Izdvojeni Glas

„It,s my party and I and I cry if I want to…..“

Naših prvih 268. ili kako smo proslavili rođendan

Svečana sjednica 2016.

Još je jedna godina u životu grada iza nas. Godina prepuna događaja, političkih igrokaza i mijena, godina izazova i iskušenja, ali i godina hrabrih poteza.

I mada će o svemu onom uspješno ili manje uspješno učinjenom, od sada promišljati povijesničari, spremajući sve ono posebno vrijedno u muzejske arhive, prepuštajući zaboravu i zubu vremena ono manje važno, 268.-a na ramenima, prilika je  za proslavu , ali i podvlačenje crte ispod još jednog razdoblja.

Svečana sjednica 2016.Na kraju krajeva, gradovi su, baš kao i ljudi.

Ovisni o društveno političkim okolnostima, količini novca u „džepovima“, energiji onih koji ih čine. Čuvajući tradiciju, ali i odajući priznanje onima koji su je zadužili, sjećajući se poznatih i manje poznatih, slavnih i anonimnih, uspješnih i manje uspješnih, ali prije svega običnih, za povijest uglavnom besprizornih likova, tihih i samozatajnih, ljudi bez kojih ne bi bilo ni grada, Nova Gradiška je proslavila rođendan. Učinjeno je to kao i svih prethodnih godina, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, u društvu sugrađana, prijatelja, predstavnika političkih, gospodarskih, kulturnih, odgojno-obrazovnih elita, dragih i manje dragih gostiju (red je, i običaj pozvati i takve, a oni će se ili odazvati ili, radi ranije preuzetih obveza, ispričati telegramom, šaljući tek nekoliko kurtozanih čestitarskih pozdrava). I mada je rođendanskom „party-u“ moglo nazočiti i više čestitara, mjeri li se uspjeh fešte brojem gostiju, bila je ovo jedna od uspješnijih. Uostalom, i godina s kojom se se pozdravili, gradu i Novogradiščanima donijela je puno toga novoga.

Svečana sjednica 2016.

Prije svega, novog prvog čovjeka grada, ali i povijesno hrabri gradski proračun. Podsjetio je na to, domaćin svečanosti, gradonačelnik Vinko Grgić, zadovoljan učinjenim, jer, kako je rekao, napravljeno je puno, iako valja podsjetiti kako je riječ tek o pripremi za godinu koja je pred nama,a koja bi, ostvare li se brojni dogovori, razgovori i planovi, mogla i trebala biti jedna od uspješnijih u životu grada. Vjerujući u bolju, drugačiju i prije svega pozitivniju energiju, jer jedino je tako moguće krenuti naprijed, s još jednom godinom u životu grada, u svom se stilu, pozivajući na „gradnju mostova“, prevladavanje međusobnih političko-stranačkih razlika i zajedništvo, oprostio prvi čovjek Gradskog vijeća, dr.Zoran Jukić, zahvaljujući kolegama- vijećnicima, sugrađanima, ali i medijima na trudu koji ulažu kako bi grad bio ugodnije mjesto za život.

Svečana sjednica 2016.

Svečana sjednica 2016.U ime Županije Brodsko posavske rođendansku čestitku gradu uputio je Stjepan Bošnjaković, pročelnik za poljoprivredu. Posebnu čast čelnim ljudima grada osobnim je dolaskom iskazao novi prvi čovjek socijaldemokracije u Hrvatskoj, predsjednik Davor Bernardić, dokazujući kako je novu ulogu shvatio, itekako, ozbiljno ( uostalom, nakon izbornog debakla i poraza ljevice, svaki, malobrojni grad u kojem SDP obnaša vlast, treba čuvati „kao zjenicu oka svoga“), ali i kako je kampanja za svibanjske lokalne izbore već počela, stoga bi Novogradiščani trebali prepoznati gradonačelnikove napore , ali i nagraditi činjenicu kako je, unatoč prilikama i profesionalnim izazovima koje je mogao realizirati bilo gdje u svijetu, gospodin Grgić, „moj prijatelj Vinko“, naglasio je Bernardić, za mjesto svog življenja izabrao upravo Novu Gradišku, uvjeren u potencijale grada i svojih sugrađana. ( i da su kojim slučajem, stvari na nacionalnoj političkoj sceni drugačije, a stranačke karte posložene onako kako su vjerovali SDP-ovci, možda bi Novoj Gradiški prijateljski odnos na relaciji Benrardić-Grgić, dugoročno i pomogao. Ovako, Novogradiščani su još jednom potvrdili kako kao birači baš i niu pretjerano mudri, ali i kako se odlučuju za drastične promjene smjera i ideološkog svjetonazora uvijek u krivo vrijeme). Posebno poetičnu, lokalpatriotski osjećajnu čestitku gradu uputio je još jedan SDP-ovac, najdugovječniji i najutjecajniji u 5.izbornoj jedinici, Zdravko Ronko, demonstrirajući vlastito poznavanje povijesti nekadašnjeg Friedricshdorfa, pozivajući Novogradiščane i u novom razdoblju grada na davni, graničarski prkos, uvjeren kako Slavonija mora i može bolje.

Svečana sjednica 2016.

Svečana sjednica 2016. 

Nakon čestitki, onako kako to već ide na svakom rođendanskom slavlju, na red je došlo i darivanje onih koji su poklone najviše zaslužili. O imenima su najprije odlučili predlagatelji, a stvar onda dodatno potvrdili ili odlučili drugačije, članovi službenog povjerenstva. I opet, kako to kod nas već prema uhodanoj praksi ide, ništa nije moglo proći bez političkih igrarija i nepotrebnih „mrlja“, ali tako je valjda zanimljivije. Na kraju krajeva, i ovako i onako, uvijek će biti zadovoljnih i onih manje zadovoljnih, jalnih ali i onih iskreno sretnih. Sva sreća pa potencijalnih laureata imamo, baš kao što smo ih imali i svih ovih 286. godina, a dužnost nam nalaže nagraditi one najbolje, one koji vlastitim životom i djelom grad čine boljim , potvrđujući  kako sredinu velikom i uspješnom, čine prije svega veliki, uspješni ljudi. U svakom slučaju, unatoč pratećem igrokazu-jer jedni su nagradu odbili primiti, drugi su za nju, najprije bili premladi, a onda postali godinama baš taman, treći i nemaju nekih zasluga-najviša gradska priznanja, grb, nagrada i medalja, završila su u rukama onih koji su ih istinski zaslužili. Baš stoga, cijeneći sve ono što su učinili, o njima ćemo i njihovim zaslugama u posebnom članku.

Svečana sjednica 2016.

Svima ostalima, brojnima, nenagrađenima, a opet, itekako, zaslužnima na svoj način, jer, doživjeli su, ali prije svega, preživjeli zajedno s gradom,  njegovih posljednjih 365 dana, nagrada neka bude dobra vjera u bolje sutra ( da, znam, zvuči isprazno i podsjeća na nešto što slušamo i što nam žele godinama, ali ovaj je puta od srca, onako lokalpatriotski) i s ljubavlju upakirana „gruda optimizma“. Trebat će nam dok čekamo i nadamo se Novoj, Novoj Gradiški…

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner