Listen with:

                                                                                                                                   :R Winamp R WMPR RealR Quik
 
  Zašto UNITAS WebRadio Nova Gradiška ??

Prije NEKOLIKO godina, a slijedom već postojećih načina informiranja – tekst, video, audio prilozi, fotografija- koje koristimo i na portalu ngbuntovnici, rodila se ideja da pokušamo pokrenuti i Web radio. Istodobno s Prijedlogom novog zakona i mi smo prikupljali dokumentaciju i nakon nekoliko mjeseci savjetovanja, razgovora, dopisivanja i nadopuna dokumentacije, zaključno sa 28. studenim 2013. godine Vijeće za elektroničke medije je donijelo ODLUKU o pozitivnom rješavanju našeg zahtjeva za WEB (internetski) radio. Početkom prosinca 2013. krenuo je eksperimentalni rad, a sadržaj je urbana domaća i strana glazba ( rock, blues, jazz, techno, punk,…) i to 13 sati dnevno.

Moramo napomenuti da je naš Web radio u tom trenutku jedini neprofitni Web radio u županiji Brodsko-posavskoj, a samim time i prvi, a  po nekim informacijama i jedan od prvih neprofitnih medija te vrste u Republici Hrvatskoj.

Građanska inicijativa „NG-Buntovnici“ status je Nakladnika dobila od dvije državne institucije, a to su Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba i naravno od Agencije za elektroničke medije u RH. Tako smo i u toj kategoriji jedna od rijetkih Organizacija civilnog društva sa statusom neprofitnog pružatelja medijskih usluga.

Sve to ne bi bilo moguće bez ljudi koji su vjerovali i još uvijek vjeruju da se sve može uz dobru volju i puno entuzijazma. Stoga im se svima javno zahvaljujem za svu toleranciju koju su pokazali prilikom zajedničkih dogovaranja o načinima kako prevladati teškoće na koje smo svi skupa nailazili kao i na tome što su imali dovoljno razumijevanja za moje brzopletosti.

Nekima možda nije jasno zbog čega smo se složili s nazivom UNITAS WebRadio Nova Gradiška pa evo pojašnjenja!

Naime naziv UNITAS je već dugi niz godina vezan za grad Novu Gradišku, a prvi puta se pojavljuje daleke 1910. godine osnivanjem prve nogometne ekipe u našem gradu. Drugo pojavljivanje tog imena bilježi se u Novoj Gradiški početkom 60' godina prošlog stoljeća osnivanjem osnovnoškolskog Kino Kluba pri tadašnjoj Osnovnoj školi „Josip Krajačić Prika“ (danas OŠ Ljudevita Gaja). Naravno da je uz to usko vezano ime pokojnog prof. Ive Petranović koji je između ostaloga i jedan od osnivača radio Nove Gradiške, ali i veliki sportsko-novinarski BARD ovih prostora. No isto kao i u vremenu osnivanja radija, a kasnije i Kino Kluba idejni začetnik i ove ideje je bio upravo prof. Ivo,  pa stoga je i logično da prvi neprofitni Web radio nosi ime UNITAS jer i na taj način izražavamo veliku zahvalnost čovjeku koji je ostavio blistav trag u Novoj Gradiški, ali imao i viziju budućnosti, a IP tehnologija je itekako naša sadašnjost, ali i budućnost.

Kako svaki projekt ima i svoj nastavak tako i ovaj projekt medijske kulture ima planirani slijed. Željeli bismo pružiti priliku svim OCD-ima, školskim skupinama, ugroženim skupinama, manjinama da se čuju u javnosti i na taj način pokažu svoj rad. Prije svega naglasak stavljamo na civilno društvo i sve njegove prednosti u odnosu na ostale organizacije u funkcioniranju jedne životne sredine. Stoga pozivamo sve koje zanima suradnja na razvijanju ovog projekta koji je dobio zeleno svijetlo od nadležnih državnih institucija u idućih 10 godina.