Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Turska i Italija u Novoj Gradiški

Kažu kako su putovanja najbolji, najugodniji i zasigurno najljepši način učenja.

Putovanje nam pruža sasvim posebnu i drugačiju perspektivu vlastite, ali i zemlje koju posjećujemo. Jer,neke je stvari lakše vidjeti s određenim odmakom iz neke nove i drugačije perspektive.

Putovanja nas, osim toga, kulturno obogaćuju, ali i razvijaju našu toleranciju. Jer, predrasude se i stereotipi  rađaju isključivo i jedino neznanjem. Putujući, i nesvjesno postajemo stanovnik cijelog svijeta, gubeći osjećaj za sve ono lokalno, malo i uskogrudno. Osim toga, kud ćeš ljepše odrednice od one kozmopolitske, „globtroterske“ !!

Na žalost, putovanja iziskuju određene financijske troškove  (iako, svjetski putnici , svi oni opako „zakačeni“ na odlazak s točke A na točku B, znaju i tome doskočiti, birajući niskotarifne letove, kombinirajući transportna sredstva, spavajući po hostelima i hraneći se po tržnicama).Ukoliko ste, pak jedan od onih mnogobrojnih koji si, ni pod razno, ne mogu priuštiti gušt putne groznice,i svoju potrebu za avanturom nadoknadjuju, uglavnom, čitanjem i gledanjem putopisa i zamišljenim „buljenjem“ u model globusa, članovi Udruge gluhih i nagluhih, prošlog su vikenda, organizirajući jedinstvenu Interkulturalnu večer, mislili i na Vas. Jer, bila je to prilika da, iz prve ruke, upoznate Italiju i Tursku, relativno egzotične i, iako relativno blizu, nama, nedostupne  zemlje. A, zemlje su to naših novih mladih sugrađanki, Talijanki i Turkinja na „privremenom volonterskom radu“ u Novoj Gradiški, u domaćinstvu Udruge gluhih i nagluhih.

Kako bi omogućili Sari, Gabrielli, Irem i Nazlican- mladim volonterkama, bolje upoznavanje s lokalnom zajednicom, ali i lokalnoj zajednici pružili priliku za otkrivanje zemalja i kultura iz kojih djevojke dolaze, Udruga gluhih i nagluhih, kao pravi slavonski domaćin, organizirala je jedinstveni interkulturni program. Bila je to prigoda da posjetitelji, na prilično originalan način, kroz glazbu, piće i gastronomiju Turske i Italije, upoznaju zemlje naših novih sugrađanki. Kako je „svaka zemlja predstavljala onu drugu“, svi su, i stranci, ali i domaćini, naučili i otkrili ponešto novo o vlastitoj, kao i o zemljama mladih volonterki. Razmjenom  informacija iz prve ruke, saznali smo puno o razlici u mentalitetima, kulturološkim vrijednostima, ali i stereotipima koji, neizbježno, prate Turke, Hrvate i Talijane, kao i podatak da Slavonci ( primjetiše to strane gošće) u pripremi hrane i pića iznimno često koriste jabuke (što mi, sami,  ranije, možda i nismo primjećivali).

Mlade strane volonterke u našem će gradu boraviti 8 mjeseci, i u tom nam periodu ponuditi niz zanimljivih sadržaja-edukativnih i kreativnih radionica kuhanja i stranog jezika, predavanja na kojima će mlade Novogradiščane nastojati zainteresirati za volonterstvo kroz članstvo u EVS-u, kao idealnu priliku za stjecanje novih znanja i vještina, obogaćivanje životopisa, ali i relativno povoljan način putovanja . Osim toga, mlade Talijanke i Turkinje će jednom tjedno, svakog petka od 12 do 13 sati, samostalno realizirati radijsku emisiju pod nazivom „My cup of tea“ na Unitas web radiju, te tako svima približiti sličnosti, ali i razlike između tri zemlje, nastojeći dokinuti društvene predrasude i steroripe, učeći nas uvažavanju različitosti i vrijednostima poput tolerancije i  multikulturalizma.Interkulturalna večer je poslužila i kao najava prvog slijedećeg službenog eventa Udruge gluhih i nagluhih, planiranog za četvrtak, 18.veljače. Riječ je o još jednoj zanimljivoj radionici  pod nazivom „Ujedinjeni u različitosti“ koja se provodi u okviru projekta „Društvo dijaloga-manje nasilja“, a koja će sudionicima pružiti priliku da na interaktivan i zanimljiv način, istraže koncept različitosti i tolerancije.

Italija1

Turska