Učenici ETEŠ u posjetu Gruntovnici i Katastru

Učenici trećeg razreda komercijalnog smjera Elektrotehničke i ekonomske škole iz Nove Gradiške posjetili su zemljišno-knjižni ured (gruntovnicu) i katastar 07. studenog 2017. u pratnji nastavnika Josipa Akšamovića.

Autori:Josipa Cindrić, Valentina Ivanišević i Martina Jelić.

 

Nastavnik je u sklopu predmeta Osnove trgovačkog prava odlučio učenike odvesti na ovu terensku nastavu. 

Voditeljica zemljišno-knjižnog ureda održala je učenicima kratko predavanje o zemljišnim knjigama, važnosti pravilnog knjiženja na A, B i C stranama i objasnila za što se koja strana koristi te je govorila o dugotrajnosti čuvanja zemljišnih knjiga.

 

Također smo naučili da je od 01. siječnja 1997. donesen Zakon o zemljišnim knjigama te da je nova gruntovnica donesena 1893.godine. Saznali smo i da je najstarija knjiga među njima napisana davne1800.

Nakon gruntovnice učenici su upućeni u katastar gdje su pokazali još veći interes jer su imali priliku na primjerima njihovih roditelja, djedova ili baka vidjeti što su posjedovni listovi, izvodi iz katastarskog plana, izvadak iz BZP-a, katastarske čestice te čime se općenito bavi katastarski odjel.

Za kraj, pitali smo nastavnika Josipa Akšamovića da s nama podijeli svoje mišljenje o ovoj terenskoj nastavi pa pročitajte što je rekao: „Vrlo ljubazni djelatnici, a ponajprije voditelji oba ureda, su nas jako lijepo ugostili te nam pokazali i ukratko objasnili rad svojih ureda.“

20171107_083012

20171107_084920

20171107_085052

Fotografija: Josip Akšamović, dipl. iur