nas najviše sačuvana u Drežniku, Davoru, što naravno ne isključuje i neka druga sela. Tu je i priprema nekih tradicijskih jela, a riječ je o cerničkom slanom kolaču „ćuptetu“, koji je, kroz suradnju Gradskog muzeja NG i Konzervatorskog odjela u SB preventivno zaštićen i postaje nematerijalno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. Upravo spomenuta izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama potakla nas je da pokrenemo aktivnosti i zaštitimo i naše kulturne vrijednosti. Pokazana je i priprema dimljene ribe- tradicijskoga jela u našim posavskim selima, a cilj nam je i to zaštititi.

 

Na kraju našega programa bit će i online edukativna radionica o bećarcu gdje je naša muzejska pedagoginja Jelena Kovre prezentirala značenje bećarca, njegov nastanak, način čuvanja , a završno će biti i nekoliko bećaraca osmišljenih u radionici Muzeja.

Ovim sadržajima na facebook Muzeja dignute su i fotografije sa današnje radionice, a u svemu ćete moći večeras uživati do 23 sata.

U suradnji sa Turističkom zajednicom NG svi ovi sadržaji bit će prikazani na velikom displayu u Gradskom parku.

Ova dva programa zaista su jako važna i mislim da sa obadva jako puno dobivamo. Donacija našeg akademskog slikara Željka Subića je najveća donacija umjetnina do sada. Kroz radionice nastavljamo suradnju i s njim, a radimo i sa drugim relevantnim institucijama i na zaštiti naše nematerijalne i materijalne kulturne baštine i dobara, jer nam je svima cilj očuvati ju-istaknula je dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Svakako treba reći kako su današnju radionicu „Kulturna baština-prošost i sadašnjost“ oplemenile nastupom Ema Posavčević i Lucija Prpić, naše mlade flautistice.

Što se radionica u Gradskom muzeju tiče tijekom godine, dobro znamo da ih je u prošloj korona 2020. bilo puno manje nego inače.- Jedva čekamo bolje epidemiološke uvjete kako bismo ih organizirali jer djeca i mladi doista vole doći u Muzej i učiti. Ono što je najvažnije je da imaju volju. Uvijek im kažem, pa i ako vam se neka tema ne sviđa, svejedno dođite i učite. Poslušali su me i dolaze.Na taj način se educiraju, oplemenjuju vlastiti život ljepotom umjetnosti koja nam svima daje posebno bogatstvo, a u ovo vrijeme pandemije njezino djelovanje je i terapijsko- rekla nam je Jelena Kovre, muzejska pedagoginja. Također je dodala kako su ove radionice s mladima i do sada organizirali svi muzejski djelatnici i tako omogućavali zainteresiranoj djeci upoznati kako svijet umjetnosti, tako i djelatnost Muzeja.

Gradski muzej u korona 2020.-oj

Iako je korona kriza utjecala i na sadržaje i u našemu Muzeju, organizirani su i usklađeni sa epidemiološkim mjerama.

- Po Zakonu o muzejima i naš je novogradiški radio na istraživanju, sakupljanju građe, otkupima, sistematizaciji u Zbirke, inventarizaciji građe i na izložbenim programima. U Arheološkom odjelu, iako nisam imala sustavna istraživanja Bijele Stijene, Rašaške, ali smo uspjeli, općinskim sredstvima Cernika riješiti istraživanje crkve u Opatovcu (kraj 13. i početak 14. st.-pronađena na mjesnom groblju) , dakle ipak se uspjelo raditi i na terenu. U Etnološkom odjelu nemamo uposlene osobe, ali smo uspjeli obaviti do sada najveći otkup i to zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada. U tome nam je svesrdno pomogla kolegica u mirovini, prof. Vesna Kolić- Klikić, muzejska savjetnica.

U Kulturno-povijesnom odjelu također nemamo zaposlenu osobu, ali smo uspjeli sredstvima Grada NG i općina Rešetari, Stara Gradiška, otkupiti neke važne predmete za budući stalni postav. Dakle, bez obzira na tešku godinu, koja je iza nas, Muzej je radio. Međutim to sve nije dovoljno vidljivo u javnosti tako da ćemo nastaviti i u tom pravcu.

Izložbenim programima ostvarili smo suradnju i sa drugim našim prostorima, ali najvažnije je imati autorske izložbe. Na žalost, kod nas ih možemo imati u Arheološkom i Galerijskom odjelu, ali ne i ključne izložbe u Kulturno-povijesnom, sada ni Etnološkom odjelu. Upravo Kulturno-povijesni treba biti baza Muzeja, jer odavno nismo vidjeli izložbu o prošlosti Nove Gradiške, o bilo kojoj temi.

Prošlu smo godinu zaokružili na relativno kvalitetan način. Sretni smo zbog mnogih otkupa, dijelom istraživanja. Zahvaljujući vanjskim suradnicima u Kulturno-povijesnom odjelu smo uspjeli provesti neka istraživanja koja su nam važna. Ona još nemaju svoju finalizaciju, ali u ovoj godini , ako dobijemo sredstva, imat ćemo jednu veliku izložbu „Od kolere do COVIDA“ koja će govoriti o zaraznim bolestima na novogradiškom prostoru još od Prvog svjetskog rata. U sklopu toga je obuhvaćen Štampar i njegovo djelovanje, a mi smo svjedoci pandemije današnjega vremena. Izložba će bit provedena u suradnji sa jednom našom bivšom djelatnicom. Pripreme su u tijeku, a u planu je organizirati i Okrugli stol- najavila je, u zaključku komentara na prošlu godinu, dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška. 

DSCN2199

DSCN2203

DSCN2204

DSCN2205

DSCN2208

DSCN2210

DSCN2215

DSCN2217

DSCN2218

DSC-0908

DSC-0914

DSC-0927

DSC-0930

DSC-0965

DSC-0971

 

FOTO: Jelena Kovre i Ivanka Herceg

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner