Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Uz Mjesec borbe protiv ovisnosti 15.studenoga -15.prosinca

Ili kako uspješno eskivirati zamke suvremenosti i ostati normalan?

Svijet je, odavno  globalno selo, koje, je, sa svim svojim prednostima, ali na žalost i brojnim manama, stiglo i u naša, do nedavno, pitoma dvorišta, donoseći sa sobom sve ono što smo smatrali životnim stilom nekih drugih sredina.

Tako se i Mjesec borbe protiv ovisnosti koji relevantne institucije uz podršku Vladinog Ureda za droge godinama obilježavaju od 15.studenoga do 15.prosinca, odavno udomaćio i na našem terenu, educirajući, afirmirajući i  tjerajući nas da progledamo, ali i shvatimo kako situacija nije ni malo bezazlena.I više se ne događa isključivo i jedino na setovima holivudskih blockbustera, književnim hitovima, ili sinu tamo neke daljnje rođakinje koji je otišao u Njemačku šljakati, pa, onda zaglavio.Sve je tu i svega ( na žalost, jedino onog lošeg) ima i kod nas.

 

Sitni, pa i onaj krupniji kriminal odavno je i na našim ulicama, toliko dugo da smo morali promijeniti dugogodišnju naviku nezaključavanja ulaznih ili dvorišnih vrata, unatoč činjenici da nam obrazovni sustav dobrano kaska za onim zapadnoeuropskim, a konačni kurikulum nikako da zaživi, imamo i mi svojih malih haker majstora itekako spretnih u elektroničkim malverzacijama.

Osim toga, alkohol je, odavno, izišao iz mode, a ulice su pune razno raznog bjelosvjetskog smeća, koje, vidi apsurda, valjda u skladu s globalnom ekonomskom krizom, baš i nije tako financijski nemoguće nabaviti. Igre na sreću, lanci sportskih kladionica strateški smješteni u blizini škola, država koja, iako ubire debeli porez, istovremeno prešutno dozvoljava svaki oblik hazarderstva, pa, onda totalno isprazni načini provođenja slobodnog vremena koje, nekako moraš utući a nemaš kako i nemaš gdje, društvena klima koja značaj daje samo onima poznatima zbog toga što su poznati, životni imperativ-biti na faceu, twitteru i svim onim drugim mogućim i nemogućim društvenim mrežama, jer samo si tako i samo onda bitan....

Zapravo, nije ni malo jednostavno danas biti klinac, pa potom tinejdžer i  uz sve to, još uspijeti ostati zdrav, normalan i svoj , držeći život čvrsto za uzde, ne dozvoljavajući da te iste uzde preuzme netko drugi.. A, tako je lako popustiti i prepustiti se... i tako je sve dostupno....  Stoga, prije nego li, uopće krenemo dalje, respect današnjim roditeljima koji uspješno odolijevaju napastima suvremenosti, a i dalje uspijevaju biti cool starci, respect i kapa do poda klincima koji imaju dovoljno mudrosti da znaju kako živjeti kao klinac, upijajući svijet oko sebe, prihvaćajući izazove i tabue, ali, i istovremeno kako u velikom luku izbjeći sve ono što može postati kobno, i svakako, duboko poštovanje svim onim malim i većim karikama u lancu i sustavu odgoja i obrazovanja, koji i pored svojih nebrojenih problema, situacijom, ipak, uglavnom, uspješno „hendlaju“. Jer, sigurna sam da nije lako.

Ni jednima ni drugima, a ni trećima.  I iako će sociolozi i antropolozi razloge za povećanje određenih trendova i pojavnost novih stilova života i mladosti tražiti u egzistencijalnim problemima, društvenom trenutku koji ne poznaje termin sigurnosti i stabilnosti, takozvanim modernim odgojnim metodama i nedovoljno kvalitetno educiranim roditeljima, ali i činjenici kako suvremeno društvo baš i ne ide na ruku tradicionalnoj, nukleus obitelji ( u kakvu bi mi, još uvijek, uglavnom, voljeli i željeli vjerovati), kada je problem na tvojim vratima, i kada opasno i glasno kuca, nikakva opravdanja ni alibiji više nisu važni niti drže vodu.

 I stoga je pojam prevencija u čitavoj ovoj priči ključan. Kao i dobri, stari kućni roditeljski odgoj, koji, bez puno filozofije, ili hoće ili neće uspijeti u „udaranju temelja i stvaranju kvalitetne baze“ . A, upravo je prevencija ono čime se intenzivno i na visoko profesionalnom nivou, procijenjuju vrsni stručnjaci, već 10 godina( značajnu godišnjicu službeno, ali neformalno obilježit će upravo tijekom Mjesec borbe protiv ovisnosti, podsjećajući nas na sve, do sada realizirano) bave članovi novogradiškog Koordinacijskog tijela za borbu protiv ovisnosti kojem je na čelu magistrica kliničke psihologije, dogradonačelnica Ljiljana Lukačević.

I nije to mala stvar, jer jedan smo od rijetkih gradova koji uz obavezna takva tijela koja djeluju pri županijama,ima i svoje vlastito, gradsko. Baš kao što smo i samo jedan od četiri hrvatska grada čije Gradsko društvo Crvenog križa dugi niz godina kvalitetno provodi program besplatne i anonimne zamjene šprica i igala za ovisnike. Bili smo i pioniri kada smo, sada već davne 2009.kao središnju temu Mjeseca borbe protiv ovisnosti nametnuli ovisnost o kocki, klađenju, pa i internetu, obliku ovisnosti koji, u to vrijeme, kao istinski problem, još nije prepoznala ni struka.Potvrđeno je to i na radnom sastanku članova tijela-predstavnika Policijske postaje, zdravstvenih institucija, Centra za socijalnu skrb, Crvenog križa, osnovnih i srednjih škola, ali i prilikom dogovora oko ovogodišnjih aktivnosti koje će, kao i svih dosadašnjih godina, u fokusu imati prevenciju, ali i edukaciju.

A, priliku za nove spoznaje dobit će svi-i javnost i roditelji i klinci i mediji, jer samo je tako moguće informaciju na pravi način proširiti. Debate, radionice, stručni skupovi i predavanja, nove spoznaje struke, ali i novi oblici ovisnosti i dostupnih opojnih sredstava na tržištu, brojke i statistika, izložbe-samo je dio sadržajno bogatog programa koji će javnosti u periodu od 15.studenoga do 15.prosinca biti prezentiran u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Jer, ono pomalo zastarjelo  „budi pametniji-reci NE“, na žalost, odavno više nije dovoljno. Bit će da je i to jedna od onih negativnih strana globalizacije.Na sreću, vrlo je jednostavno pronaći i uhvatiti se za niz onih pozitivnih. Uostalom, u životu je, ionako, sve stvar pametnih ili manje pametnih izbora. I dobrog, starog kućnog odgoja.