Slavonijo tko te nije volio ne zna što je izgubio (foto)

Večer druga- tamburica, zajedničko kolo i pokoji namjerno-nenamjerni kiks

Vječna neraskidiva veza između Slavonaca i tamburice dokazana je i potvrđena još jednom, na drugoj večeri 20.Novogradoškog glazbenog ljeta. I baš kao i svih prethodnih godina, tamburaška glazbena večer i ove je godine na središnji gradski trg privukla najveći broj posjetitelja.

Za sjajan štimung koji ne mogu ignorirati, čak i oni potpuno ravnodušni na zvuk žice tamburice, ove su se godine pobrinuli tamburaši i tamburašice Roberta Vojvodića-Bekrije, budućnost ovog glazbenog izričaja, članice Tamburaškog sastava“Hrvatice“, lokalni Davorci okupljeni u vrhunski i nadaleko poznati sastav“Satir“, zabavljač nad zabavljačima-Stjepan Jeršk Štef,

te, zvijezde večeri, ne tako davno, najpopularniji i najkvalitetniji tamburaški sastav ovih prostora-„Zlatni dukati“ sada znani kao „Najbolji hrvatski tamburaši“. ( zanimljivo bi bilo saznati iz kojih su razloga popularni Dukati, valjda po uzoru na umjetnika nekada znanog kao Prince, promijenil ime?) Iako naziv benda sugerira kvalitetu, sudeći prema viđenome„Najbolji hrvatski tamburaši“, na žalost, više, baš i nisu tako najbolji, ali, treba i dalje svirati i ponešto i zaraditi.

Na sreću, njihovi su hitovi i dalje antologijski. Je li riječ o godinama koje su „stisle“, umoru nakon višedesetljetne karijere, pomalo bahatom stavu, ili nečemu sasvim trećem, zapravo je svejedno. Jer, u konačnici, iako najavljeni kao zvijezde večeri, baš i nisu ispunili očekivanja. Znam da su Dukati, odnosno najbolji hrvatski tamburaši navikli nastupati u najvećim nacionalnim dvoranama i brojnim, visoko kulturnim prostorima. Ali, zvijezde se i istinski veliki izvođači prepoznaju i po tome što se znaju prilagoditi svakom prostoru i publici ponuditi ono najbolje od sebe, gdje god svirali. A, središnji novogradiški gradski trg, i manifstacija Glazbeno ljeto, zasigurno nisu Koncertna dvorana „Lisinski“ .Nedostajalo je tu, neophodne komunikacije s publikom, zajedničke slavonske topline, živosti u nastupu i još koječega. Ipak, kako je riječ o instituciji tamburaške glazbe, na kraju sve pohvale, ipak, moraju ići organizatoru koji je Dukate, ili kako se već danas zovu, doveo u Novu Gradišku. I pored pokoje kritike, tamburaška večer, ipak, zaslužuje najveću ocjenu.Jer, publici je ponudila sve ono što je tražila-zvuk tamburice koja dira u srce, pregršt dobro nam poznatih hitova, priliku za pjesmu, sjajno raspoloženje i ples-zajedničko kolo koje, čini se, polako postaje i light motiv Novogradškog glazbenog ljeta. Uz sve ono na što smo navikli prethodna dva desetljeća, ovogodišnja tamburaška večer, bila je i pomalo drugačija i pomalo svečanija.

Naime, upravo je ova večer, simbolično, slavonski izabrana kao večer u kojoj će čelni čovjek grada, gradonačelnik Željko Bigović ( ove godine, doduše, bez slavonskih atributa i nošnje)službeno otvoriti manifstaciju. Osim toga, najposjećenija i tradicionalno najomiljenija večer Glazbenog ljeta bila je i idealna prilika da se oni zaslužni za višegodišnju  gradsku feštu i nagrade. Itekako zaslužena priznanja i zahvalnice uručene su osnivačima Agencije Ng glazbno ljeto- vječnim novogradiškim dječacima- Željku Brčiću, Zlatku Štefancu, Antunu Špoljariću-Špolji i Zdravku Sokiću za sve ono što su napravili u proteklih 20 godina, ali i za ono što tek, treba napraviti.  I upravo je, tu, namjerno ili nenamjerno učinjen kiks. Jer, među onima zaslužnima za Novogradiško ljeto, nitko se nije sjetio niti spomenuti Turističku zajednicu. A, to, je, svakako, trebalo učiniti. Nipošto ne umanjujući zaslugu ekipe Agnecije, valja se sjetiti kako je upravo Turistička agencija, slijedeći ideju Duše, Špolje, Štefanca i Zlatka, sa svojim brojnim, poznatim i anonimnim volonterima, od najveće i najdugovječnije gradske manifestacije učinilia istinski brend, pomažući stručno, logistički, materijalno, ali i savjetom, proživljavajući zajedno s njima sve probleme, neprospavane noći, radujući se svakom uspjehu.

Želeći ispraviti propust organizatora, namjeran ili nenamjeran, osvrt na tamburašku večer iskoristit ćemo za zahvalu turističkoj zajednici. Bez službenog priznanja s grbom grada, onako ljudski. Jer, bez njih i njihovog entuzijazma ekipa Agencije ne bi mogla učiniti puno. Ili, bi možda najsipravnije bilo reći kako su za Novogradiško glazbeno ljeto zaslužni svi Novogradiščani. Jer,grad i sve njegove manifestacije čine ljudi. Ljudi koje upravo Glazbeno ljeto, svake godine, na par dana kolovoza, uspješno spaja. I  tako već dugih 20 godina! 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner