U Gradskom muzeju do kraja kolovoza razgledajte vrijedne izložbe

Novogradiški Gradski muzej i ovoga ljeta obogatio je kulturni život grada vrijednim izložbama, a otvorene su do kraja kolovoza.

Možete ih razgledati svakoga radnoga dana od 8 do 14 sati, a možete se najaviti i za organiziranu posjetu.

Naime, u Galerijskom prostoru i dalje je postav izložbe „Grafike“ Igora Čabraje koji se njome prvi puta samostalno predstavio novogradiškoj publici.

- Ovi su radovi ostvareni u sinergiji. Hibrid između tradicionalne grafike, tiska i akvatinte te fotografije. Intrigantniji mi je sam proces nego završni rad. Zahtjeva koncentraciju, upornost, svojevrsna je terapija. Mislim da je u današnjim ubrzanim okolnostima ovakav izbor jako zahtjevan, ali na taj način vježbam koncentraciju i fokus koji je danas sve rjeđi – istaknuo je, među ostalim, na otvorenju izložbe u srpnju.

-Sadržaj jest stvarnost, izvorni materijal jest bila fotografija, koja je u međuvremenu, promijenivši medij, promijenila i sadržaj, postala je slika stvarnosti. Ili, recimo, ono kako grafika vidi stvarnost, što se događa kada se ona prebaci na ploču, pa zatim akvatintom otisne na papir. Ili, drugim riječima, kada se stvarnost pretvori u svojevrstan binarni kod, kada tehnologija izrade izbriše nijanse između crnog i bijelog, tada se ona ogoli na svoju strukturu, postaje njen uzorak- napisao je, među ostalim, u pratećem kataogu Čabrajinih Grafika Boris Greiner,umjetnik i kritičar, koji se profesionalno bavi grafičkim dizajnom.

Ukratko o autoru:

Igor Čabraja rođen je 23. travnja 1976. u Slavonskom Brodu. Matematičku gimnaziju završio je 1994. u rodnom gradu. Godine 2001. upisuje Studij likovne kulture na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a sljedeće akademske godine (2002./03.) prelazi na Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 2006. godine u klasi prof. Dubravke Babić. Radio je kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na Odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku daljnje tri godine te kao umjetnički suradnik na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godinu dana (2009./10.) predavao je likovnu kulturu u OŠ Blaža Tadijanovića u Podvinju u Slavonskom Brodu. Od 2010. godine zaposlen je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu. Dobitnik je Premije HAZU (2012.) na 6. hrvatskom trijenalu grafike. Djela mu se nalaze u zbirkama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu te Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Igor Čabraa skupno je izlagao u eminentnim galerijama i muzejima u zemlji i inozemstvu, a iza njega je i preko 20 samostalnih izložbi kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica.

Dobitnik je i vrijednih nagrada: Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka na izložbi 4. Hrvatski trijenale grafike 2006.; 2. Nagrada Erste&Steiermarkische banke na izložbi Novi fragmenti 4, godine 2007.; Premija HAZU na izložbi 6.hrvatski trijenale grafike 2012.

Autor izložbe je viši kustos Miroslav Pišonić i sam konceptualni umjetnik; Postav izložbe Igor Čabraja i Miroslav Pišonić.

FOTO: Jelena Kovre, kustos u Gradskom muzeju NG

AEM banner