Nova Gradiška i u „novom normalnom“ bogata kulturno-turističkim sadržajima

S obzirom na dobru epidemilošku situaciju u našemu gradu bili smo u mogućnosti ovoga ljeta ipak uživati u bogatim kulturno-glazbeno- turističkim sadržajima.

 

Na tomu možemo zahvaliti Učilištu „Relković“, Turističkoj zajednici grada, kao i Gradskoj glazbi Nova Gradiška te Gradu koji je sve sadržaje podupirao.

Bilo je tu mnoštvo sadržaja za djecu, mlade, odrasle. Filmovi, kazališne predstave, izložbe, koncerti, književni susret....

I sve je održavano u Gradskom parku, na otvorenom uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

-Mali smo grad, ali imamo mnoštvo sadržaja kojima se itekako možemo pohvaliti i na to smo jako ponosni. Najbolji pokazatelj je zadovoljstvo naših sugrađana, a posebno gostiju Grada. Eto i na izbornoj Skupštini Turističke zajednice upravo smo od čovjeka koji nije iz našega grada čuli sve pohvale za rad Turističke zajednice i Grada.

Smatram da je rad Turističke zajednice dobar. Sve uvijek može biti bolje, ali zaista se trudimo iz godine u godinu da sve manifestacije i sadržaji budu što kvalitetniji i da naši sugrađani i svi koji dođu u Novu Gradišku budu što zadovoljniji sadržajima i programima koje nudimo. 

Imali smo dosta gostiju i tijekom ljeta zahvaljujući kulturnoj i turističkoj priči, a Brodsko-posavska županija imala je i, na sreću, još uvijek ima dobru epidemiološku situaciju, tako da, uz sve mjere opreza, događaja ipak ima. Život mora ići dalje, a ako sve bude u redu u planu je održati i Jesenski sajam, kao i Sajam vjenčanja. Hoćemo li to uspjeti realizirati, vidjet će se.

Očekuje nas i „Advent u našem gradu“ tijekom prosinca, a održat ćemo ga u Gradskom parku i taj prostor nam je zapravo prednost u ovoj situaciji o kojoj i ovisi realizacija svega najavljenoga-rekao nam je, među ostalim, u razgovoru Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika.

Sukladno novom Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je na snagu stupio početkom 2020. godine Turistička je zajednica grada Nova Gradiška na suglasnost Ministarstvu turizma RH, koje joj je osnivač, poslala Statut, kao i sve temeljne dokumente. Slijedom toga održana je i izborna Skupština, odabrani su predstavnici za buduće razdoblje od četiri godine, isto tako i članovi Turističkoga vijeća.

-Zahvaljujem im se i javno. Oni taj posao odrađuju volonterski i desna su ruka Turističkoj zajednici u planiranju, predlaganju, kao i u donošenju važnih odluka po pitanju razvoja turizma na području grada. Potvrđeni su mandati 15. listopada, a čeka nas vrlo brzo,do 30. studenoga, sjednica na kojoj moramo donijeti naše planove i programe za slijedeću godinu.

Plan i program rada za 2021. godinu će se uglavnom temeljiti na prošlogodišnjem, a poslušat ćemo sve prijedloge i ideje članova Skupštine i Vijeća kako bi bili još kvalitetniji i sadržajniji. Radujem se toj zajedničkoj suradnji, planiranju i realizaciji projekata po pitanju razvoja turizma u Gradu-isatknula nam je u razgovor Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška.

Što se tiče ove godine, dodala je kako bi ju najradije zaboravila.

-Ono za čime najviše žalim je naša najveća manifestacija po kojoj smo poznati i prepoznatljivi i u Hrvatskoj i izvan njezinih granica, a to je NG glazbeno ljeto, koju nismo mogli održati zbog korone. 

No to ne znači da Turistička zajednica nije vrijedno radila cijelu godinu. Od onog nesretnog lockdowna imale smo vremena pa smo napravile pripremu za našu novu turističku Brošuru –Nova Gradiška-Novi doživljaj, napravile smo interaktivnu turističku kartu našega grada, kandidirale dva-tri projekta na Natječaje. Za neke još čekamo rezultate, a radi se o Poučnoj stazi „Slavča“. Osim rada u uredu pomogle smo u organizaciji svih događanja u našem Gradskom parku. Tu je uz nas bila Gradska glazba sa svojim idejama čiju su realizaciju počeli prije nekoliko godina, a mi smo pomogli i logistički i financijski. Također su Učilište „Relković“ i naša prof. Danijela Juranović veliki trud uložili i odradili manifestaciju Volim ljeto i kulturu , održana je i nova manifestacija „Lica iza slikovnica“ za najmlađe, zajedno smo upriličili i manifestaciju  „Petkom u 9“ (koncerti), kao i NG ljeto u Gradskom parku. 

Dakle svakoga se vikenda u Gradskom parku nešto događalo i sadržaji su trajali od 18. lipnja do 25. kolovoza- rekla je, među ostalim, direktorica Matijević.

Pripreme za „Advent u našem gradu“ traju

Turistička zajednica se uz potporu Grada i u suradnji sa svim dionicima ove tradicionalne manifestacije priprema za njezinu ovogodišnju realizaciju. Čekaju se Odluke Nacionalnog stožera, a  vidjet će se i kakva će biti epidemiološka situacija u vrijeme kada bi se manifestacija trebala održati.

-Klizalište je kroz Javni poziv već naručeno. Kao i prošle godine bit će i kućice za ugostitelje za koje će također biti Javni poziv  i slobodno se svi mogu javiti, bit će i štandovi, a sve će biti na otvorenom.

Prvenstveno u Adventu mislimo na djecu. Na klizalištu planiramo i kazališnu predstavu na ledu, bit će tu i Djed Božićnjak, a u suradnji sa Rođendaonicom imat ćemo i likove iz bajki. Bit će organizirane i radionice, Društvo naša djeca također će se uključiti sa svojim sadržajima. Petkom i subotom u sklopu Adventa nastupat će naše domaće pop i rock snage, a neizostavna je i tradicionalna gastronomska ponuda za to doba godine. Nadamo se da ćemo uspjeti u svemu tomu- naglasila je Dinka Matijević.

Ugostiteljski sektor i u našemu je gradu najviše pogođen korona krizom

U vrijeme pandemije koronavirusa i u našemu je gradu, prema riječima direktorice Matijević, najviše  stradao ugostiteljski sektor koji je ostao bez osnovnih prihoda. Poslije ograničenje radnoga vremena, smještajni objekti, hotel i pansioni bilježe dosta veliki pad dolazaka i noćenja. Smanjen je tranzit koji je također punio objekte. NG glazbeno ljeto nije se održalo, pa je i to doprinijelo padu prihoda, jer je poznato da su smještajni kapaciteti u gradu u vrijeme te menifestacije bili popunjeni.  

-I to su ljudi koji vrijedno rade, pune gradski proračun od poreza na dohodak, zapošljavaju... Imamo i objekte gdje je 13-15 zaposlenih. Poreza na potrošnju su oslobođeni od strane Grada. Ipak stanje je ozbiljno i svi zajedno im trebamo pomoći da se iz ove krize izvuku. Nadam se da ćemo u tomu uspjeti održavajući planirane sadržaje do kraja godine ukoliko nam to epidemiološka situacija dozvoli-rekla nam je u zaključku razgovora Dinka Matijevć.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner