9.poglavlje tradiocionalne novogradiške božićne priče (foto)

Otvoren „Advent u našem gradu“

„Sira, putra, vina, kruha, jajca i kolača...“, tako od prilike nekako ide čuvena zagorska gastronomska, idealna kao uvod u priču zvanu novogradiški božićni sajam, Advent u našem gradu.

A, poglavlje deveto ove tradicionalne priče u režiji Turističke zajednice i grada, svakako je vrijedilo pročitati, jer ponudilo je puno toga novoga, drugačijeg i boljeg. Na prvom mjestu, strateška pozicija u centru grada pokazala se kao pun pogodak, jer, koliko god bili turističko-gastronomsko-lokalpatriotski nezainteresirani, nemoguće je zaobići veliki šator i bar na trenutak, ne zaviriti unutra, tamo gdje, ustvari priča i stanuje i gdje vas, onako istinski božićno, očekuju mirisi, boje i zvukovi blagdana .60-ak štandova brojnih malih i malo većih proizvođača, obrtnika, rukotvoraca, predstavnika OPG-a, daju nadu kako i mi polako prepoznajemo poduzetništvo, ali i u svijetu ispunjenom nekvalitetnim, stranim proizvodima, postajemo svjesni vrijednosti  oznake„hand made“, ali i značaja autohtonog.

Jer, samo se, na taj način, dugoročno, gradi  kontinentalni turizam, profilira regija, ali i postavljaju temelji za kreiranje istinskog, originalnog slavonskog suvenira. I, mada su za takve rezultate potrebne godine rada i ulaganja, sjetimo se samo što su Austrijanci uspjeli učiniti od svog Božićnog sajma, i odlučimo zapeti. Upravo na tom tragu Advent u našem gradu, polako izgrađuju Turistička zajednica i grad, a  da se manifestacija profilirala i postala prepoznata i izvan granica slavonskih županija, dokazuje  ovogodišnji izniman interes izlagača. Gospodarsku, turističku, ali i poduzetničku komponentu  sajma posebno su pozdravili i domaćini, čelni ljudi grada, gradonačelnik Željko Bigović, u pratnji zamjenika, koji su Advent službeno i otvorili. Nastup polaznika dječjeg vrtića i posebno iskrene i tople blagdanske čestitke, dobra glazba, ali i niz drugih, predviđenih sadržaja, čini, uz prodajnu priču, dodatni adut novogradiškog božićnog sajma, koji će u subotu,19.prosinca, okruniti i dolazak najpopularnijeg djeda na svijetu, onog koji  nam stiže s krajnjeg sjevera. Spontano druženje s prijateljima i neplanirani susreti uz čašu mirisnog kuhanog vina i brze, uz putne zalogaje, kupovina originalnih darova, upoznavanje s bogatom ponudom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava -samo je dio vrijednosti koje nudi Advent u našem gradu.

Ipak, ono najvažnije , zasigurno je, kako bi to rekli Dalmatinci, dvodnevni, cjelodnevni „šušur“ koji, u ostale dane godine, toliko kronično nedostaje. A, grad  istinski živi, tek onda kada živnu i sve njegove ulice . I baš zbog toga, ovakva događanja treba pozdraviti i poželiti da je Advent bar jednom mjesečno. Vidimo se, stoga i sutra, u subotu,na istom mjestu. U provjereno dobrom društvu pozitivnih blagdanskih vibracija!

Advent u našem gradu 2015. Otvorenje

 

PS/ i da,ima još nešto posebno posebno i drugačije. Ukoliko, kojim slučajem niste mogli biti dio Adventa osobno, novogradiška božićna priča putem izravnog prijenosa stigla je i u sve domove. Za klasičare, zaljubljenike u „čarobnu kutiju u kojoj žive mali ljudi“, putem zemaljske frekvencije učinio je to Radio Nova Gradiška, dok se za freakove navučene na suvremenu tehnologiju, one kojima je računalo sav njihov svijet, pobrinula ekipa Unitas web radija.  Ne;š ti medijskog pluralizma!?I koja to još lokalna sredina ima tako živopisnu, raznoliku i bogatu medijsku scenu?!

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner