Izdvojeni Glas

„Istina je da je sloboda dragocjena,-toliko dragocjena da ja treba ograničiti.“/Lenjin

A što kad čovjek prekrši zakon i bude lišen slobode?

U Zenicu kada pođem ja……..

Zatvorski sustav jedan je od onih državnih sustava koji izaziva najviše kontroverzi ali i o kojem uglavnom ne znamo dovoljno…Na žalost, kriminal i kaznena djela odavno su s filmskog seta stigli i na naše ulice. Stoga je red zaviriti i u zatvore…

Napučenost u hrvatskim zatvorima dosegla je vrhunac 2010. i otada se svake godine bilježi blagi, ali stalan pad broja zatvorenika, no problem smještaja u zatvorima i dalje nije riješen.Kapacitet svih zatvora u Hrvatskoj je 3900 mjesta, od čega je 2911 u zatvorenim uvjetima, 704 u poluotvorenim, a 285 mjesta je u otvorenim uvjetima. Kaznu zatvora lani je izdržavalo 6068 zatvorenika, što je 11,57 posto manje nego 2013. godine. Ipak, prenapučenost u zatvorenim uvjetima još uvijek postoji te je u skoroj budućnosti još izglednija.Kroz zatvorski sustav lani je prošlo 13.539 zatvorenika različitih formalnopravnih statusa, i taj je broj u odnosu na 2014. manji za 14,13 posto. Omjer spolova relativno je stabilan tijekom godina i iznosi oko 19:1 u korist muškaraca, pa je tako i 2015. godine, od ukupnog broja zatvorenika, bilo 94,81 posto muškaraca te 5,19 posto žena, stoji u izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2015. godinu koje je izradila Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.S izdržavanja kazne zatvora otpušteno je 2780 zatvorenika.“Kaznena politika stvorila je uvjete da se za blaža kaznena djela, za prvi put osuđene osobe, za osobe procijenjene kao nisko rizične za ponavljanje kaznenog djela, izriču alternativne kazne (rad za opće dobro, uvjetna kazna s nadzorom, liječenje…), a to je većim dijelom skupina zatvorenika koja se upućuje na izdržavanje kazne u poluotvorene ili otvorene uvjete”, stoji u izvješću.

Najbrojniju skupinu zatvorenika i dalje čine zatvorenici koji su počinili imovinsko kazneno djelo (39,99 posto), dok su drugi po zastupljenosti počinitelji kaznenih djela protiv života i tijela (20,02 posto). Najbrojnija skupina zatvorenika (34,69 posto) izdržava kaznu zatvora u trajanju između jedne i tri godine. Dugotrajne kazne u rasponu od 20 do 40 godina izdržavalo 4,19 posto zatvorenika.Više od polovine od ukupnog broja zatvorenika ima završenu srednju školu, dok 10 posto zatvorenika nema završenu osnovnu školu. Višu ili visoku školu završilo je 5 posto zatvorenika. Najbrojnija skupina zatvorenika je u dobi između 30 i 40, a zatvorenice su u prosjeku nešto starije od zatvorenika.Prošle godine je na izvršavanje odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod zaprimljeno 126 maloljetnika i 12 maloljetnica.

Ovisnici o drogama čine jednu od najbrojnijih i sigurnosno najzahtjevnijih skupina zatvorenika. Među njima je stopa recidivizma viša, skloniji su rizičnom ponašanju u zatvoru, odnosno samoozljeđivanju, pokušajima suicida, sukobima s drugim zatvorenicima i slično i s većom sklonošću zdravstvenim problemima, iako su u prosjeku mlađi od ostatka zatvoreničke populacije.Tijekom 2015. godine u zatvorskom sustavu boravilo je ukupno 1749 zatvorenika ovisnika o drogama, što čini 12,9 posto ukupne zatvoreničke populacije.Inače, lani nije bilo slučajeva samoubojstava zatvorenika, a za trećinu je smanjen i broj pokušaja bjegova zatvorenika za trećinu. Najviše pokušaja bjegova bilo je u Odgojnom zavodu u Turopolju (šest), tako da je 50 posto od ukupnog broja pokušaja bjegova vezano uz pokušaje bjegova maloljetnika na izvršavanju zavodske mjere.

I dok se slikom nacionalnih zatvora posebno ne bave ni mediji ni filmska industrija, upravo zahvaljujući tim i takvim pričama, saznali smo kako to izgleda u dalekom bijelom svijetu. U svakom slučaju, riječ je o mjestima  na koje  nitko normalan ne bi poželio odlazak ni  najgorem neprijatelju.

I mada u startu zatvori nisu sigurna, udobna i lijepa mjesta, neki od njih su istinski pakao. Jedan od najgorih bio je onaj u Sjevernoj Koreji, poznat kao "logor 22", koji je zatvoren, ali za top listu najgorih zatvora na svijetu ima još kandidata. Internetski portal The Richest odabrao je njih 10.Rikers Island u New Yorku otok je na kojem se nalazi kompleks od 10 zatvora sa 17.000 zatvoreničkih mjesta. Zatvori na Rikers Islandu poznati su po sukobima bandi, napadima, silovanjima, pa i ubojstvima za koja su navodno odgovorni čuvari koji su poznati po organiziranju borbi na život i smrt.Najpoznatiji zatvor u Francuskoj, Le Sante Prison u Parizu, i jedan od najozloglašenijih u povijesti, na "crnoj" je listi zbog zlostavljanja koje bilježi kroz čitavu svoju dugu prošlost, tijekom koje su zabilježena samo tri bijega. U njemu su tijekom Drugog svjetskog rata bili smješteni i ratni zarobljenici. Nalazi se u srcu francuske prijestolnice.Najozloglašeniji zatvor u Rusiji, poznat i kao Ruski Alcatraz, je onaj na otoku Petak. Otok se nalazi na sjeverozapadu zemlje, na Bijelom jezeru, a u njemu su smješteni nagori osuđenici u Rusiji pa kao takav ima najviši mogući stupanj osiguranja, potpuno je izoliran, a posjeti su mogući samo dva puta godišnje. Zatvorenici zbog ovakvih uvjeta često puno prije odsluženja kazne izgube razum, a ne pomažu im ni zimske temperature koje se spuste i na 40 stupnjeva ispod nule.

Zatvor Bang Kwang na Tajlandu nalazi se nekoliko kilometara od Bangkoka, a također ima najviši stupanj sigurnosti. Veliki dio zatvorenika čine strani državljani. Zatvorenicima su prva tri mjeseca boravka u zatvoru ruke vezane lancima, nema tekuće vode, a hrana se dobiva jednom dnevno.Najgori zatvor u Venezueli zove se La Sabaneta i poznat je po tome što ga vode bande, a samo tijekom 2012. godine u njemu je ubijen 591 zatvorenik. Pokojni predsjednik Hugo Chavez La Sabanetu je nazivao "vratima petog kruga pakla".

Diyarbakir je naziv najozloglašenijeg zatvora u Turskoj koji postoji od 1980. godine, a bilježi stotine zatvorenika preminulih od posljedica mučenja. Kaznu u njemu služe i djeca od 13 do 17 godina.U Gruziji se nalazi zatvor Gldani koji je podvrgnut istrazi nakon što su u javnost izašle snimke silovanja i prebijanja zatvorenika. Neki od čuvara su zbog silovanja zatvorenika uhićeni i osuđeni.Zatvor Contonou u Beninu na zapadu Afrike broji 2.400 zatvorenika na prostoru koji je predviđen za njih 400. Zatvorenici spavaju na smjene, a 90 posto zatvorenika još uvijek čeka suđenje koje zbog sporosti sudova zna potrajati i po nekoliko godina.U Siriji se nalazi Tadmor, zloglasni zatvor koji je prestao s radom 2001. godina, ali je ponovno otvoren 10 godina kasnije. Zatvor je u potpunosti pod kontrolom čuvara, nema knjiga, televizije ni radija, a mučenje je učestala praksa.I na kraju popisa, ali prvi na listi najozloglašenijih zatvora, je zatvor Gitarama u Ruandi. Pretrpan je, zatvorenici se međusobno ubijaju, često zbog hrane, ali i mjesta, a oni koji prežive velikim dijelom umiru uslijed bolesti i gladovanja. Nema odjeljaka pa zatvorenici spavaju po hodnicima i na podu.

Zvuči prestrašno,i koliko god vjerovala u dobrotu ljudi kad vidim ovakve podatke ..prođu me trnci..Stoga, nastojte biti i ostati slobodni, svakako razmišljajte vlastitom glavom…i što dalje od ovakvih mjesta….