Izdvojeni Glas

„MRZE SE KAO PAS I MAČKA“- Stereotip koji je stvorio čovjek

Mačke i psi ,iako često predstavljeni kao neprijatelji, u praksi se , zapravo, ponašaju suprotno.

Mogu li pas i mačka živjeti zajedno? „Vječiti suparnici“ , pas i mačka ukoliko žive na otvorenom , slobodni, i ako nisu imali ranijih negativnih iskustava , jedno drugo će ignorirati ili pak postati najbolji prijatelji , bez ičije pomoći.

Čest razlog netrpeljivosti su neodgovorni vlasnici koji pse huškaju na mačke, pa, ih one nakon toga, doživljavaju negativno. Jednako tako, dobije li pri  susretu pas od mačke  „po nosu“, zapamtit će negativno iskustvu. Određeni vlasnici, pak, pokušavaju „na silu“ sprijateljiti te dvije vrste , samo zato što su vlasnici i mačke i psa, pa očekuju da se njih dvoje trebaju „slagati, voljeti i igrati, ali i po mogućnosti, dijeliti zdjelicu s hranom“.  No činjenica je da treba biti strpljiv sa životinjama i dati im vremena za upoznavannje. Kad se upoznaju, mačke i psi nerijetko postaju najbolji frendovi  i ponašaju se vrlo zaštitnički jedni prema drugima.

Dakle ustanovili smo da  mačke i psi mogu biti iskreni i dugotrajni prijatelji. Time su „srušili“ tezu i predrasude kako njihov suživot nije moguć.

No  to vrijedi za pse i mačke. Što je sa uzrečicom „MRZE SE KAO PAS I MAČKA“ kad je riječ o ljudima? Ruše li i oni predrasude? U većni slučaja, na žalost., NE.

Naime kod ljudi  je to obrnuti proces. Prvo se ugledaju, nastoje sve češće slučajno „naletjeti“ jedno na drugo, pokušati sve češće komunicirati i pri tom glumiti„najsretnije osobe na svijetu“.Potom slijedi strasno zaljubljivanje, isti životni stavovi, ciljevi, oboje sanjaju iste snove, neki čak imaju isti ukus za odjevanje , glazbu , hranu. Jednom riječju -obožavaju se, vole se i maze, natječući se  tko će kome prvi ugoditi, ili ugodno iznenaditi. Čista idila. Da bi svijetu pokazali veličinu svoje ljubavi, odlučuju se na brak, zaklinjući se na trajnu vjernost. Ipak, idila ili traje ili polako jenjava.  I kako vrijeme prolazi,  njihovi  se životni stavovi počinju razilaziti, a ni  ciljevi im više nisu isti. Snovi polako nestaju, polako ali sigurno nestaje i svaka doživljena emocija .

Pitamo se : „Zašto dvoje ljudi čistu i zdravu ljubav počnu trovati?“  Svi  obiteljski poznanici, prijatelji i rodbina, pomalo šokirani i iznenađeni , prisjećajući se nekadašnje velike ljubavi, sada u nevjerici  kažu: „MRZE SE KAO PAS I MAČKA“. Takve ljubavi, potom, vrlo često, završe  razvodom braka. Svatko ode na svoju stranu, pokušavajući vratiti  osobne snove, ostvariti vlastite ciljeve , jesti ono što vole, slušati glazbu koju vole i oblačiti se, baš, onako, kako to sami žele.  Pri tome u velikom „krugu“ zaobilaze osobu koju su, ne tako davno, obožavali, kojoj su vjerovali i obećali joj „vječnu ljubav“.U životinjskom svijetu stvari funkcioniraju drugačije- jednom kada pas i mačka steknu povjerenje jedno u drugo, kad osjete sigurnost jedno uz drugo, postaju istinski , nepatvoreni prijatelji čije prijateljstvo,  u punom smislu te riječi, vrijedi još jedne u nizu uzrečica koju potpisuje čovjek , „Dok nas smrt ne rastavi“ ili pak ponovno ljudski faktor ne razdvoji jedno od drugog. Tada i pas i mačka međusobno tuguju jedno za drugim , a, nerijetko odbijaju  i hranu.Vjerojatno će se, čitajući ovaj tekst, naći netko tko će reći: Ma, šta oni znaju, životinje , ionako, nemaju osjećaje , pogotovo ne pas i mačka“, često se, pri tom, varajući. Nije li to pomalo ironično?  U svakom slučaju, upravo su nam te dvije vrste, dakle, pas i mačka iz priče, mogućnošću zajedničkog prijateljstva, srušili  tezu i uvriježeni stereotip o nemogućem suživotu koji im je, zapravo, nametnuo, nitko drugi, nego čovjek.Na kraju, ostaje pitanje- može li, isti taj čovjek, sada znajući kako je prijateljstvo između psa i mačke, itekako, moguće, srušiti isti taj stereotip ? 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner