Zaključak Stožera CZ BPŽ od 10. travnja 2020.

Na sjednici Stožera civilne zaštite BPŽ održanoj 10. travnja 2020. u Velikoj vijećnici županijske samouprave, Ul. Petra Krešimira IV br. 1, s početkom u 9 sati donešen je slijedeći zaključak


ZAKLJUČAK

Obzirom da epidemiološku situaciju u Brodsko-posavskoj županiji koja je za sada relativno povoljna, mjere koje su do sada poduzimane su dale rezultate. U Republici Hrvatskoj, kao i u Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 2 tjedna primjetan je uzlazni trend obolijevanja od virusa COVID-19. Procjena je da su naredna 2-3 tjedna ključna u borbi protiv ove opake bolesti. Stoga se treba pridržavati dosadašnjih mjera koje se mogu svesti pod naziv „OSTANITE DOMA".

Stoga Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije ne podržava inicijativu da se 115.000 građana može bez ikakvih ograničenja kretati se na prostoru jednog grada i 16 općina. Stožer CZ Brodsko-posavske županije drži da bi takav pristup mogao dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije te molimo građane za razumijevanje jer još uvijek nije vrijeme za popuštanje mjera.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije nije protiv udruživanja u manje cjeline nekoliko susjednih jedinica lokalne samouprave te predlaže da se takve inicijative najprije iskomuniciraju sa županijskim Stožerom CZ, strukom odnosno epidemiolozima te da se nakon toga formaliziraju Sporazumom koji će se onda dostaviti nacionalnom Stožeru CZ na suglasnost i postupanje.