Počela je manifestacija NG LJETO U GRADSKOM PARKU

Glazbeni i kulturni sadržaji počeli su 13. kolovoza navečer prekrasnim koncertom Paule i Đele Jusića te projekcijom crtića za najmlađe.

Na tomu možemo zahvaliti organizatorima: Turističkoj zajednici i Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Rlković“ i direktoricama Dinki Matijević i prof. Danijeli Juranović. Suorganizatori su članovi Gradske glazbe Nova Gradiška, koja je, inače, cijelo ljeto subotom i nedjeljom navečer, organizirala nastupe-vlastite promenadne koncerte, ali i gostovanja izvrsnih glazbenika.

I ovoga puta pokroviteljstvo potpisuje grad Nova Gradiška, a potporu su i dolaskom dali dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskoga vijeća grada Nova Gradiška, kao i Vinko Grgić, gradonačelnik i saborski zastupnik.

Tijekom ljeta bilo je puno sadržaja za djecu, ali i izložbi, kazališnih predstava, koncerata za odrasle u sklopu manifestacije „Volim ljeto i kulturu“ Učilišta „Relković“ uz pokroviteljstvo Grada, Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra. Nastavljena su kulturna događanja naslovljena „Petkom u 9“ u organizaciji Učilišta i Turističke zajednice i preostaje nam još jedan koncert u sklopu spomenute manifestacije i to 14. kolovoza od 21 sat također u Gradskom parku.

 

NG LJETO U GRADSKOM PARKU

Počelo je 13. kolovoza od 19 i 30 projekcijom crtanoga filma „Pazi se čarobnjaka“, a ovaj je događaj, kao i uvijek, privukao dosta veliki broj djece i roditelja, koji su se i na otvorenome pridržavali epidemioloških mjera. Od 20 sati i 30 minuta uslijedio je koncert „Pjesma i ja“ Paule i Đele Jusića, kojima je ovo treće gostovanje u Novoj Gradiški.

Publika je uživala u ljubavnim baladama, bezvremenskim hitovima s različitih strana svijeta.

S nevjerojatnom lakoćom u interpretaciji, Paula na poseban i vrlo senzualan način izvodi sve glazbene stilove. U toj senzualnosti isprepliće se pop-glazba, šlageri, balade, sevdah, makedonska tradicionalna glazba, francuska šansona, dalmatinska nostalgija i miris mora. Koncert “Pjesma i ja” nije običan koncert. Bilo je to sentimentalno putovanje u čovjekovu nutrinu. Odabir skladbi i Pauline interpretacije i ovoga su puta izazvale pregršt emocija, a publika, koja se okupila, kako oko gradske fontane, tako i na obližnjim klupama,... zapjevala je s glazbenicom.

 

Evo što nam je Paula Jusić u razgovoru rekla uoči koncerta:

-Ovdje je prekrsano, u ovom ambijentu na otvorenome, ali ja odavde nosim samo lijepe uspomene i vjerujem da će tako biti i večeras. Pozdravljam uopće inicijativu za ovakva lijepa, intimna događanja na otvorenome. Dat ću sve od sebe da večeras svi i zapjevamo i napunimo dušu.

Što se tiče nastupa u ovo korona vrijeme, glazbenica je vrlo iskreno rekla kako ih nije bilo.

-Zaista je bilo zatišje. I sada se stvari polako kreću. Ide polako u realizaciju ono što se planiralo prije dva mjeseca. Ja sam pobornik ovakvih događanja na otvorenome i svake godine odradim par ovakvih koncerata i duž obale i u unutrašnjosti. Posebni su jer se ljudi mogu i prošetati, stati, poslušati, pjevušiti...možda i zaplesati...Već godinama zapravo volim tu priču. Ova nas je korona samo malo usporila. Ništa drugo. I vraćamo se!-rekla nam je Paula Jusić.

Njezin suprug, Đelo Jusić, mlađi, skladatelj je, glazbenik, a zajedno sa suprugom od 2000-te godine uspješno vodi producentsku tvrtku ADRIA TON production koja se bavi audio i video produkcijom, proizvodnjom dokumentarnih, turističkih, promidžbenih, te glazbenih filmova i spotova. Na mnogim svjetskim festivalima turističkih i promidžbenih filmova osvojili su brojne nagrade.

Posebno ističemo izvrstan Dokumetarno-obrazovni serijal "Bajkovita Hrvatska" kojega zajedno potpisuju.

Emitiranje prve sezone serijala je krenulo u jesen 2014. godine na HRT-u, a za kompletan projekt, od ideje, izbora lokacija, produkcije, autorskog i tehničkog dijela, pa sve do finalnog proizvoda su zaslužni Paula i Đelo jr. Jusić. Paula je u serijalu zadužena za scenarij, produkciju i naraciju, dok režiju potpisuje zajedno sa Đelom jr. koji je zadužen za snimanje, montažu i skladanje glazbe serijala.

O tomu nam je istaknula slijedeće:

-To je projekt na koji smo jako ponosni i za kojega smo dobili svjetske Nagrade i Priznanja. To je zaista onaj „bonbončić“ koji radimo moj suprug i ja od početka do kraja, apsolutno sve sami.

Veliki smo zaljubljenici i u Hrvatsku, u svoju domovinu, ali i u njezinu prirodu, povijest...i smatram da imamo najljepšu zemlju na svijetu te da u ova „luda vremena“, užurbana, gdje nitko nema vremena sjesti i pročitati nešto o sakralnoj kulturi, baštini, gledati film od sat vremena, ljudima treba približiti tu ljepotu i vrijednost.

A ove male video razglednice „Bajkovita Hrvatska“ su nešto što svakome ostane negdje zabilježeno i mislim da bi se toga još puno moglo ispričati i pogledati kako bismo upoznali svoju zemlju. I opet nećemo znati sve...

U zaključu razgovora vratili smo se ponovno koncertu „Pjesma i ja“:

-Meni je pjesma osnova moga života. Stalno govorim da se glazba ne sluša nego osjeća. I svaki puta kada zapjevam i dotaknem nečiju dušu, kada vidim da sam izazvala emocije, ja sam najsretnija na svijetu. I zapravo pjesma je cijeli moj život.

Ljubav je ono što ne možete ni kupiti, ni naručiti, niti izmisliti. To je nešto što nosite duboko u svojoj duši, nešto što se na svim jezicima svijeta govori na isti način...upravo dušom. I zato je cijeli moj repertoar na bazi ljubavi. Je li sretnih...ili nesretnih...nema nesretnoga kraja. Uvijek postoji ono nešto ALI i ono nešto lijepo u toj ljubavi, jer se ljubav slavi. I kad je tužna i kad je lijepa i sretna.

I doista naši gosti, Paula i Đelo Jusić koncertom „Pjesma i ja“ poklonili su nam pregršt ljubavi koja će nam još dugo grijati dušu.

DSCN1059

DSCN1061

DSCN1064

DSCN1065

DSCN1066

DSCN1067

DSCN1068

DSCN1069

DSCN1070

DSCN1071

DSCN1072

DSCN1075

DSCN1077

DSCN1078

DSCN1079

AEM banner