Trojanski konj na naš način

Trojanski konj je pojam iz grčke mitologije.

 Trojan Horse

Grci su godinama bezuspješno pokušavali osvojiti grad Troju. To im je uspjelo tek kada je vidovnjak Kalchas sazvao sve važnije tadašnje ratnike i rekao im da Troju mogu  osvojiti samo uz pomoć lukavstva.

 Grčka opsada Troje trajala je deset godina. Videći da nikako ne mogu probiti  zidine Troje, Grci su smislili novo lukavstvo – ogromnog šupljeg drvenog konja. Konja je sagradio Epej i ispunio ga grčkim ratnicima, koje je predvodio Odisej. Ostatak grčke vojske je tobože napustio bojište, a u stvari se sakrio iza planine Tened. Trojanci su prihvatili konja kao znak mira. Grčki špijun Sinon je ubijedio Trojance da je konj poklon, uprkos upozorenjima Laokoona i Kasandre. Lijepa Jelena i Deifob su također ispitivali konja. Trojanci su uveliko slavili podizanje opsade, i kada su Grci izašli iz konja, čitav grad je bio omamljen pijanstvom. Grčki vojnici su otvorili kapije grada da bi ostatak vojske ušao i grad je nemilosrdno opljačkan.

Toliko o mitologiji i Trojanskom konju, sam tekst u uvodu je samo podsjećanje na neka davna vremena ali i podsjetnik da se i danas mogu događati slične situacije samo sa drugim imenima i funkcijama.

U našem vremenu i prostoru možemo samo postaviti pitanje tko je u kojoj ulozi. Za sad samo znamo kako imamo mandatara kojeg jako teško razumijemo, ali i to da je pitanje koliko on razumije nas ili bolje rečeno one koji su ga instalirali. Nitko ne dvoji da je on vrstan gospodarstvenik, no kako možemo usporediti državu sa poduzećem a to u ovom trenutku izgleda tako. Premijer po svojoj funkciji je politička ličnost ili bi bar to trebao biti. Ekonomske probleme rješava Vlada na čelu sa ministrom financija i ministrom gospodarstva a Premijer je taj koji jednu državu u svijetu predstavlja prije svega u političkim kontaktima. Biti uspješan gospodarstvenik ne znači da si vrstan političar. No vratimo se priči o Trojanskom konju.

Naziv Konj se prije svega može primijeniti na sve nas koji smo izašli na izbore i glasali, dok smo s druge strane  ipak napredovali obzirom na neke protekle godine, kada smo bili „stoka sitnog zuba“. No, bilo kako bilo i dalje ostajemo u životinjskom oboru.

Kalchas našeg vremena ne samo da je vidovnjak već je i dobar iluzionista pa je uz 15 ruku izmanipulirao cijelu naciju potpisavši nešto što sad ispada da je veoma malo drži do svog potpisa javno obilježenog. No isto tako optužuje javno bez da i pokuša predočiti dokaze za to iako velika većina od njega traži da to i dokaže.

Epej moderne Hrvatske države u to vrijeme začuđeno pita novinare što znači politički legitimitet, a svog Trojanskog konja je ispunio sa političkim nedosljednicima iz Smičiklasove 19 , koji do jučer poslijepodne nisu znali to će biti mandatar ali su se na neviđeno složili sa domaćim Epejom.

Za ulogu Sinona sad imamo jako puno kandidata koji pokušavaju ostale uvjeriti da je naš Odisej stvarno poklon a znamo da se pokloni ne odbijaju,  iako smo svjesni da sa nekim poklonima ni sami ne znamo što ćemo. No nemojmo zaboraviti da smo u vremenu darivanja, zato prihvatimo to što smo dobili bez obzira na kvalitetu i rok upotrebe

Zakon o potrošačima kaže da se u garantnom roku neispravna roba može i mora zamijeniti ili vratiti uz povrat uloženih sredstava.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner