Željko Subić, izložba Novoj Gradiški na dar

Otvorena je 27. studenoga u Galeriji Gradskoga muzeja Nova Gradiška, a u povodu Dana grada uz potporu Grada i Brodsko-posavske županije.

Riječ je o djelima iz Darovnice Željka Subića Gradskom muzeju Nova Gradiška (krajem prošle godine donacija je predana), a ovom prigodom izloženo ih je 30. 

 

Koncepciju izložbe potpisuju Željko Subić, akademski slikar, Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica i dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška. Tehnički postav Ivica Brtan.

Izložbu prati Katalog u kojemu je i popis darovanih radova Muzeju. Autorica predgovora je Sonja Švec Španjol, prijevod na engleski Nikolina Jovanović, a vrhunske fotografije potpisuje Željko Gašparović. Likovno- grafičko rješenje Kataloga uradak je Martine Mikuš.

Otvorenje izložbe, koja će potrajati sve do 19. veljače 2021., organizator, Gradski muzej upriličio je uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Okupljenima se obratila dr. Marija Mihaljević zahvalivši svim kolegama u Muzeju te svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovom događaju, kao i volonterima.

 

Tom prigodom, među ostalim je istaknula:

-Svi smo mi svjesni nezahvalnoga vremena u kojemu živimo, ali nezahvalnih vremena je uvijek bilo, posebno u novogradiškoj Posavini. Bilo je i bit će različitih zaraznih bolesti, ali život, kao duhovna kategorija, uvijek nadilazi sve. A umjetnost je isto jedna od duhovnih kategorija i večeras ima za cilj pomoći svima nama da se dignemo i imamo dovoljno snage nadvladati ova vremena.

Povod večerašnjem okupljanju je iznimna donacija slika, crteža našega zavičajnika akademskoga slikara Željka Subića, koji je najveći dio svoga životnoga vijeka i rada proveo u Novoj Gradiški i poklonio Gradskom muzeju 65 djela. To je, za sada, najveća donacija umjetnina Muzeju, a time i gradu Nova Gradiška. Samo pohrana likovnih djela i umjetnina ne znači ništa ako ona nisu duhovno, kreativno tkivo koje će sadašnje i buduće generacije imati priliku pogledati, isčitavati, učiti i na njima imati priliku graditi sebe i jedan novi bolji svijet. A o tome mogu posvjedočiti jer je prof. Subić odgojio mnoge generacije. Neki od njih su postali poznati likovni umjetnici. U ime Muzeja i osobno se iskreno zahvaljujem Željku Subiću i nadam se da će ovakvih gesta i od drugih biti više. Željko Subić ovom je donacijom potvrdio i funkciju Muzeja jer to je ono mjesto ili platforma gdje se trebaju okupljati svi i na taj način graditi kreativno okruženje za bolje i novo sutra-rekla je dr. Mihaljević.

Izložbu je predstavila i o radu Željka Subića govorila Sonja Švec Španjol

-Ono što ovu donaciju čini izuzetno vrijednom i značajnom jest to što ju čine radovi iz sredine 60-ih godina kada ih je autor napravio prije upisa na Akademiju, pa do krajnje recentnih radova ( jedan od njih referira se i na ovu godinu).

Ako gledamo kronološki izbor ovih djela, od ranih radova izdvojila bih „Oluju“ iz 1969. Rad, koji kroz prigušene sivo-plave tonalitete već daje naznaku nekih budućih ciklusa, „Strašila“ i „Slutnje rata“, a sa uplivom zlaćane boje nagovještava i tu ravnicu, odnosno pojam zemlje, koji je „ligth motiv“ umjetničkoga rada Željka Subića .

Tu su i radovi iz prvoga zreloga ciklusa „Vagoni“, kojim je poslije Akademije započeo samostalno djelovanje. Naime, „Vagoni“ su njegov diplomski rad i na tim radovima vide se karakterstike njegova pristupa slikarstvu, utjecaja pop-arta, korištenje već upotrijebljenih materijala-putnih karata i putnog osiguranja, ali i aplikacije brojki i slova, koje će se ponovno pojaviti u narednim ciklusima.

Zanimljivo je da se Željko Subić upravo u ovoj godini ponovno vratio svojoj temi vagona nakon 45 godina („Opasan teret“ 2020. (COVID-19)-rekla je Švec Španjol uz opasku kako ju osobno fascinira suptilna ironija u autorovu slikarstvu, koja prožima neka njegova djela.

Izloženi radovi prezentiraju autorov osobni i profesionalni put , a govoreći o ciklusu „Strašila“ (sredina 80-tih) i „Slutnje rata“ (početak 90-tih) Švec Španjol je naglasila:

 

-Željko Subić krajnje je neagresivno i nenametljivo uspio dočarati tu jednu atmosferu neizvjesnosti i slutnje onoga što nas čeka, a što nitko nije mogao pretpostaviti. Na suptilan i snažan, sugestivan način uspio je uobličiti nešto što je toliko teško i dramatično, a za to morate biti vrstan znalac .

Početkom 2.000-ih nastaju četiri značajna ciklusa kojima je Željko Subić ušao u svoj glavni light motiv- pojam zemlje: „Otkriće zemlje“, „Kodovi zemlje“, „Strukture ravnice“ „Kodirana misao“.

U svojevrsnim pauzama između ciklusa nastaju radovi kojima autor donosi „bilješke“ iz života, osobne impresije svakodnevice, trenutke predaha i odmora.

-Ti nas radovi na neki način pripremaju za ulazak u svaki slijedeći veliki ciklus i to je izuzetno vrijedno jer se od početka mogu pratiti razvoj, promjene i sve ono što je Željko Subić dao u svom radu, sve ono što je osjetio, prepoznao i na visoko individualizirani način izrazio u svom opusu po kojemu je i postao prepoznatljiv- istaknula je Sonja Švec Španjol.

Autor se kratko zahvalio i ravnateljici novogradiškoga Muzeja i Sonji Švec Španjol, kao i publici (broj posjetitelja u skladu s propisanim mjerama) te istaknuo kako se i ovom izložbom, a napose Darovnicom koja sadrži osobne dokumente, vrijedne plakate, obiteljske fotografije i ukupno 65 djela (simbolički označava 65 godina života i rada autora u Novoj Gradiški) želio odužiti „svome“ gradu koji već 65 godina udomljuje njegovo „fizičko, duhovno i kreativno postojanje.“

Otvarajući ovu vrijednu izložbu -Novoj Gradiški na dar -našega zavičajnika Željka Subića dr. Marija Mihaljević zaključila je kako se umjetnik njome odužio i slavonskoj ravnici, žitnim poljima, stradaloj i ratom uništenoj Slavoniji, koja će živjeti. I ta nada se vidi na njegovim slikama, kao što se, prema njezinim riječima, ogleda i snaga i moć i moralno dostojanstvo autora.

Nadamo se da će i ova izložba ponukati i druge umjetnike da osvjeste funkciju i značenje Muzeja, ali i značenje kuture doniranja.

DSCN1893

DSCN1892

DSCN1889

DSCN1886

DSCN1884

DSCN1881

DSCN1878

DSCN1876

DSCN1869

DSCN1866

DSCN1865

DSCN1864

DSCN1862

DSCN1861

DSCN1860

DSCN1858

DSCN1857

DSCN1855

DSCN1852

DSCN1851

DSCN1850

DSCN1849

DSCN1847

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner