Razgovor uz kavu- Tommy MC

 

Ovo vrijeme baš i nije vrijeme za velika druženja pa smo na jedan neobavezni razgovor uz kavu ,,priveli''  Tommyja MC.

Repera i tekstopisca, koji je karijeru još osamdesetih plešući electronic boogie, a hip- hopom se bavi od devedestih. Sad je u  Realnom crew-u o kojima smo već pisali na portalu NG- Buntovnici i njihove prjesme predstavljali na Unitas Webradiju. Ovaj puta smo ugodno pričali o raznim temama pa provjerite: 

NGB: Lijep pozdrav, gdje si zadnji put putovao i kako ti je bilo na putovanju?

Također i vama pozdrav i hvala za intervju ! Ha,ha sa mojim frendom Niperom za Vinkovce, kod Brke po bitove za novi album, bilo je predivno vrijeme, lagano smo se koturali vlakom, a na stanici su nas dočekali Brka i Antebiotik. Lijepo smo se družili i uživali u ziki, bilo je to taman prije ove ,,plandemije'' sa koronom. 

 

NGB: Kakav si bio u školi?

U školi sam bio dobar, ako misliš na ocijene trica,  osnovnjak, a srednja bilo je provlačenja sa dvojkom.

 

NGB: Reci nam jedan događaj iz škole koji najviše pamtiš.

Evo jedan iz srednje kad mi je bio rođendan dofural sam svog grundinga kazića, i kazete sa electro funkom i italo i high energy diskom.Bila je to negdje '87. god. Došao je na sat profesor iz prometa mislim, bila je poljoprivredna škola, ali gnjavili su nas sa čudnim ptedmetima kao i s arksizmom itd. No dobro, profa je nekaj bio ljut, a ja otkačen radi rođendana i stalno sam mu sa pauzom pomalo otpuštao smijeh iz jedne disko stvari, kad se smotao od kud je to, a svi se smiju imam gromadu od kazića ispod klupe, a on ne kuži, odjednom ti, ja pitam ,,Jel ja?, ,,Ne, ti iza.''. Kompić iz razreda morao odgovarat, ali nije se ljutio, taj dan je bio još jedan ročkas pa nam je bilo sve ravno, a preko puta razred vinogradari degustirali vino, eh !

 

NGB: Koju glazbu slušaš kad se opuštaš?

Osim hip hopa volim i dr.mjuzu, može i malo klasike, npr. Betoven, Shopen, ali uvijek dobar reggae ili funky ili koji soul, gospel.

 

NGB: Koju dekadu bi izdvojio i zašto? Osamdesete, dvijetisućite i slično...

Osamdesete jer to su bile godine kako pjesma kaže, tad sam odrastao uz disko i electro funk muziku, te prve electro rappove i cjelokupnu hip hop muziku, ali sinty pop i disko su također bili zanimljivi, naravno ragga i reggae, funk, rock. Sva mi je muzika bila bolja nego danas, a moda je bila otkačena, šarena, možda malo i prekičasta u nekim slučajevima, ali uglavnom vesela, kao i druženja te izlasci. Nema interneta, ali ima plesnjaka, izleta, kazeta TDK, maxell, BASF, i naročito dobro ako su kromice, neki frend DJ snimi ti s ploče neki album il ti složi persu kompilaciju. Onda sam poslije nabavio gramofon pa sam počel kupovat

 ploče.Kaj da ti velim, persu !

 

NGB: Je li bitnije da čovjek radi ono što voli ili da voli ono što radi?

Ha, ha bilo bi i jedno i drugo dobro ako se tiče posla od kojega živi, a to baš i nije uvijek tako. Ja volim svoj posao, a to je vrtlarija (hortikultura), kreativno kao i muzika.

 

NGB: Kad si bio mali, što si maštao da ćeš postati i je li se ostvarilo?

Kad sam bio mali stalno sam se volio igrati rata, pa sam maštao biti vojnik, ali to je bio dječji hir, dobro da mi se to nije nikad ostvarilo u profesionalnom smislu, jer mi je zakon ona Kristova: " Ko se lača mača, od njega će i poginuti." Htio sam biti veterinar, na kraju sam ipak vrtlar, ali i to volim.

 

NGB: Koliko je danas teško odgajati djecu?

Nemam djece, ali nije lako, mogao sam vidjeti primjere kod nekih ljudi koje poznam. Neposluh i hiperaktivnost kao klinci, blaži oblici, tinejdžeri mogu biti veliki problem ako se navuku na alkohol, drogu ili zaglibe u kriminalu. Moja majka me je odgajala sa puno ljubavi i strpljenja, išli smo zajedno u kino, prirodu, usadila je u mene ljubav prema životinjama. Treba uvijek imati vremena za djecu i pokazati im da ih voliš, ali biti i dobar primjer, jer djeca te uvijek gledaju i oponašaju.

 

NGB: Koliko su se vremena tvog djetinjstva promjenila u odnosu na djetinjstva djece?

Promjenila su se drastično, mi smo se više igrali u prirodi, gradili kule u grmlju i na drveću, igrali nogomet, naskakali se dobro pa bi imali i dobar apetit. Danas su klinci robovi kompjutera, ok. koliko je tehnika dobra može bit i loša ako se satima sjedi pored ekrana. Neke stvari za školu i neke informacije mogu biti korisne i brzo dostupne. A mi smo više voljeli sport, tako da smo i trenirali, pa i breakdance.

 

NGB: Misliš li kako tehnologija pomaže i na koji način?

Da, ovo pitanje se pomalo i nadovezuje, kako u školstvu tako i u informacijama, samo da nisu sumnjivog sadržaja. Tu roditelji trebaju pripazit na djecu i tinejdžere,a ako idemo u sferu medicine i robotike, može biti dobro ako se ne zlorabi. Zbog društva u kakvom živimo uvijek je to dvosjekli mač.

 

NGB: Koje osobine, po tvom mišljenju, odlikuju ženu, a koje muškarca?

Žena da je dobra majka, podrška svome mužu, vjerna, a tako i muškarac, dobar vjeran zaštitnik i nje i djece,bitna je dobra komunikacija u obitelji, a ako uz sve to stave Boga na prvo mjesto i kršćanske vrijednosti blagoslov neće izostat, Amen!

 

NGB: Voliš li više dan ili noć i zašto?

Dobar ispunjen dan, tiha i mirna noć. 

 

NGB: Vjeruješ li u teorije zavjere i koju si zadnju čuo?

Odlična tema, o ovom bi se trebali naći na kavi pa pričati, ali da odmah ,,pucam''. CIA je prva izmislila pojam teorija zavjere i to zato da svakog ko govori istinu ušutka. 

Kao kršćaninu moja je vodilja Biblija kao Božja riječ, koju su napisali proroci i Kristovi apostoli pod utjecajem Svetog Duha, tako da Krista smatram zaručnikom svih kršćana koji su se nanovo rodili u Božjem Duhu i izmjenili se u svojim srcima i prihvatili to u vjeri i poverenju, nasuprot je pali svijet koji zavodi ljude kroz religiozno-političke institucije koje ih kroz raznorazne obmane i zakone žele podrediti sebi i danas sve više ograničiti slobode pod isprikom da je to za naše dobro.

Tu smo kod ovog nevidljivog neprijatelja koji je stoljećima planiran za globalni udar na čovjeka i njegovo pravo na slobodu, slava Bogu da su se savjesti mnogih doktora probudile. Ovo je opširna tema, a valja napomenuti da je u Otkrivenju iz Biblije u 13 pog. od 16 - 18 retka jako dobro opisan scenarij što se sada događa za daljnju budučnost.

Kao Realni Crew napravili smo rap na tu tematiku, pjesma se zove " 666 " , a također ćemo imat takvih tema na novim materijalima. Da sad puno ne idem opširno u temu, ovaj svijet propada, neće ga sagradit čovjek u " novom svjetskom poretku " nego Krist u svom novom dolasku, tko ima Krista ima največeg prijatelja i zaštitnika i ne mora se ništa bojati, kapljica života će prohujat u vihoru, a ocean vječnog života u  Božjem Kraljevstvu ostat će za uvijek.

Spreman sam uvijek svjedočit za to Kraljevstvo ako bude pitanja, pozdrav i blagoslov cijeloj redakciji, Yo !

 

NGB: Koja ti je najbolja životinja i zbog čega?

Volim sve životinje, ali najviše ptice, pogotovo iz roda golubovki. Doma imam golubove pismonoše. Interesantno je kako imaju odličnu orijentaciju, uvijek se vraćaju u golubarnik u kojem su se izlegli, npr. takmičarski kamion golubove takmičare odveze u Budimpeštu i sve njih u određeno vrijeme pusti, i svaka skupina se vrati u svoj golubinjak. Znanstvenicima je dan danas taj njihov nepogrešivi radar tajna.Osim magnetskih polova, tu su zračne struje, uglavnom nikad nisu bili na nekom mjestu, a odrede najkraći put do kuće, kad su već blizu orijentir su im neke zgrade i okolina oko kuće. Imam još psa, Zita, ženka argentinske doge, i mačka.

 

NGB: Mislite li da su danas žene i muškarci ravnopravni i navedite mi bar jedan primjer zašto to mislite...?

Ravnopravnost spolova, hm mislim da ovaj svijet je većinom baziran kao vodeće muško društvo. Bilo je puno žena koje su se izborile za veća ženska prava, tako da sada ima žena koje obavljaju dobro i muške poslove, neke su u vojsci, policiji, politici, ali meni su draže one ženstvenije romantične od pera i tinte i kojeg finog poetskog stiha.

AEM banner