U sklopu projekta „Školski radio“ održana radionica o fotografiji

Radionica pod nazivom „Fotografija“ održana je u sklopu projekta „Školski radio“  u ponedjeljak 13. studenoga u OŠ Mato Lovrak.

Autorica: Iskra Cindrić, O.Š. "Mato Lovrak"

Treće je to po redu predavanje kojem su nazočili učenici 7. i 8.razreda (deset učenika sedmih i šest učenika osmih razreda)

u pratnji svojih mentorica, prof. hrvatskoga jezika Sanele Jurić i Natalije Golovrški, a održali su ga novinari, voditelji UNITAS WEB radija Ivanka Herceg i Momir Divjak. Uz teorijski dio učenici su imali i praktičnu radionicu s ciljem upoznavanja  osnova  fotografiranja, obrada  i vrsta fotografije.

 

Na samom početku predavanja govorilo se o povijesti fotografije, od najjednostavnijih fotoaparata sve do današnjih suvremenih oblika prikazivanja fotografije putem raznih programa za uređivanje i društvenih mreža koje svakim danom rastu i imaju sve više prijavljenih korisnika. Razgovarali smo o tome koliko se objavljenim fotografijama može vjerovati -jesu li one pouzdane ili, pak, photoshopirane.

Naučili smo da photoshop omogućuje obradu fotografija tako da izgledaju savršeno. Predlagali smo različite ideje za priče u slikama. Također, spoznali smo nekoliko osnovnih dijelova koje trebamo znati o fotografiji i fotografiranju bez neželjenih informacija.
Sljedeći sastanak održat će se početkom prosinca kada, po prvi puta u sklopu Projekta, izlazimo na teren, u radijski studio, gdje ćemo početi kreirati Program Školskog radija te naučiti tehničke osnove stvaranja radijske emisije. S veseljem ga očekujemo!

novinari.6

novinari.5

novinari.4

novinari.3

Mentorica: Sanela Jurić, prof.

Fotografije: Melani Posavčević i Tena Kekez

                                                                          

skolski radio logo