„Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“

Projekt je kojega od veljače 2019. godine provodi Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ iz Bodovaljaca.

Financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Partneri su im općina Davor, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Slavonski Brod. Odobren je na pozivu „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, pružaju uslugu pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika već 18 mjeseci.

Dakle, iza njih je već tri četvrtine uspješno provedenih projektnih aktivnosti. Kako bi korisnicima uljepšali Božićne blagdane 18. prosinca, poslje radnoga vremena održano je kratko druženje korisnica projekta i koordinatorice, ujedno i predsjednice udruge, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Ujedno je to bila prilika i za osvrt na ovu, po mnogočemu posebnu godinu, s nezapamćenim izazovima s kojima su se svi, pa tako i Udruga „Studio B“, morali suočiti i prilagoditi „novom normalnom“ vremenu.

U Udruzi su, kako ističu, sretni što su kroz pridržavanje svih epidemioloških mjera i prilagodbu provedbe aktivnosti onda kad je to bilo potrebno, sačuvali život i zdravlje svih svojih krajnjih korisnica i korisnika, koji su jedna od najrizičnijih skupina u ovoj pandemiji. Projektni je tim uspješno odgovorio na sve izazove koji su se našli pred njim i pametnim, te prije svega, empatičnim upravljanjem projektom, osigurao njegovu nesmetanu provedbu tijekom cijele godine. U tome su im svesrdnu pomoć i razumijevanje pružile i nadležne institucije, kojima se ovim putem zahvaljuju.

Predsjednica udruge iskoristila je priliku te najavila povećanje plaća od 1. siječnja za zaposlene žene, sukladno odluci Vlade RH o podizanju minimalne plaće te isplatu simbolične božićnice, što je zaposlene žene naročito razveselilo. Sve zaposlenice projekta istaknule su kako im je u ovih 18 mjeseci značajno podignuta kvaliteta života, poraslo samopouzdanje i vjera u sebe te kako su sretne što svojim radom pružaju opipljiv doprinos zajednici u kojoj žive. To je posebice došlo do izražaja u ovoj godini, kad su tijekom lockdowna, bile jedini kontakt svojim korisnicama i korisnicima i osiguravale da im ništa ne nedostaje.

-Također, ova nas je godina naučila kako je provedba ovakve vrste projekata, kojima se osigurava pružanje socijalnih usluga i koji počivaju na načelima solidarnosti i brige za najpotrebitije, izrazito korisna, a u nekim sredinama kao što je naša ruralna i neophodna, stoga izražavamo nadu za nastavkom provedbe projekta i nakon lipnja 2021.- istaknula je Nikolina Jureković, predsjednica Udruge „Studio B“ i koordinatorica projekta te uputila čestitku za sretan Božić i Novu godinu sa željom i nadom da ćemo sve teškoće ostaviti iza sebe i veselo kročiti u bolju budućnost.

 AEM banner