Urbani pejzaž

Izložba autorice Morane Varović Čekolj otvorena 29. siječnja u galerijskom prostoru Doma kulture.

U ovoj vrijednoj i nesvakidašnjoj izložbi imamo priliku uživati zahvaljujući organizatoru Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ i ravnateljici prof. Danijeli Juranović

Naime, umjetnica Morana Varović Čekolj sudjelovala je na jednoj od žiriranih izložbi koje je Učilište upriličilo u prošloj godini, rad je bio zapažen, pa je tako stigao i poziv za samostalnu izložbu u našemu gradu.

S obzirom na epidemiološke mjere nije bilo svečanosti službenoga otvorenja, ali svakako ju možete i trebate razgledati.

Razgovarali smo s autoricom, kojoj je ovo prvi dolazak u Novu Gradišku, ali se nada i daljnjoj uspješnoj suradnji što će, vjerujem biti na zadovoljstvo i organizatora i poklonika likovne umjetnosti.

-Ova tema, urbani krajolik, taj pejzaž se nekako sam nametnuo. Pošto sam gradsko dijete iz Zagreba i te impresije svakodnevne koje čovjek doživljava su jednostavno u jednom trenutku imale potrebu izaći van. I tu je počela igra koja traje zadnje dvije godine i još je se nisam zasitila.

Zanimljiva mi je granica između figurativnoga i apstraktnoga i zapravo stalno hodam po toj granici. Negdje sam otišla u apstrakciju, a negdje se jasno vide urbani prikazi grada i titraji svjetlosti. U biti grad je stalno promjenjiv. Koliko god su te ulice, zgrade statične, život koji mi unosimo u taj grad je konstantno promjenjiv. To su moje vlastite impresije, zapravo kako na jednoj ezoteričnoj razini doživljavam taj grad.

Što se tiče ove izložbe ona je koncept cijele teme urbani pejzaž. Svaka slika nastala je zasebno, a priča je krenula na mom dipomskom radu na Akademiji. Tema se naprosto sama nametnula i počeo je rad kontinuiteta. Ta serija urbanih pejzaža se jenostavno samo širi i širi. Ne vidim joj kraj- rekla nam je među ostalim Morana Varović Čekolj.

Radi u tehnici akrila- akrilna pasta na platnu, papiru, a radila je i u ulju, kombinacije kolaža, ali najčešće akril i platno. Ovo joj je peta samostalna izložba, a na više skupnih je izlagala kao studentica i sa kolegama. Izlagala je u Zagrebu, Grožnjanu, sada u Novoj Gradiški, za dva tjedna izlaže u Voloskom.

Prošle godine ostvarila je više online izložbi s obzirom na pandemiju koronavirusa, iako je bilo i izložbi „uživo“. Kako je istaknula, ta korona godina donijela joj je i dobrih stvari, ali se nada da će ove biti više prilike izlagati „kontaktno“, jer, kako kaže online ne možete stvarno doživjeti sliku, ni teksturu, ni boju, ni dubinu slojeva, ali prilagodila se, kao i drugi.

Izložba „Urbani pejzaž“ ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška, a ostaje otvorena do 10. veljače.

O autorici

Morana Varović Čekolj rođena je 1984. godine u Zagrebu gdje istodobno sa osnovnom školom pohađa i Osnovnu glazbenu  školu Ivana Zajca. Nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje Učiteljski fakultet, razrednu nastavu s pojačanim predmetom iz Likovne kulture na kojem je 2012. godine diplomirala. Godine 2014. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je  2019. diplomirala na Slikarskom odsjeku u klasi izv. prof. art Ksenije Turčid. Iste godine se zapošljava kao predavač na Učiteljskom fakultetu u Umjetničkom području te upisuje doktorski studij. Od 2020. je stalni član HDLU-a. Dobitnica je dvije Dekanove te Rektorove nagrade. Izlagala je samostalno i na skupnim izložbama, sudjelovala je u brojnim  skupnim projektima kao edukator i predavačica, kao i na radionicama i likovnim kolonijama.