Možda? Ili možda, baš i ne?

„Gradska“ crtica

NGB Sprica

Prije nepuna dva dana službeno je završio još jedan nacionalni Mjesec borbe protiv ovisnosti, mjesec prepun savjeta, tribina, radionica i edukacija, ali i mjesec u kojemu su brojni stručnjaci još jednom nastojali promovirati značaj prevencije.Koliko su u tome uspjeli, pokazat će statistika, ali i generacije nekih novih klinaca koji tek dolaze.

NGB Sprica 1

Dva dana kasnije, snimljen je i prizor koji je i povod crtice koju upravo čitate.I nećemo ovaj puta o ovisnosti, kompleksnom sociološko-medicinskom problemu, nego o nekim drugim, brojnim pitanjima koja se, sigurna sam nameću svima. Na primjer:

- Kako se može dogoditi da se u središtu grada, 20-ak metara zračne linije od policijske postaje, neposredno uz klizalište i dječje igralište, pronađe odbačena šprica, ista onakva kakvu koriste intravenski ovisnici?

NGB Sprica

I koliko je samo licemjerja u kažnjavanju klinaca, koji se, odlučivši biti frajeri, prepuni straha, ali i lažne sigurnosti kakvu imamo svi u tinejdžerskim godinama, upute u grad, sa džointom u džepu, dok istovremeno, očito bez ikakve opomene, prolaze oni koji to, sa daleko opasnijom vrstom narkotika, na daleko, daleko ozbiljniji i opasniji način, rade u centru grada? I da, nećemo ovaj puta o ovisnostima i ovisnicima, nego o onima koji se,ne znajući, nedovoljno informirani ili tek djeca, igrajući se, na ovakve prizore mogu naići? I nije uopće stvar u prizoru, jer, na žalost, slika je to većine naših gradova, i svijet je odavno globalno selo, isto ono koje je i u naša dvorišta donio sve ono drugo svjetsko loše. Stvar je u mogućim posljedicama. I čemu, uopće u Hrvatskoj jedinstveni program anonimne i besplatne zamjene šprica i igala kojim se, s pravom, ponosi naš Crveni križ ? I čemu komunalni redari i službe i čemu „treniranje strogoće“ na pogrešnim mjestima i pogrešnim radnjama? I da, mogao se dogoditi previd, erare humanum est, i da, možda snimljenog prizora već za pola sata više ne bi bilo, i da, možda je sve zapazilo samo oštro uvježbano fotografsko oko,vječno u potrazi za štosnim kadrovima, i možda je i ova crtica, na kraju krajeva pretjerana. Možda? Ili, možda i ne?   

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner