Čestitamo Adama i Evu

Upravo na Badnjak Crkva se spominje Adama i Eve-praroditelja ljudskoga roda.

Ova imena dolaze iz hebrejskog jezika - Adam znači zemlja, a Eva je 'ona koja daje život, majka živih'.

Crkveni oci naučavaju da su Adam i Eva bili oslobođeni grijeha Kristovim djelom spasenja koje se odnosi na sve ljude. Zato su u kalendaru svoje mjesto dobili u predvečerje Božića. Mi vam ovi putem čestitamo današnji blagdan, a svima koji nose ime Adam i Eva od srca čestitamo i imendan.

Badnjak

Posljedni je to dan Adventa ili Došašća, dan uoći Božića. Od ranoga jutra u kućama je vladala žurba. Trebalo je sve završiti od kućanskih poslova, nahraniti blago, pripremiti hranu za Badnju večeru. Valjalo se pripremiti za bdijenje.

Ime Badnjaka povezano je s riječju "bdjeti" jer se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. U Hrvatskoj je zbog samog običaja bdjenja i nekadašnje situacije bez električne struje bilo nužno osvijetliti prostorije svijećama, koje su ujedno postale i simboli novog života i nade. Izrađivale su se posebne svijeće, tzv. voštanice, a često su se trobojnicom povezivale tri svijeće. 

U seoskim folklornim tradicijama na Badnjoj večeri okupljali su se svi ukućani. Kućni gospodar unosio je slamu u dom i rasprostro je po sobi, uz izricanje čestitke ukućanima, dok bi je domaćica posipavala žitom. Na slamu bi te noći polijegala djeca. Na stolu u sobi stajao je poseban svečani kruh (česnica, ljetnica, litnjak, božitnjak, krsnica i sl.), urešen figurama od tijesta. Kriške toga kruha odnosili bi u staju ili u tor životinjama za koje se vjerovalo da te noći imaju moć govora. Obvezatna je na stolu bila i posuda sa svim vrstama žita u koju je bila utaknuta jedna (ili tri svijeće); njih se obredno gasilo vinom, kruhom ili žitom, i pritom se gatalo o smrti prvoga budućeg pokojnika. Ispod stola stavljao se lemeš, sjekira, ham ili drugo poljodjelsko oruđe i oprema. Kuća je bila urešena svježim zelenilom: vlatima isklijale pšenice, posijane na blagdane sv. Lucije ili sv. Barbare, ili granom neke zimzelene biljke, a tek u novije doba preuzima se pod utjecajem gradskih običaja okićeno božićno drvce. 

Večerala su se posna jela; nezaobilazni su bili grah, med, češnjak, orasi, ribe. Svi ti simbolični postupci bili su u funkciji osiguranja boljitka u budućoj poljodjelskoj godini. Za građansku sredinu bilo je uobičajeno kićenje božićnoga drvca i darivanje. Obredni dio Badnjaka završavao je odlaskom ukućana na polnoćku na kojoj  se čekao Božić.

Najpoznatija Božićna pjesma „Tiha noć“

Godine 1816. napisao ju je austrijski svećenik Joseph Mohr, a dvije godine kasnije uglazbio orguljaš i učitelj Franz Xaver Gruber. Prvotno je izvedena uz pratnju gitare i to 24. prosinca 1818. u crkvi sv. Nikole u Oberndorfu.

Od tada do danas misionari su ju proširili svijetom, pa se ta božićna pjesma danas pjeva na više od 300 jezika i dijalekata. Snimljena je u raznim vokalnim i instrumentalnim obradama i izvedbama u gotovo svim glazbenim žanrovima. U ožujku 2011. Tiha noć je uvrštena  na UNESCO-ov popis austrijske nematerijalne kulturne baštine.

Božićno drvce

Tradicionalno, božićna se drvca ukrašavaju na Badnjak, a iznose se na blagdan Sveta tri kralja odnosno Bogojavljenje kada i završavaju božićni blagdani. S vjerojatnim podrijetlom u europskim pretkršćanskim kulturama, božićno drvce ima dugu povijest te je u različitim kulturama postalo uobičajen zimski prizor. Božićno drvce jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Božića.

 

U ovo vrijeme pandemije izostala su mnoga događanja  na kojima smo se okupljali u središtu grada na sam Badnjak, izostao je i tradicionalni koncert Gradske glazbe, a i na polnoćke će se večeras ranije i po epidemiološkim mjerama.

Kako bilo da bilo, Božić će doći, kao što dolazi godinama, uvijek iznova. I neka se nastani u svakom domu i svakom ljudskom srcu koje neka kuca za brata čovjeka.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner