Obilježena 29 obljetnica Međunarodnog priznanja RH

Skromno, ali dostojanstveno i prema svim epidemiološkim mjerama, u Novoj je Gradiški obilježen 15. siječanj, datum na koji je prije 29 godina RH postala međunarodno priznata država.

Tim povodom odana je počast žrtvi hrvatskih branitelja polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima, kao i kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Učinili su to: u ime Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata grada NG prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge, potom izaslanstvo Grada u kojemu su bili Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri Gradu te gradski vijećnici Jelena Kovre, Marijan Radić i Antun Škvorčević. Počast su odali i upalili lampione i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata 121.brigade/pukovnije NG i Udruge veterana 3. Gardijske brigade „Kune“, Ogranak Nova Gradiška. Na minutu šutnje pozvao je Željko Lončar koji je vodio protokol polaganja vijenaca, a molitvu je predvodio Marko Derežanin.

Svečanom i dostojanstvenom ozračju, kao i uvijek, doprinijela je Gradska glazba Nova Gradiška.

Evo što nam je o ovogodišnjem obilježavanju Međunardnoga priznanja RH rekao Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška:

- Zadnje tri godine ovu važnu obljetnicu novije hrvatske povijesti obilježavali smo bogatijim sadržajima. Prije tri godine počeli smo i sa „Grahfestom“, manifestacijom koja je okupljala oko 20 ekipa većinom braniteljskih udruga, kuhao se grah, družilo se, bili su i koncerti, naravno sve je počimalo odavanjem počasti našim poginulim suborcima i prvom hrvatskom predsjedniku.Najvažnije je bilo okupiti se i u zajedništvu obilježiti ovaj dan.

Danas smo 29. obljetnicu obilježili skromno prema epidemiološkim mjerama zbog COVID-19, ali najvažnije je da ovaj veliki datum obilježimo- rekao je Vlatko Greiner.

Upitan što braniteljima znači ovaj datum odgovorio je i prisjetio se gdje je toga 15. siječnja 1992. bio:

-Svakom od branitelja ovaj dan je velik i vjerujem da bilo koga od njih pitate odmah bi se i sjetio gdje je u tom trenutku bio i kolika je to radost bila. Ja sam tada bio u Cerničkoj Šagovini i doista je to bio poseban dan. Pratili smo vijesti s velikom pozornošću i iščekivanjem, veselili se kao mala djeca. Željeli smo da nas prizna što više zemalja i evo...danas imamo svoju državu, imamo svoju slobodu i hvala Bogu tu smo. Niti u jednom trenutku nismo sumnjali u svoju pobjedu, jer onaj tko se brani, taj jednostavno mora pobijediti. Međutim, kada se dogodio ovaj datum i priznanje hrvatske države postali smo svjesni da će i ratu doći kraj. Naravno bila je to dodatna motivacija i potvrda da smo na pravom putu. Dakle bilo je to jedno oduševljenje i danas smo ovdje, nasmijani smo, bez obzira na sve teškoće. Nadamo se dogodine boljem vremenu, završetku ovih pošasti pandemije i potresa i povratku jednom normalnom životu. Ne volim ovu riječ novonormalno, želim, kao i svi ljudi normalan život, život bez maski....Naravno trebamo se svi cijepiti, steći imunitet i živjeti normalno.

Podsjetimo!

Na današnji dan prije 29 godina Republiku Hrvatsku priznalo je dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice i niz drugih zemalja.
Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino. Odluci tadašnje Europske zajednice za priznanjem Republike Hrvatske su se isti dan pridružile i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.
Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat. Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.
Inače, prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. godine bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate - Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner