Zrnca novogradiške povijesti-Orgulje u crkvi sv. Terezije

Riječ je o povijesnim orguljama koje su djelo Ivana (Johanna) Pumppa sagrađene 1850. godine za novogradišku župnu crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Pregrađene su 1929. i prenesene u crkvu sv. Terezije Avilske i najveće su sačuvano djelo velikoga majstora.

Postojećih 11 vokalnih registara raspoređeno je na jednome manualu i pedalu, dok se izvorno (u župnoj crkvi) instrument sastojao od 14 registara raspoređenih na dva manuala i pedalu. Orgulje su mehaničkoga sustava sa zračnicama na kliznice i tonskim kancelama. Orgulje u crkvi. Sv. Terezije Avilske su zaštićeno pokretno kulturno dobro Grada.

Vremenom je ovaj povijesni instrument, na žalost, devastiran, ali, na našu sreću, temeljita i cjelovita restauracija i rekonstrukcija instrumentalnog ustroja obavljena je 2010. Učinila je to radionica Heferer, prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira utemeljena 1849. godine u Grazu. U Hrvatskoj je počela djelovati od 1868. godine.

Umjetnička radionica Heferer pokrenula je 1994. godine, u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb, ciklus koncerata na orguljama diljem Hrvatske, pod nazivom „Orgulje Heferer“ i to na orguljama koje je Radionica Heferer obnovila.

Tako je i Nova Gradiška od 2010. godine uvrštena među gradove u kojima se ovim koncertima oživljava bogata hrvatska orguljaška baština, a njezinim mještanima omogućuje neponovljiv doživljaj veličanstvenih i raskošnih zvukova „kraljice instrumenata“.

Koncerte su organizirali Župa Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije i novogradiški Ogranak Matice hrvatske, pod pokroviteljstvom Grada. Prvi koncert održan je 12. rujna 2010., a deseti 3. listopada 2020. godine.

AEM banner