U zdravu tijelu zdrav duh ???

Kako nam je skoro sve uskraćeno u zadnjih godinu dana tako je i jedna dugogodišnja sportska tradicija zaustavljena, odgođena, zabranjena.

 

Malo tko razmišlja o onoj „U zdravom tijelu zdrav duh“ , tijela su tu, ali ukrašena sa još jednim novonormalnim zdravstveno-modnim dodatkom, za duh, e to je već malo teže tvrditi, pošto se duh održava neposrednim kontaktom sa poznanicima, prijateljima, suigračima.

Kako tog neposrednog kontakta nema skoro već 365 dana, bojim se da nas je gore spomenuti duh nekim dijelom napustio. Sreća da smo u 21 stoljeću pa da smo dogurali i do 21 godine u tom tehnološki razvijenom vijeku pa eto postoje pametni telefoni te nas ipak održavaju u nekom polu-normalnom stanju što se tiče tih kontakata na daljinu ako već ne ide rame uz rame.

Sjećajući se riječi čovjeka po kojem turnir u ovom gradu dobio naziv, pokušavam sagledati sve aspekte ovog načina novonormalnog ponašanja i ništa ne vidim normalno u tome da sport proglašavaš opasnom radnjom za zdravlje, ma netko će reći, čuj postoji i fizička aktivnost kojom ne ugrožavaš drugog, na primjer cijepanje drva, lopatanje ili kopanje.

Ok slažem se, ali isto tako tvrdim da neposredni kontakt među ljudima stvara od čovjeka socijalno biće koje uvažava potrebe i stavove drugog. Suziti vidike i komuniciranje u biti stvara poslušnike koji ne razmišljaju svojom glavom već čekaju mišljenje glave iznad. E to novonormalno ne mogu i neću prihvatiti.

Igrom slučaja upoznao sam mnogo dobrih ljudi koji isto kao i ja jedva čekaju neki od tih turnirskih druženja pa da napokon vidimo i sretnemo osobe sa kojima smo kroz godine druženja uspostavili takav odnos da je svakodnevna razmjena poruka nešto što nitko ne može prekinuti. Ako nestane globalne mreže, postoje, zlu ne trebalo, golubovi pismonoše.

Oni koji nam iz dana u dan tupe o potrebi izbjegavanja kontakata, ti isti iza TV kamera banče i provode vrijeme po raznim podrumskim bunkerima gdje loču i prežderavaju se na račun istih onih kojima su zabranili rad za šankom,  proglašavajući ih velikim žarištima. U međuvremenu stigla i cjepiva, cjepiva za koje nitko ne preuzima odgovornost za eventualne posljedice a u isto vrijeme očekuju procijepljenost od 70%. nemojte misliti da spadam u onu grupaciju koju nazivaju „antivakseri“, no još uvijek razmišljam svojom glavom, nisam rekao da se jednom neću cijepiti, no za sad, ipak to prepuštam onima koji slijepo slušaju one koji banče u onim već spomenutim podrumskim prostorijama.

No da se ja vratim na ono zbog čega nastade ovaj tekst. Kao što rekoh, nakon niza godina, druženja sa osobama koje štuju ekipnu igru makar i u poodmaklim godinama vidjeh što im to znači. Dugogodišnja prijateljstva stvarana na terenu 40 X 20 metara, su neraskidiva i vjerujem da idući turnir ma gdje bio, bit će veličanstven i posjećen u velikom broju kako veterana i veteranki, tako i onih koji taj sport vole. Jedina utjeha je ovogodišnje događanje u Egiptu, eto makar ispred malih ekrana bili navijači, znam mala je to utjeha al' što da se radi. Zato ljudi, ostajte mi zdravi veseli i čili ma gdje god bili. I kao što već jednom napisah, pozdrav svima do jednom negdje