Počinje obnova upravne zgrade

Grad Nova Gradiška je ovih dana dobio „zeleno svjetlo“ tj. potvrdu kako je uspješno kandidirao prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa „Projektom ovojnice upravne zgrade i izmjene stolarije“, odnosno projektom kojim će u potpunosti obnoviti objekt gradske upravne zgrade u kojoj je osim gradskih upravnih službi smještena i nekolicina drugih institucija. Provedeno je već i javno nadmetanje, izabran je najbolji ponuditelj radova, vrijednost investicije je 1.238.000 kuna (bez PDV-a) odnosno 1,54 mil. kn s PDV-om. U toj investicije Fond sudjeluje sa 60%. Ovih dana sklopljen je ugovor i izvođač radova ulazi u posao. Realizacijom projekta bit će postavljena nova fasada no na cijelom objektu, a ispod nje će biti tzv. energetska ovojnica, odnosno izolacija. Rok za izvođenje radova adaptacije je 4 mjeseca, a to znači kako bi građani mogli vidjeti potpuno preuređen i obnovljen objekt do početka ljeta ove godine. Poštujući Zakon o javnoj nabavi, nakon razmatranja pristiglih ponuda, ovime je omogućen posao domaćoj tvrtki s novogradiškog područja. Riječ je o tvrtki „Kala“ d.o.o. iz Cernika. Tvrtka KALA osnovana je 2013. godine, na čelu koje je gospodin Goran Miškulin, dipl. ing.građ. Spomenuta tvrtka se bazira na četiri glavne djelatnosti, a to su projektiranje i nadzor, izvođenje radova, legalizacija te energetski certifikati. Usluge legalizacije i energetskih certifikata dostupne su na području cijele Hrvatske, bez obzira na veličinu nekretnine i lokaciju. Oni se bave i stručnim poslovima prostornog uređenja, projektiranjem, građenjem, i uklanjanjem građevina i drugim poslovima. Diskreciono pravo ugovornih izvođača je mogućnost angažiranja podizvođača, a očekuje se kako bi u ovom projektu mogli biti angažirani i neki novogradiški obrtnici koji se bave poslovima veznim uz građevinarstvo (vezano uz stolariju, fasade, unutarnje obloge). U roku 4 godine ova će se investicija isplatiti, to potvrđuju postojeći i predviđeni budući troškovi za grijanje, rasvjetu, klimatizaciju,… Upravna zgrada je trenutno veliki neracionalni potrošač energije. Adaptacijom se očekuje postizanje tzv. B energetskog razreda. Kako bi se narodski reko „jednim udarcem tri muhe“, tako se i realizacijom ovog projekta dugoročno postižu višestruke koristi. S obzirom na aktualne državne potpore, očito je kako nikada nisu bili bolji uvjete tako što uraditi, bez obzira na aktualnu gospodarsku krizu.

Postojeća zgrada je u derutnom stanju

I mada na prvi pogled, zgrada gradske uprave i ne izgleda loše, na onaj drugi i treći, otkriva se prava istina i vidljivo je kako je ona u vrlo lošem stanju. Nije dugo obnavljana, odnosno zadnji puta prije najmanje 10-tak godina. Radilo se tada parcijalno na obnovi i bojanju fasade pročelja i mnogi su mišljenja kao to baš i nije bilo uspješno, a da ne kažemo kako je očito nedovršeno. Prije toga bilo je većih sanacija „ratnih rana“ odnosno popravaka od oštećenja koje su još tijekom ratnih 90.-tih nanijeli ratni zrakoplovi jugo-vojske i neprijateljsko topništvo sa zapada iz pravca Okučana te s juga od prekosavskih srbočetničkih projektila. Povijest je pamtiti najcrnji novogradiški ratni dan 21. rujna 1991. God. kada je izraketirano točno nekoliko metara iznad glavnog ulaza. Od siline udara popucalo je više zidova a nekoliko vrata i prozora je izbijeno iz ležišta. Stolarija u zgradi je već duže vremena derutna ili bolje rečeno zastarjela i neprimjerena vremenu u kojem živimo. Nešto detaljnije je renoviran drugi kat na kojem se nalazi ured gradonačelnika ili pak dio prvog kata gdje je porezna uprava, ali to je sve nedovoljno. Sa gornjih katova (gdje su prazne i potpuno devastirane prostorije) čak otpadaju dijelovi stare fasade ali i prozora, pa već duže vremena postoji opasnost ozljeđivanja prolaznika (to su ponajprije uposlenici u upravnoj zgradi ali i brojni građani odnosno svakodnevne stranke koje posjećuju urede gradske uprave). Po svemu sudeći doista je krajnje vrijeme za temeljitu i kvalitetnu obnovu.

Još će biti obnova gradskih objekata

U vlasništvu Grada je podosta objekata koje bi trebalo „energetski prilagoditi“, no zbog skromnih proračunskih mogućnosti ide se „korak po korak“ kako bi se sve te zgrade dovele u viši energetski razred. U tom kontekstu slijedi dovršenje doma u Maloj. I tu se radi o investiciji u kojoj u većem dijelu participira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ove godine će također biti izrađen elaborat, troškovnik, te će biti raspisan natječaj za adaptaciju doma u Ljupini, I u slučaju ova dva doma očekuje se participiranje ne samo sredstava Fonda nego i nekih ministarstava. U sklopu aktivnosti obnove važne su i najnovije zakonske odluke s naviše državne razine koje su grad Novu Gradišku svrstale 2. kategoriju razvijenosti što je daleko povoljnije nego što je bilo do sada. Otvaraju se tako mogućnosti korištenja sredstava za investicije pod daleko povoljnijim uvjetima. U novogradiškom Domu kulture nedavno su okončani radovi na novom sistemu klimatizacije i grijanja. Vrijednost je 500 tisuća kuna, radovi završeni, sustav u funkciji u visokoj mjeri sufinanciran od Fonda.

Trenutna situacija obnove vrtića

Izvođač radova intenzivno radi na prvoj etaži (iznad prizemlja) naime zbog oklijevanja s početkom radova na obnovi, vremenski uvjeti su devastirali zidove u prizemlju. Mjerenja su pokazala vlagu u zidovima od čak 64% što je primjerice dvostruko više nego što je u zgradama ljetos poplavljene Gunje. U suradnji sa Crvenim križem nabavljeno je čak 9 isušivača koji intenzivno isušuju zidove. Usprkos svemu očekuje se kako bi za otprilike mjeseca radovi na obnovi vrtića mogli biti okončani.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner