„Melita Lovričević Trio“ počastio Novogradiščane iznimnom glazbenom poslasticom

Prvi puta je Nova Gradiška imala priliku uživati u nastupu  Melite Lovričević, glazbene umjetnice, vokalistice i autorice.

Brojni projekti, albumi, turneje, suradnje profilirale su njezinu svestranost od jazza do elektronike, od izvedbene do primjenjene ekspresije. Sa svojim matičnim i autorskim sastavom More Love Ensemble, bilježi turneje u Kini i Maroku te upravo izdaje svoj treći album, ovaj puta crossover glazbe.

Zajedno s prijateljima i renomiranim glazbenicima Mariom Igrecom (gitara) i Viktorom Lipićem (klavijature) pripremila je „šarenu večer“ uz neke od najljepših klasika jazz, bossa nova, blues, soul glazbe, uz dodatak šansone i tradicijskih pjesama.

Za ovaj poseban glazbeni ugođaj i doživljaj zaslužni su organizatori Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“ i Turistička zajednica Nova Gradiška te direktorice prof. Danijela Juranović i Dinka Matijević. 

Naime, osmislile su novu manifestaciju pod nazivom „Petkom u 9“ kako bi  našim sugrađanima oplemenile ljetne večeri. Kako je dobro poznato da je glazba zapravo lijek, dale su ponovno doprinos našem zdravijem duhovnom životu. Iznimno nam je to važno u ovo vrijeme „novog normalnog“  kada je svaki odmak od svakodnevnih problema itekako dobro došao.

Iako je koncert trebao biti u petak nevečer, dogodio se 27. srpnja (ponedjeljak) zbog najavljenih loših vremenskih prilika za protekli vikend. 

Ništa zato. I ponedjeljak navečer bio je izvrstan termin za publiku željnu kulturnih događanja, a umjetnost je i ovoga puta došla k njima u idiličnom prostoru Gradskoga parka uz fontanu.

Organizatori su se pobrinuli da i naši domaći proizvođači s odličnom kapljicom budu svojevrstan začin ovoj iznimnoj večeri.

Nudila su se Hoborkina vina i pića spravljena u „domaćoj kuhinji“ OPG-a Bošnjak.

Bila je ovo prilika razgovarati i s glazbenicom 

Melita Lovričević prvi puta je nastupila u Novoj  Gradiški sa svojim prijateljima i velikim muzičarima Mariom Igrecom (gitara) i Viktorom Lipićem (klavijature).

-Imli smo sreću da je ova situacija, kakva nas je sve zdesila u svijetu, događanja iz interijera preselila u eksterijer i zapravo je to jedan čaroban sklad umjetnosti, prirode, publike, izvođača i stvarno kao da svaka biljka dodatno ovako na otvorenom doprinosi atmosferi. 

Imali smo svi priliku nastupati u koncertnim dvoranama, ali za mene nešto ljepše od  prirodnog ambijenta zapravo ne postoji. 

Potrudili smo se za ovaj nastup napraviti retrospektivu pjesama koje je jako volim pjevati i pjesama koje moje kolege, nadam se, vole svirati, a radi se o presjeku najljepših jazz, blues, bossa nova, tradicionalnih...

Odličan je ovo način upoznati ovakve vrste glazbe i načine izvedbe u kojima nemamo baš često priliku uživati, potvrdila je naša sugovornica:

-Baš smo pričali koliko je Zagreb prezasićen i ona od šume ne vidite drveće tako da su meni ovakvi koncerti uvijek jedno posebno iskustvo. Desi se ta jedna ljepa komunikacija jer je moguće da ovakvoga sadržaja ima nešto rjeđe u malim sredinama. I još jedanput veliko, veiko hvala prof. Danijeli Juranović na organizaciji i pozivu jer je jedna lijepa priča iza toga. I stvarno je gušt  bilo pripremati ovo glazbeno putovanje jer sve su to pjesme...možda nite čuli svaku, ali vas neka sigurno vrati u neke vaše lijepe životne trenutke, probudi uspomene, emocije... A to je najvažnije jer nas to i drži i kada nam je teško, zapravo je lakše uz lijepe uspomene. 

Glazbenici u korona vrijeme

-Nikome nije lako, ne samo glazbenicima. Nisu samo koncerti stali, svijet je stao! Možda je meni bilo lakše jer jedan dio naše profesije je dosta introvertan. Doma smo, pišemo, skladamo, sviramo, vježbamo. Svi smo bili jako kreativni i nekako je bilo lakše preživjeti lockdown. Međutim, što se tiče svakodnevnoga poslovnoga ne bih rekla da nam je teže nego većini koja je morala pribjeći drastičnim poslovnim promjenama. No, sva sreća da je sada lijepo vrijeme, pa smo na otvorenom i mislim da imamo dovoljno vremena da se pripremimo za jesen kada će „novo normalno“ biti nešto skroz drugo. Jedino se nadam da neće dugo trajati, da će proći i da će se naći rješenje. 

A umjetnici moraju biti puls, kroničari vremena, ali i donijeti vjeru u bolje sutra, donositi nadu, potaći zajedništvo i emocije koje nas uvijek drže na površini kada nas puno toga tišti -zaključila je razgovor ovom porukom Melita Lovričević.

Podsjećamo!

U petak, 31. 7. u 21 sat u Gradskom parku nastupaju Patrick Walker & Hrvoje Sudar, a očekuje vas uživanje u irskoj, škotskoj i engleskoj glazbi.

 

AEM banner

 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner