Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Godina iz perspektive NG BUNTOVNIKA

„It was a very good year“...rekao bi dobro stari Frank glasom prepunim životne patine, natopljenim bezbrojnim ispijenim viskijima i podebljanim dimom neizostavnog Camela.

001 Mi karikature

I, ustvari, kada se sve zbroji i oduzme, upravo je tako i bilo, jer, na kraju krajeva, sve ono loše s lakoćom poništi samo jedno dobro.

I kako ne bi bilo dobro, kada nam je godina službeno i formalno startala u trenutku dok ste svi vi ostali već dobrano odradili njenu prvu polovicu.U svakom slučaju, 2015.ćemo pamtiti na prvom mjestu po novoj, svježoj i drugačijoj epozodi Unitas web radija čiju je viziju i ideju prepoznala struka, i to ono najbolje od nje, dodijelivši nam sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija dovoljno love da s entuzijazmom i strašću krenemo kreirati drugačiju medijsku sliku grada.

I mi smo krenuli.Malo, po malo, ali udarnički. Jer, tako je to s nama neprofitnima, pionirima takozvanog trećeg sektora, predstavnicima community radija, kako to zovu u ostatku Europe.Sličan su put, uostalom, prolazili i osvajači Divljeg zapada, siromašni kopači zlata, vođeni isključivo vlastitom, vrlo često od okoline neshvaćenom, pomalo utopijskom vizijom. I iako je prošlo tek nešto malo više od 6 mjeseci, sa sto postotnom sigurnošću možemo reći kako se sve isplatilo. I kako nema većeg zadovoljstva nego raditi ono što voliš, u što, sto posto predano, vjeruješ i što je, dugoročno, za razvoj pluralizma, afirmiranje tolerancije i uvažavanja različitosti, itekako vrijedno. I iako smo još uvijek miljama daleko od civilnog društva kakvo želimo, iako nas, još uvijek, daleko više prepoznaju i uvažavaju izvan lokalne sredine, valjda prema onoj vječnoj „kako nitko nije prorok u vlastitom selu“, važno je da smo stvar zakotrljali i...eppur si muove....

Na svom smo dosadašnjem, kratkotrajnom, ali itekako izazovnom putovanju upoznali sjajne ljude s kojima dijelimo zaljubljenost u novinarstvo i vrijednosti istinskog građanskog i demokratskog društva, ali i uvjerenje kako uloga medija, uz onu trenutno dominantnu zabavnu, na prvom mjestu mora biti edukativna, s cljem širenja vidika, ali i svakodnevnog podizanja profesionalnih standarda, uspostavili vrijedne kontakte s udrugama koje se u svojim sredinama, u društvu opterećenom podjelama na lijeve i desne, crvene i plave, partizane i ustaše, ksenofobijom i netolerancijom, hrabro i svakodnevno bore s vjetrenjačama, dokazujući kako je svaki pojedinac bitan i sposoban mijenjati vlastiti mikrokozmos. Zahvaljujući mediju koji ne robuje lokalnom, jer, i svijet je, uostalom, odavno globalno selo,nastojali smo u vlastitoj sredini otvoriti teme koje ne dominiraju medijskim prostorom, rušiti zidove, razbijati sterotipe i predrasude, predstaviti institucije koje rade na  kreiranju boljeg i drugačijeg društva, ali i svijet dovesti u svoje dvorište.Čak i ako u tome još nismo uspjeli, sve počinje samo jednim korakom...a, onda, kreće lavina.

I s vremenom će, iskreno se nadamo, svi oni koji razmišljaju poput nas, prepoznati našu priču kao zajedničku, stvarajući tako platformu za razvoj civilnog društva, spajajući, najprije pojedince, potom gradove, a onda i regije.Jer, NG-BUNTOVNICI su, sa svoje dvije medijske platforme, upravo to-prostor slobode, bogatstva različitosti, prostor aktivizma, mjesto okupljanja mladih, ali i mjesto razmjene kvalitetnih i kreativnih ideja .Godina koju ispraćamo bila je godina u kojoj smo samima sebi dokazali kako je sve ono što se donedavno činilo poput nerealnog sna, itekako, moguće, godina profesionalnih izazova i prvih pokušaja, godina u kojoj smo uspješno realizirali jedinstveni pjesnički radio most, spajajući regiju i 32 grada nekadašnje nam zajedničke zemlje, progovarajući protiv nasilja nad ženama, ali i godina u kojoj smo, po prvi puta, bili medijski partneri „Delfinu“, sjajnom Centru za podršku i razvoj civilnog društva u globalnoj kampanji „16 dana aktivizma“.

Godina je to u kojoj se o nama, itekako pričalo i na jugu Balkana, jer upravo su NG-Buntovnici bili jedini medijski predstavnici iz Hrvatske, pa tako i Nove Gradiške i dragi gosti Makedonaca, s ciljem ponovnog tkanja pokidanih veza, ali i širenja prijateljstva i tolerancije među ljudima, onako kako je to sanjao i Toše Proeski, vječni ambasador dobre volje i čovjek koji je čitavu priču i pokrenuo. Godina je to u kojoj smo ostvarili suradnju s Mrežom mladih Hrvatske, aktivistima GOOD inicijative za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole, CESICAMA, genijalnim ženama okupljenima u prvu  i najrelevantniju nacionalnu žensku organizaciju-Centar za edukaciju,savjetovanje i istraživanje,mačkama koje ozbiljno drmaju i propitkuju sve ono što ne valja u konzervativnom društvu svojim vrhunskim tekstovima na specijaliziranom medijskom platformom, portalom o rodu, spolu i demokraciji- „Libela“,Vrapčićima, članovima slavonskobrodske udruge za unapređenje duševnog zdravlja koji su nam svojim aktivnostima pokazali kako se, unatoč civilizacijskom napretku, kao društvo i pojedinci prema osobama s mentalnim oboljenjima odnosima duboko diskreditirajući , potpuno sramotan i civilizacijski neprihvatljiv način, negirajući sva njihova ljudska prava, svakodnevno ih stigmatizirajući, ali, vrlo često i potpuno getoizirajući.

Putujući prostorima Hrvatske, ali i ovim, našim, lokalnim slavonskim, družeći se s pripadnicima mađarske, češke, bošnjačke, romske i srpske nacionalne manjine, otkrivajući ljepotu i bogatstvo različitosti, nastojali smo osvijestiti kako, osim što tradicijom, običajima i jezikom, pripadnici nacionalnih manjina obogaćuju zemlju u kojoj žive, učeći pripadnike matičnog naroda toleranciji  i uvažavanju različitosti, multietničnost predstavlja i ogroman pozitivni socijalni kapital čitavog društva. Želeći svakodnevno profesionalno napredovati i učiti od najboljih, čast nam je i zadovoljstvo što smo u protekloj godini uspješno surađivali i sa splitskim institutom Stina čiji stručnjaci više od dva desetljeća aktivno rade na promoviranju i razvoju civilnog društva i demokratskih standarda u tranzicijskim zemljama, promovirajući kulturu mira, tolerancije i multikultralnosti. Učeći i u Novoj godini na takvim uzorima, cilj nam je i želja doprinijeti profesionalnom i objektivnom informiranju, suprostavljajući se medijskom sijanju mržnje, ali i svim oblicima komunikacijskih i mentalnih barijera, gradeći, a ne rušeći mostove.

Ponosni na svoju neovisnost i neprofitnost, kao i visoku razinu redakcijske demokracije, potpuno slobodni u kreiranju inovativnih programskih sadržaja, u godini 2015. nastojali smo pokazati i kako sve ono životno ozbiljno može biti predstavljeno na neozbiljan način i kako politika naša svagdašnja ne mora biti tema baš svih susjedskih druženja i ispijanja kava ili možda i može, predstavimo li je na zabavan ironičan i satiričan način. Dio zajedničkog medijskog prostora pružili smo i najmlađima, onima koji će se već sutra pobrinuti i za našu bolju budućnost, učeći iz vrijednosti koje afirmiramo i promoviramo, ali i pomažući roditeljima u svakodnevnim, praktičnim savjetima, jer, odgajamo sada, čak i kad mislimo da ne odgajamo. Jer, sve što smo mi – odgaja našu djecu, bez govora i truda, samo od sebe.

U svemu tome nismo zaboravili ni edukativnu snagu dobrog, starog rock and roll-a, onog najboljeg, nastalog na temeljima čarobnog rytham and bluesa, jer, kako reče kralj regge-a, Bob Marley One good thing about music, when it hits you, you feel no pain. Upravo ćemo tako,na krilima vrhunske mjuze, do kraja odani vrijednostima civilnog društva, vjerujući u ljudskost u svijetu bez ljudskosti, vođeni credom „A, zašto ne drugačije“, nastaviti putovati i narednih 365 dana. Ima mjesta i za sve vas, stoga nam se pridružite! 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner