Uz Dan grada položeni vijenci

I bio je to ovoga 8. prosinca jedini sadržaj u povodu Dana grada Nova Gradiška i njegovoga 272. rođendana.

Kod Spomen obilježja poginulima, umrlima i smrtno stradalima hrvatskim braniteljima i kod spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu poklonili su se predstavnici županije, grada, hrvatskih branitelja, a sve je organizrano uz stroge epidemiološke mjere koje podrazumijevaju i manji broj ljudi na jednome mjestu.

Vijence i cvijeće položili su u ime Brodsko-posavske županije župan Danijel Marušić, a uz njega je bio Davorin Slišurić, zamjenik ravnatelja novogradiške Opće bolnice i vijećnik Županijske skupštine; u ime grada Nova Gradiška dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskoga vijeća, Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, Vlatko Greiner, koordrinator za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška, te nekoliko gradskih vijećnika; veteranka Domovinskoga rata Marija Vidaković-Španović, izaslanica ratnog zapovjednika 99. brigade HV Zagreb-Peščenica umirovljenog pukovnika Ivice Babića, kao i predstavnici Udruge veterana 3. Gardijske brigade „Kune“ Nova Gradiška.

Počast je odana i minutom šutnje na koju je pozvao Marko Ćosić, viši stručni suradnik za protokol, sportska i društvena događanja i načelnik Gradskog stožera civilne zaštite, a molitvu je vodila Marija Vidaković-Španović.

Iz razgovora sa Borislavom Vidošićem, dr. Ljepšom Rakas Vujčić i županom Danijelom Marušićem

Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika:

- Ove godine, po svemu specifične, obilježavamo skromno i Dan grada, ali na mjestu gdje trebamo i biti, kod Spomen obilježja poginulima, umrlima i smrtno stradalima hrvatskim braniteljima i spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Koristim prigodu svim žiteljima Nove Gradiške čestitati Dan našega grada i blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Na žalost, u cijeloj zemlji i svijetu zadesila nas je ova pošast pandemije koronavirusa, tako i mi u skladu sa epidemiološkim mjerama danas obilježavamo Dan grada. Položit ćemo vijence, upaliti svijeće, pomoliti se i pokloniti žrtvi naših hrvatskih branitelja i prvom hrvatskom predsjedniku. Svečane sjednice neće biti, ali upriličit ćemo ju čim to epidemiološka situacija dozvoli i tom ćemo prilikom uručiti Medalje, Grb i Nagradu grada zaslužnim djelatnicima, udrugama i pojedincima za 2020. godinu.

Što se tiče projekata Vidošić je rekao kako se svi započeti projekti nastavljaju iako se gradski Proračun nije punio kao dosadašnjih godina čemu je uzrok COVID-19 i poznate mjere koje su utjecale i utječu na poslovanje tvrtki, obrtnika, poduzetnika.

Na sjednici Gradskoga vijeća održanoj online 26. studenoga, usvojili smo i Proračun grada za 2021. u kojemu smo naznačili one projekte koji će se i realizirati u slijedećoj godini. Neće to biti ništa spektakularno, ali moramo nastaviti živjeti, grad se mora i dalje razvijati- istaknuo je Borislav Vidošić.

Zadovoljstvo je izrazio radom svojih suradnika, djelatnika Gradske uprave.

-Vi znate u kakvoj smo se situaciji našli. Preuzeo sam vođenje grada, s obzirom da sam bio prvi na listi poslije bivšeg gradonačelnika Vinka Grgića i mogu se zahvaliti svima i djelatnicima Gradske uprave, naših gradskih tvrtki, ustanova. Svi su pokazali razumijevanje i pomogli svatko u svom segmentu rada i trenutno Grad funkcionira dobro- naglasio je Borislav Vidošić.

Dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskoga vijeća grada Nova Gradiška:

-Danas je 272. rođendan grada Nova Gradiška i čestitam svim Novogradiščankama i Novogradiščanima Dan grada i Dan župe. Svima želim najprije puno zdravlja jer u ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji naši građani najviše zaslužuju upravo to.

Isto tako svim djelatnicima novogradiške Opće bolnice, Doma zdravlja, primarne zdravstvene zaštite, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Hitne medicinske pomoći čestitam Dan grada i želim puno uspjeha u radu, napose onim našim djelatnicima koji rade sa covid pozitivnim pacijentima i na covid odjelima.

Dakle, svima želim svako dobro i da izdržimo ova teška vremena. I našim gospodarstvenicima, obrtnicima, kulturnjacima želim također svako dobro te da prebrode ovo teško vrijeme.

Kada je riječ o radu Gradskoga vijeća mogu reći da smo u ovoj godini održali sve sjednice i na svima njima bio je potreban broj vijećnika za pravnovaljano odlučivanje. Donesene su i neke važne Odluke i u cjelosti sam sa radom Gradskoga vijeća i održavanjem sjednica zadovoljna- istaknula je dr. Ljepša Rakas Vujčić.

Danijel Marušić, župan Brodski-posavski:

-Svim stanovncima grada Nova Gradiška, grada u kojemu ja i moja obitelj živimo, želim sretan Dan grada. Želim da svi stanovnici i njihove obitelji budu zdrave te da zajedno prebrodimo ovu korona krizu. Sve drugo će ipak biti lakše.

Grad Nova Gradiška imao je i teže trenutke od ovih, međutim Grad Nova Gradiška se razvija, ide velikim koracima naprijed i što poželjeti voljenom gradu, nego samo najbolje.

Upitan o epidemiološkoj situaciji na području Brodsko-posavske županije i dostatnosti bolničkih kapaciteta župan Marušić je odgovorio slijedeće:

-Županija je osnivač naših bolnica i Zavoda za javno zdravstvo, kao i škola. Što se tiče aktualne situacije od 14. prosinca i srednje škole na području naše Županije preći će na online nastavu do blagdana, a potom slijede zimski školski praznici. Tako ćemo, sve do 18. siječnja 2021. kada počinje slijedeće polugodište, tu populaciju nastojati što više sačuvati od zaraze virusom COVID-19, jer je problem linijski prijevoz tih učenika prilikom kojega dolazi do „miješanja“ sa drugim osobama.

U svakom slučaju situacija je sigurno ozbiljna. Međutim, za sada imamo dovoljno kapaciteta u obje bolnice, u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu- rekao je župan Marušić.

Je li županija razmatra dodatne mjere pomoći gospodarstvu, posebno obrtnicima i poduzetnicima?

-Mi smo do sada već 4 milijuna kuna dali u svrhu pomoći. I u Novoj Gradiški je kupljen PCR aparat za dijagnostiku COVID-19 , čeka se validacija i brzo će početi s radom. U sinergiji sa Vladom RH osmislit ćemo sigurno i mjere, koje će uz mjere Vlade, pomoći onima koji su najugroženiji što je zapravo i najbolja čestitka i uz Dan grada Nove Gradiške-rekao je župan Danijel Marušić.


NGB-IMG-6472

NGB-IMG-6473

NGB-IMG-6474

NGB-IMG-6476

NGB-IMG-6477

NGB-IMG-6478

NGB-IMG-6479

NGB-IMG-6480

NGB-IMG-6481

NGB-IMG-6482

NGB-IMG-6483

NGB-IMG-6484AEM banner