Izdvojeni Glas

Studirajte u miru

Nitko od vas ne bi volio biti u mojoj, susjedovoj ili bilo čijoj koži koja je „premlaćena“ suživotom, u svega nekoliko kvadrata, s nekim egoističnim manijakom.

Živjela sam tako zatvorena s tri egoistična manijaka u nekoliko kvadrata najprije, u srednjoj školi pune četiri godine.

To su bili dani kada mi nije toliko smetalo tko ima kakve navike jer sam bila puno mlađa i bilo mi je važnije sjesti gdje ima dobre kave, puno cigareta i dobrih priča za začiniti svaku tu kavu te kao, „slučajno“ u zanosu zaboraviti napraviti zadaću. Takvih je događaja u učeničkim domovima bilo puno, sad su navodno puno stroži, kada kažu da pušenje nije dozvoljeno ono zaista i nije dozvoljeno. No, da se vratim na prepričavanje događaja koji me tada nisu uspjeli dotaći, ali sada ih osjećam u punoj snazi. Valjda je isto kao i s onim kada kažu da se čuvamo u mladosti jer će nas sve to stići kada ostarimo. Vjerujem da ima nekoliko čimbenika koji utječu na zdravlje psihe kada živite s cimericom ili cimerom, ne daj Bože više njih.

Prvi od tih čimbenika su godine, kada ste mladi i poletni, vama ništa ne smeta. Smije biti i čitava reprezentacija Brazila s vama u sobi ako je ekipa super nema problema, samo nek sjede, vi možete i spavati kraj njih jer ste kul. Zatim, osobnost, ona nema veze s godinama, ali ako ste otvoreni prema svemu ta čitava reprezentacija može i s vama u krevet. Do najvećg problema dolazi kada vam se i godine i ta super otvorenost poklope pa vas sustignu na fakultetu, ako ste se do tada uopće uozbiljili. Primjerice, dobili ste dvokrevetnu sobu u nekom od studentskih domova, uselili ste se prvi u tu sobu i predivno je. Prespavali ste čak i jednu noć u toj sobi i zaboravili na nekoliko sati da treba doći druga osoba. Evo i te druge osobe, otključava vrata, vama se znoje dlanovi, počinjete ubrzano disati jer vas je prekinula u pola pjesme. No, pružete joj ruku i poželite dobrodošlicu, ponašate se pristojno i pokušavate učiniti da ta druga osoba ima neki svoj mir i udobnost doma. Tako prolazi dan za danom i vi polako shvaćate da ta osoba uopće ne izlazi iz sobe. Vas nema čak i po dvanaest sati u domu te kako odete iz sobe i ostavite tu osobu, naći ćete je u istom tom položaju u kojem ste ju ostavili jutros od, recimo, sedam sati. Svi znate koliko je svakome ponekad potreban trenutak samoće, kada se možete raskomotiti i svoj unutrašnji nered, napokon izbaciti van da biste se ponovno zbrojili. Pored takve osobe vi to ne možete, a što je najgore, uzima vam hranu bez pitanja, a svoju zaključava u sef. Puni bijesa i frustracije pokušavate nekako dobiti taj prostor natrag, barem na dva sata, ali vam nikako ne ide.

Odmah ću vam otkriti tajnu i možda srušiti svjetove, ali takvih se debelokožaca nikada ne možete riješiti. Takvi ljudi vam ne žele ugoditi ako od toga oni nemaju neku korist ili ugodu. Stoga, takvi izgubljeni bez novaca i ideja, ali sa željom da se odselite preporučam da si nađete smještaj kod časnih sestara, ako ste studentica. Za studente ne znam gdje se mogu ugnijezditi kad ostanu bez kuna i ideja, ali velikom željom za tišinom i ugodnom atmosferom za učenje.

Proučila sam malo tu mogućnost i zaista se preselila u jedan takav dom. Naime, to nisu one žene koje vas tjeraju na jutarnje molitve prije fakulteta ili da idete na misu svaki dan u šest sati popodne, već kao i svaki drugi stanodavac traže od vas urednost i disciplinu. Ako ste zaista na rubu i dosta vam je cimerica, nađite si sobu u jednom takvom domu jer tu ćete doslovno imati mir. Na prvu vam vjerojatno zvuči neprimamljivo, ali nikada nećete znati dok ne probate. Započela je nova akademska godina i ja sam sama u sobi, to je ono što mi je trebalo jer je pretežak suživot s egoističnim manijacima. Toliko težak da ostavlja rane koje teško zacijeljuju.

Što se tiče vas koji imate konstantnu pljuvačinu među sobom Crkva vs. Ne crkva slažem se da ima u svemu pomalo istine, ali ima istine i u tome da biste se trebali svi malo otvoriti i dati šansu jedni drugima. Ove žene ovdje daju studenticama mogućnost, onima kojima je u cilju završiti studij, da imaju potpuni mir i sve što je potrebno čovjeku da bi mogao živjeti. Nismo svi jednaki pa tako nisu ni svi članovi Crkve oni koji naginju na plavo, ima ih potpuno drugačijih, toliko drugačijih da vam je teško zamisliti. 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner