Zbog COVID-a 19 izostali i turistički sadržaji na kontinentu

Zbog korona krize ove godine su izostale tradicionalne manifestacije koje inače počinju pred usrksno vrijeme.

-Mi smo ovdje vezani za događanja i manifestacije koje su počinjale prije Uskrsa, a izostala je naša „Sarmijada i provijada“. Nije bilo događanja vezanih uz obilježavanje VRO „Bljesak“, a to su „Festival čobanca“ i Festival domoljubne pjesme.

Čak su nas ljudi, koji su ovih godina sudjelovali na Festivalu čobanca, zvali da nas čuju i nadali se nekakvom čudu da će se manifestacija održati. Na žalost, nije bilo moguće-rekla nam je u razgovoru Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice grada Nova Gradiška.

Izostalo je i jako puno aktivnosti koje su provodile naše Udruge u kulturi , brojni susreti, putovanja , druženja.

S obzirom na ipak povoljnu epidemiološku situaciju i popuštanje mjera neki će sadržaji biti organizirani i to na otvorenome.

- Potrudit ćemo se vratiti dušu našemu gradu . Od 1. lipnja kreću sadržaji u Gradskom parku, pod nazivom „Ljeto u Gradskom parku u gradu NG“, a sudjelovat će naše udruge u kulturi, bit će održavani promenadni koncerti. U dogovoru s prof. Danijelom Juranović, oživjet će i kino na otvorenom, a bit će tu i glazbenih sadržaja iz projekta „Vatromet kulture“ . Tako će Turistička zajednica i Učilište „Relković“ ovoga ljeta zajedničkim snagama obogatiti kulturni život grada-istaknula je Matijević.

Spremne su i kućice, a hoće li u njima biti izlagači ili ugostiteljska ponuda, ostaje nam vidjeti.

Hoće li ove godine biti NG glazbenoga ljeta?

-Dobili smo naputak od Ministarstva turizma o načinu održavanja koncerata na otvorenome. Za sada je to razmak od 2 metra za posjetitelje, propisano je 5 izvođača na pozornici. Dobro znamo kakva je ovo manifestacija, koliko je sudionika, popratnih sadržaja tako da ćemo još neko vrijeme čekati razvoj epidemiološke situacije i nove naputke kako bismo na ovo pitanje mogli dati konačan odgovor- naglasila je Dinka Matijević.

Svi sadržaji koje će ovoga ljeta organzirati TZ odvijat će se prema preporukamaHrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali vjerujemo da će u naš grad ipak stići gosti barem iz bliže okolice.

Turistička zajednica vrijedno radila cijelo ovo vrijeme

Održana je, po prvi puta, Izvještajna skupština online, na isti način sjednica Nadzornoga odbora, radilo se na projektima.

-Donesen je novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. Za ovo vrijeme donijeli smo novi Statut usklađen sa novim Zakonom, a na snazi je od objave u NG glasniku.

Ima nekih stvari koje su se promijenile u pozitivnom smislu i nama u korist. Naime, konačno je dozvoljeno ono o čemu mi pričamo već godinama, a to je neformalno udruživanje područja u smislu zajedničkih interesa i ciljeva što nam omogućuje i zajedničke turističke projekte i javljanje na Natječaje.

Odmah smo se povezali s općinom Cernik jer i oni imaju TZ , a imamo i taj naš prelijepi veliki dragulj „Strmac“. Već sam razgovarala sa načelnikom i itekako ćemo iskoristiti taj novi članak Zakona na obostranu korist i zadovoljstvo- istaknula je direktorica Matijević.

Centar za posjetitelje „Vrata Slavonije“

Turistički je projekt nastao u suradnji Grada i Turističke zajednice za koji je odobrena potpora od 400.000,00 kn iz Fonda za razvoj turizma, u prvoj fazi. Predmet ulaganja prijavljenog projekta je adaptacija i multimedijalno opremanje zgrade „Starog zatvora“ u Novoj Gradiški. Ugovor su o sufinanciranju potpisali gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić i ministar turizma Gari Cappelli na prošlogodišnjim Danima turizma.

-Projekt Centar za posjetitelje „Vrata Slavonije“ II faza, predan je na Natječaj 1.svibnja 2020. , a naglasak će biti stavljen na uređenje interijera starog zatvora za što je izrađen projekt. Radi se dakle o turističkoj atrakciji uz igru „Bijeg iz zatvora“. Stari zatvor će se obnavljati u izvornom obliku, zadržati okove, vrata, ćelije, zidove, ležaje kakvi su i bili u vrijeme Vojne krajine...razmišljalo se o svakom detalju.

Uz sve informacije o ljepotama Slavonije i ponudi , izrađivat će se i replike staroga oružja, oruđa... svega onoga čime su se koristili u to vrijeme u zatvoru.

Planiramo i izradu replika odora ili čuvara ili krajiških vojnika. Angažirali smo i prof. Bućinskog sa Filozofskog fakuteta, zaljubljenika u Vojnu krajinu, koji će provesti istraživanje vezano za povijest našega staroga zatvora i Nove Gradiške u vrijeme Vojne krajine i života u tomu vremenu s naglaskom na to zašto su uopće ljudi kažnjavani , na koji su način služili kazne... Radujemo se prolasku i ove druge faze.

Trenutno je otvoren i Natječaj iz Programa ruralnog razvoja mjera 8.5.2. a kanidirali smo vidikovac na Slavči, drugi projekt, koji je zapravo nastavak projekta „Vrata Slavonije“ i on je u fazi projektiranja.

Dakle, itekako se radi u Turističkoj zajednici grada i priprema za buduće bolje turističko vrijeme.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner