Gradski stožer civilne zaštite grada Nova Gradiška radi izuzetno dobro

Riječi su župana Brodsko-posavskog Danijela Marušića koji je, na poziv Stožera, bio nazočan i redovnoj sjednici održanoj 14. travnja u Gradskoj vijećnici, a potom i Konferenciji za novinare.

-Njihov je rad za svaku pohvalu. Odluke donose pravovaljano, na vrijeme i po meni donose ispravne Odluke, koje štite zdravlje i stanovnika Nove Gradiške, ali, naravno i okolnih općina- istaknuo je župan.

Dosta je pitanja bilo vezanih za inicijativu spajanja područja Grada i okolnih općina, a s ciljem da to bude područje na kojemu će se građani kretati bez Propusnica.

-Ono osnovno čime se u današnje vrijeme treba voditi je mišljenje struke-epidemiologa, liječnika i na temelju takvog mišljenja smatram da su Grad Nova Gradiška i Gradski stožer civilne zaštite, ali i ostalih općina donijeli ispravnu Odluku da se ne dozvole veće migracije.

Sa današnjim danom i u odnosu na broj oboljelih i onih koji su u samoizolaciji ja osobno smatram da su i gradonačelnik Vinko Grgić i načelnik Stožera Borislav Vidoši, ali i drugi članovi Stožera donijeli ispravnu Odluku.

Zakon ne priječi takvu Odluku, ovisno o uzlaznoj ili silaznoj putanji ove bolesti te se Odluke mogu danas-sutra i revidirati, ali ovoga trenutka ovo je jedna najnormalnija i najbolja Odluka- naglasio je župan Marušić.

Stožeri su na području BPŽ s petkom (11.4.2020.) izdali malo više od 16.000 Propusnica, njima treba dodati i Propusnice poslodavaca.

-Ipak vidimo da su te migracije ograničene i kontrolirane. Kako je istaknuo i gradonačelnik Grgić, svaka migracija, kada se izda Propusnica je kontrolirana i tada znate tko vam ulazi u Grad ili Općinu, tko izlazi, tako da je moguće imati kontrolu i u slučaju bolesti. Ukoliko bi bile migracije bez kontrole, onda ne znam doista tko bi mogao preuzeti odgovornost u slučaju izbijanja većeg broja bolesnih, a pogotovo ulaska bolesti u zdravstveni sustav jer i ti su kapaciteti, na neki način, ograničeni. A prije svega trebamo čuvati zdravstveno osoblje, kako bi mogli raditi svoj posao i brinuti o pacijentima.

Ja razumijem pojedine ljude koji su nezadovoljni i ne shvaćaju zašto se takve mjere donose, ali mjere nisu protiv nikoga, nekoga za sve nas, za očuvanje zdravlja i molim sve stanovnike i Grada i općina da se strpe. Što više poštujemo Mjere ova pošast će brže proći i još jedanput zahvaljujem Stožerima koji nisu donijeli Odluku o mogućnosti većih migracija.

Bolnica i sve druge zdravstvene ustanove organizirane su prioritetno za borbu protiv COVID-19. Ovdje u NG imamo dvije takve ambulante, jedna je opća, a druga stomatološka. Bolnički sustav je tako uređen da na siguran način smješta takve pacijente ako se pojave tako da su svi dali svoj doprinos u borbi protiv pandemije- rekao je župan Marušić.

Na pitanje o mjerama zaštite u Domovima za starije osobe koje su pooštrene župan je odgovorio:

- Nacionalni stožer nam je dao preporuke jer se radi o rizičnim osobama, proslijedili smo ih, a radi se o ustroju posebnih timova unutar Domova kako ne bi svi radili sve i svi dolazili u kontakt sa korisnicima. Isto tako pooštrene su mjere što se tiče ulazaka i izlazaka iz Domova.

Po pitanju Mjera odgovor uvijek daje struka. Ovo što je dobra epidemiološka situacija ovdje, a mi hvala Bogu imamo i prvog izliječenoga pacijenta, dakle onoga koji je prvi obolio na području Županije i svima nam je drago zbog toga, ali nas to ne treba zavarati. To ne znači da se ovakva situacija ne može promijeniti u slijedećim danima. I pored svih ovih mjera moguće je da će se bolest širiti. Zato trebamo biti strpljivi-istaknuo je župan Danijel Marušić.

Dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška

Koliko se briseva uzima dnevno u našoj bolnici i jesu li, kako je najavljivano s radom počele neke ambulante?

-Uzimamo 15-ak briseva dnevno. Noćas smo uzeli neke hitne s obzirom da su došli iz staračkih domova i to je bilo važno što prije riješiti, ali hvala Bogu nalazi su negativni i nitko nije zaražen. Naime, rezultate sam dobio prije ovoga sastanka, troje osoba je noćas bilo u izolaciji, a sada su, po dobivanju nalaza smješteni na druge akutne Odjele. Epidemiološka situacija je dobra, a moram reći kako smo i pacijente na dijalizi, inače smještene u domovima, a koji su najugroženiji, smjestili prvenstveno na Interni odjel i ne vraćamo ih u domove kako bismo ih dodatno zaštitili.

Što se tiče rada ambulanti, počeli smo s pedijatrijskom kada je riječ o cijepljenju, ali s drugima još nismo prema preporuci Nacionalnog stožera. Imamo trijažni punkt i tko god ga ne prođe ne može ući. Sve onkološke pacijente primamo, hitne i traumatološke operacije obavljamo, a formiramo i timove kako bismo nakon ove krize mogli nadoknaditi ono što je zaostalo- istaknuo je dr. Kolodziej.

Mjere za pomoć poduzetnicima, što se planira na razini Županije i grada?

-Sutra imam Kolegij na kojemu ćemo analizirati moguće uštede jer se odustalo od određenih aktivnosti i stvari koje u ovom trenutku nisu potrebne, tako da ću sutra imati podatak koliko smo točno uštedjeli i načine kako ćemo pomoći gospodarstvu što će nam biti prioritet i te Mjere koje je Županija predložila će vrlo brzo biti poznate javnosti. Dio državnih Mjera se već provodi preko Županije- odgovorio je župan Marušić.

- Svi pročelnici su prošli tjedan dobili zadatak donijeti prijedloge za racionalizaciju Proračuna. Ono što se tiče Grada već sam o tomu govorio i maksimalno ćemo izaći ususret. U kontaktu sam sa desetak gradonačelnika diljem Hrvatske;Koprivnica, Čakovec, Ploče, Ogulin,.. gdje svakodnevno međusobno komuniciramo i tražimo što bolje mjere i nastojat ćemo da ih bude što više. Morat ćemo naći akumulaciju tih sredstava iz proračunskih stavki koje u ovom trenutku nisu od životne važnosti i koje se neće konzumirati, pa će se na taj način uštedjeti i stvoriti kompenzacijska sredstva kojima ćemo pomoći našim gospodarstvenicima.

U slijedećih 10-15 dana imat ćemo vjerujem i sjednicu Gradskoga vijeća na kojoj ćemo definirati sve te Odluke kako bismo na najkvalitetniji način pomogli našim ljudima- odgovorio je i gradonačelnik Vinko Grgić.

Tko donosi Odluku o možebitnom većem području na kojemu će se mještani kretati bez Propusnica?

-Na sjednici na kojoj smo donijeli Odluku da se ne poveća područje kretanja stanovništva bez propusnica, a što je uz Grad, prema inicijativi općina trebalo obuhvatiti i područje općina Rešetari i Cernik, donijeli smo kao Stožer jer je takav naputak bio s razine Nacionalnog stožera.Potom je stigao naputak da takvu Odluku trebaju donijeti jedinice lokalne samouprave, a slijedeću sjednicu najavili smo za 20. travanj i do tada će se vidjeti što kaže struka, dakle epidemiolozi, a potom i Gradsko vijeće. Nemam ništa protiv osobno, ali mislim da trebamo biti budni i pridržavati se Mjera za naše dobro- rekao je Borislav Vidošić, načelnik Gradskog stožera civilne zaštite te izrazio i zadovoljstvo radom zelene tržnice, poštovanjem mjera i prodavača i kupaca.

O Odluci za veće područje migracija bez Propusnica gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić je dodao slijedeće:

-To je vrlo ozbiljna Odluka. Ja sam inicijalno, kada su stizale inicijative iz općina da se povežemo Grad i 10 općina koje gravitiraju gradu, kao i drugi bio ZA. Ako razmišljate racionalno to je u redu. Ali tko će snositi odgovornost i zato idemo prvo čuti struku.

Da smo to učinili i da se bolest pojavila, a ne daj Bože i mrtvi, pitali bi me gdje sam našao uporište za takvu Odluku osim političke da se nekom svidim. Dakle, najprije struka! Ovo je novonastala situacija i za mene i za župana i ravnatelja bolnice, načelnika Vidošića,.... nismo educirani da razmišljamo o pandemijama i osobno procjenjujemo bez struke i drago mi je da smo donijeli takve Odluke.

Ajmo se strpiti još neko kraće vrijeme i ponašati se kao i do sada za naše zajedničko dobro. Stožer je i za vikend i za blagdane radio. Ljudi su bili dežurni i izdavali propusnice i svatko tko je imao objektivan razlog dobio je propusnicu i na tomu im Hvala- rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Što se tiče Propusnica Borislav Vidošić dodao je da su se ponašali krajnje korektno i svima koji su imali zaista opravdan razlog izdana je.

Valja reći i da se iz gradskih proračunskih sredstava redovito prvoga u mjesecu isplaćuju stipendije, također redovito ide i pomoć iz socijalnog programa grada, a isto tako isplaćuju se i sredstva pomoći za novorođenu djecu.

Veliki su projekti nastavljeni, oko 80-ak milijuna kuna vrijedni radovi su nastavljeni u novogradiškoj bolnici, radi se na projektima energetske obnove škola, radovi na dvoranama, izgradnja Tehnološkog inkubatora u NG, a razmišljat će se i o budućim mjerama pomoći građanima koji su zbog novonastale situacije ostali bez posla.

AEM logo banner