I want to ride my bicycle....

Dečki iz Biciklističkog kluba „Psunj“ čekaju vas na Biciklijadi

Bicikl (starija hrvatska riječ: kotur), kao cestovno vozilo s dva kotača koji se pogone snagom vozača, tehničko je postignuće razmjerno nedavne prošlosti. Njegova jednostavna konstrukcija i široka primjenjivost osigurali su mu upotrebu u svakodnevnom životu.

Riječ je o najčešće korištenom prometalu kojeg na svijetu u ovom trenutku prema nekim procjenama ima oko milijardu korisnika. Otkriće bicikla nije vezano za određeno vrijeme niti ime konkretnog izumitelja, jer povijest pamti više primjera vozila pokretanih isključivo ljudskom snagom. Ipak, osoba koja se najčešće spominje kao prvi službeni vozač je njemački barun Karl von Drais, koji je 1817. godine predstavio svojevrsni bicikl na guranje nazvan draisine (drezina).Između 1850. i 1860. godine FrancuzErnest Michaux sa svojim učenikom Pierre Lallementom razvijao je bicikl s pedalama na prednjem velikom kotaču, koji je kasnije i patentirao.

Ovakvi su bicikli bili teško upravljivi i opasni, jer su padovi bili česti. Problemi s upravljanjem su donekle smanjeni uvođenjem upravljača i pomicanjem sjedala u bolji položaj, međutim pravi napredak je bio uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili J. K. Starley, J. H. Lawson, and Shergold. Starleyev model bicikla iz 1885. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom. Daljnje poboljšanje bilo je uvođenje pnemuatskih guma, za koje je zaslužan ŠkotJohn Boyd Dunlop.

Zanimljivo je kako se kroz povijest osnovni koncept bicikla do današnjih dana nije značajnije mijenjao, osim što je tehnološki napredak donio primjenu kvalitetnijih materijala u izradi, zbog čega su današnji bicikli daleko upravljiviji i sigurniji.Od prilike tako o povijesti najpopularnijeg, najomiljnijeg, ali i financijski najdostupnijeg prijevoznog sredstva, piše sveznajući Google.

I, mada se slažu sa svim izrečenim, istinski pasionirani biciklisti reći će vam, kako je, iako je riječ o vozilu čija je svrha da vas doveze s točke A do točke B, bicikl puno više od prijevoznog sredstva, jer riječ je o stilu života. Znaju to i dečki iz Biciklističkog kluba „Psunj“Nova Gradiška, isti oni koji će nas svojom životnom filozofijom nastojati „zaraziti“ 24.travnja.

Iako im je tek treća godina života ( Biciklistički klub“Psunj“ osnovan je 2013.godine), iza ekipe pasioniranih novogradiških biciklista već je veliki broj aktivnosti.Osim promocije biciklizma kao zdravog načina življenja, cilj osnivanja kluba, na prvom mjestu je i promocija grada kao povoljnog biciklističkog podneblja Potvrdili su to već na samim počecima djelovanja organiziravši jedinstvenu UPHILL utrku na Psunju u okviru Slavonske brdske biciklstičke lige.Uslijedila je „Bike utrka u praku“, u okviru Auto showa, potom sudjelovanje na Zelenoj biciklijadi Slavonskobrodske televizije, ali i onoj kojoj je cilj skrenuti pozornost na najmanje sudionike u prometu, u organizaciji HAK-a, kao i niz zajedničkih akcija organiziranih u suradnji s Biciklističkim klubom „Sveti Franjo“ iz Okučana.

Želeći oživjeti iznimno dugu biciklističku tradiciju kojom se Nova Gradiška s pravom ponosi, ekipa kluba aktivno radi na promociji biciklizma kao jedinstvene sportsko-rekreativne aktivnosti kojom se mogu baviti doslovno svi. A, upravo sve nas, bez obzira na dob, fizičku spremnost, marku i stanje naših vozila na dva kotača, očekuju u nedjelju, 24.travnja na prvoj ovogodišnjoj Biciklijadi.

Sjajna je to prilika da uglavnom dosadnu i dugu nedjelju provedete na drugačiji način, družeći se s obitelji, prijateljima, uživajući u ugodnom proljetnom danu, ali i radeći na vlastitoj kondiciji i tijelu, što bi , kao poseban izazov, trebale doživjeti žene, jer ljeto tek što nije stiglo i valja dobro izgledati.I neka vas ne obeshrabri trasa biciklijade kojoj je cilj na Strmcu, jer, kao i u svakom sportu, i ovdje je najvažnije sudjelovati i pri tom je manje bitno hoćete li do cilja stići prvi ili posljednji. U svakom slučaju, organizatori, članovi Biciklističkog kluba „Psuna“, za vaš će Vas trud, dostojno nagraditi. A, što ima bolje od ugodnog nedjeljnog druženja uz klopu i cugu na Strmcu, nakon što ste se tamo osobno i samostalno dovezli na dva kotača? Osim toga, na cilju će vas dočekati i domaćini, planinari, ali i prilika da se okušate u slobodnom penjanju.I tko onda ne bi poželio biti sudionik Bicilijade? Stoga, dobro iskoristite narednih desetak dana- provjerite u kakvom je stanju vaše vozilo, napravite koji krug po kvartu, onako čisto kondicijskih priprema radi, raširite vijest po komšiluku i među prijateljima, okupite ekipu i nacrtajte se u središtu grada 24.travnja. A, onda...pravac Strmac. I vidimo se tamo!